Batman'da yere çakılan ANKA'nın düşmesinin sırrı çözüldü!

İddiaya göre ANKA, uçuş esnasında otomatik inişe geçtiğinde burnu havaya dikilerek ‘stall’ pozisyonuna girdi ve yere çakıldı

Batman'da yere çakılan ANKA'nın düşmesinin sırrı çözüldü!

  • A haberleri'>ANKA’nın düşmesine sebep olarak otomatik iniş sisteminde yaşanılmış bir arızanın neden olabileceğini belirtiyor.
  • Uçuş esnasında otomatik inişe geçtiğinde burnu havaya dikilerek ‘stall’ pozisyonuna girdi ve daha sonra yere çakıldı.
  • ANKA-S’te yer alacak ve daha önce tartışılan uçuş kontrol bilgisayarını ise ASELSAN üretecek.

Geçtiğimiz hafta Batman’da çakılan Milli İnsansız Hava Aracı ANKA’nın otomatik iniş sisteminin kurbanı olabileceğini belirten uzmanlar, sistemin Amerikan Sierra Nevada Corproartion firmasına ait olduğunu belirtiyor.

Eylül ayından beri Batman İnsansız Hava Araçları Üs Meydan Komutanlığı’nda gerçek muharebe koşullarında test edilen milli İHA (İnsansız Hava Aracı) ANKA’nın ikinci kez düşmesiyle ilgili inceleme devam ediyor. Savunma ve havacılık uzmanları 6 Aralık’ta Batman’da düşen ANKA’nın düşmesine sebep olarak otomatik iniş sisteminde yaşanılmış bir arızanın neden olabileceğini belirtiyor. Vatan Gazetesi'nde yer alan iddiaya göre Batman’da tecrübeli pilotlar ve TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) operatörleri tarafından test edilen ANKA, uçuş esnasında otomatik inişe geçtiğinde burnu havaya dikilerek ‘stall’ pozisyonuna girdi ve daha sonra yere çakıldı.

Amerikan otomatik iniş sistemi 

Uzmanlar yaşanan kaza-kırımın ABD Savunma Bakanlığı’ndan özel ihracat izniyle alınan Amerikan firması SNC’ye (Sierra Nevada Corporation) ait otomatik iniş sisteminden kaynaklanabileceği ihtimaline dikkat çekiyor. Savunma uzmanları İHA prototiplerinin operasyonel test ve değerlendirme aşamasında kaza-kırıma uğraması normal bir olay olduğunu dile getiriyor. Ancak uçağın kritik öneme sahip donanımının yerli olması gerektiğini belirtiyor. Türkiye’nin bu sisteme ihtiyacı olduğunu belirten uzmanlar, ANKA ve benzeri milli İHA projelerinin başarıya ulaşmasının kritik derecede önemli olduğunu ifade ediyor. ANKA’nın seyrüsefer ve aviyonik (INS-GPS) sisteminin THY’ye de aviyonik sistem verecek olan Amerikan firması Rockwell Collins’ten alınarak entegre edildiği belirtiliyor. ANKA-S’te yer alacak ve daha önce tartışılan uçuş kontrol bilgisayarını ise ASELSAN üretecek.

‘Kendini imha et’ komutu veriliyor

İlk uçuşunu Aralık 2010’da gerçekleştiren, geçtiğimiz Ocak’ta girdiği uçuş kabul testlerini başarılı bir şekilde geçen ANKA prototipi 27 Eylül 2012’de Eskişehir’deki kabul testleri sırasında düşmüştü. ANKA kontrol istasyonuyla 20 saniye boyunca bağlantıyı kaybedince görev bilgisayarı ‘kendini imha et’ komutu vermiş, uçak burnu üzerine düşerek kendini imha etmişti. Daha sonra ANKA’nın uçuş kontrol bilgisayarının İsrail firması Aitech’ten alındığı ve Genelkurmay’ın bundan rahatsız olduğu için sistemin yerli hale getirilmesini istediği ortaya çıkmıştı. TUSAŞ yetkileri ise uçuş kontrol bilgisayarının İsrail’den alındığını doğrulayarak yazılımın tamamen milli olduğunu belirtmiş ve yerli uçuş kontrol bilgisayarı için çalışmalara başlandığını ifade etmişti.
<< Önceki Haber Batman'da yere çakılan ANKA'nın düşmesinin sırrı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER