Bin odalı Saray'la ilgili yeni iddia!

Yapıldığı yer ve yapımına harcanan parayla gündemden düşmeyen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 350 bin metrekarelik işlenmiş peyzaj alanının yıllık 108 milyon liralık bakım masrafı olduğu ortaya çıktı.

Bin odalı Saray'la ilgili yeni iddia!

 Mimarlar Odası Ankara Şubesi, daha önce de yerleşkenin tüm peyzaj maliyetlerinin 2,5 milyar lirayı bulduğunu açıklamıştı.

Ak Saray’ın bahçesindeki yeşil alan düzenlemesinin bakım maliyetlerine dair bilgilendirme yapan mimarlar, Saray’ın peyzaj bakım giderlerini açıkladı. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin hizmet binaları yapımı biten yerleşkenin peyzaj bakımı da el yakıyor. Mimarların verdiği bilgilere göre; Saray yerleşkesinde 670 bin metrekarelik peyzajın yüzde kırkı doğal peyzaj, geriye kalan 350 bin metrekare ise işlenmiş peyzaj olarak düzenlenmiş durumda.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 350 bin metrekarelik işlenmiş peyzajın bir metrekaresinin günlük bakım ücretinin 600 kuruş olduğunu belirterek, “350 bin metrekare yeşil alanın bir yıllık bakım ücreti 75 milyon 600 bin liraya mal oluyor. Bu rakama yüzde 18 KDV ve yüzde 25 de firma kârı eklediğinizde karşımıza 108 milyon liralık bir bedel çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Candan, Saray’ın peyzaj bakım maliyetiyle geçtiğimiz günlerde sel sularına maruz kalan Edirne’de kanal yapılabileceğini, su baskınlarının önlenebileceğini belirtti. Candan, “Yıllık peyzaj bakım maliyetiyle Edirne’de Tunca ve Meriç nehirlerinde yapılacak 7 kilometrelik kanalın keşif bedeli ödenebilir. Edirnelilerin rahat bir nefes almasının başlangıcı olabilir.” şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri daha önce 350 bin metrekarelik alanda yapılan peyzaj düzenlemesinin maliyetinin 2,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Oda yöneticileri, Saray yerleşkesinde Hollanda’da bitki yetiştiren peyzaj şirketinin sahibi Dieter Lappen ile yaptıkları yazışmalarda Saray’ın peyzaj bitkilerinin yüzde 80’ini yolladıklarını beyan etmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Bin odalı Saray'la ilgili yeni iddia! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER