Bir Mevlid Kandili daha dualarla kutlandı

Mevlid Kandili, tüm yurtta coşkuyla ve dualarla idrak edildi.

Bir Mevlid Kandili daha dualarla kutlandı

Rahmet Peygamberi'nin (SAV) dünyaya teşrif ettiği gece olan Mevlid Kandili, tüm yurtta coşkuyla ve dualarla idrak edildi. Mübarek gecede, eller hûşu içinde semaya kalkarken, inanmış diller Allah Resulü'ne bol bol salavat getirdi. Dualarda ise Âlem-i İslâm'ın içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtuluş için niyaz vardı.

Güneş Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (GÜNEŞDER) tarafından düzenlenen Mevlid Kandili gecesi “Herkes O'nu Okuyor” açılış programı, Ankara Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapıldı. Irmak TV'den de canlı olarak yayınlanan programın sunuculuğunu Asım Yıldırım'ın yaptı. Gece, Peygamber Efendimiz'e salavat getirilerek başladı. Mustafa Yiğit Hoca'nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam eden gecenin ilerleyen saatlerinde sanatçı Süleyman Erkişi okuduğu naat formundaki eserlerle izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Enes Sakallı ise Cevşen-i Kebir'den bölümler ve El-Kulubu'd-Daria kitabında yer alan Hz. Ali'nin sıkıntı ve tasaların bertaraf olması için okuduğu münacattan pasajlar okudu. Gecede Aziz Hardal Hoca Süleyman Çelebi'nin Mevlid-i Şerifinin ‘Veladet Bahri' okudu.

Gecede konuşan Peygamber Yolu Derneği Başkanı Ali Demirel, Peygamber Efendimiz'in insan hak ve özgürlüklerin ayaklarına alındığı bir dönemde geldiğini belirterek “Karanlık arasında yolunu kaybedenler O'nun ışığı ile yolunu buldu. Bugün O'nu bildiğini zannedenler camide cemaati bile ikiye bölerken Efendimiz herkese şefkat elini uzattı ve herkesin sevgini kazandı. O asla kin ve nefret dilini kullanmadı. Kimseyi incitmedi. Kaba kuvvete başvurmadı. Şahısları değil sıfatları hedef aldı. Doğru bildiği hakkı söylemekten asla çekinmedi. O'nun temsil ettiği hak cehalete galip geldi. Bugün de O'nu tanımayı ve tanıtmayı hedefleyenler her türlü iftiraya maruz kaldıkları halde yine de O'nun yolundan yürümeyi tercih ediyorlar” dedi.

Herkes O'nu Okuyor projesi hakkında bilgi veren Demirel geçen yıl 2 milyon 47 kişiye ulaştıklarını aktardı. Projenin ana mantığının Peygamber Efendimiz'i anlamak ve hayata rehber kılmak olarak tarif eden Demirel geçen yıl sınavlarda başarılı olan bin kişinin umre yolculuğuna gönderildiğini söyledi. Bu yıl başvuruların 8 Mart tarihine kadar www.herkesonuokuyor.com internet sitesinden yapılacağını belirten Demirel, başvuruların ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkin olmak üzere dört ayrı kategoride yapılacağını ifade etti. Demirel, birinci basamak sınavlarının 16-22 Mart tarihleri arasında ikinci basamak sınavlarının 28 Mart tarihinde yapılacağını kazananların Mayıs ayı içinde umreye gönderileceğini söyledi. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak online sınav da yapılacağını aktardı. Sınav kitapları hakkında ise şu bilgileri verdi: “İlkokul öğrencileri, “Çocuklar İçin Sevgili Peygamberimiz'in Hayatı” kitabından; ortaokul öğrencileri, "Gönüllerin Efendisi Hz. Muhammed Mustafa" kitabından; lise öğrencileri, “Şiddet ve Savaş Karşısında Nebevî Duruş Sulh Peygamberi” kitabından sorumludurlar. Yetişkin kategorisindeki kişiler ise “İnsan ve Topluma Ulaşma Yönüyle Peygamber Efendimiz” sorumlu olacaklar.”

"HAYLAMAZ: BİRÇOK PEYGAMBER ‘MAKUL ŞÜPHEYLE' KARŞILANDI"

İlahiyatçı-Yazar Dr. Reşit Haylamaz da gecede Peygamber Efendimiz'in hayatını konu alan bir sohbet yaptı. Efendimizin gelişiyle insanlığın adeta yeniden doğduğunu aktaran Haylamaz, “40 yıl öyle bir hayat yaşadı ki bütün Mekke O'na imrenerek baktı ve O'na El-Emin dediler. Peygamberlik gelmeden önce bile dupduru hayatı vardı. Efendimiz'i dünyanın dört bir yanında anlatanların böyle bir hayatları olmalıdır” dedi.

Efendimiz'e peygamberlik geldiğinde ise Hz Muhammed'in Mekkelilerin baş düşmanı olduğuna dikkat çeken Haylamaz, şunları söyledi: “Tanıdıkları bildikleri bir isimdi ama gün geldi O'nu baş düşmen ilen ettiler. O'nda bir değişiklik yoktu. Herkesi cennete ehil hale getirmek istemişti ancak O'nu anlamadılar. O'na peygamberliğin geldiği daha ilk günden itibaren sözlü ve fiili şiddetin her türlüsünü O'na uyguladılar. O hiçbir zaman onların tepkilerini hüküm bina etmedi, kendine yakışanı yaptı. O'ndan önceki peygamberlerde aynı şeyi yapmıştı. Birçok peygamber adeta bugünkü ifadeyle ‘makul şüpheyle' karşılandı ve hepsinin peşlerinde birer takipçi vardı.”

Peygamberliğinin ilk yıllarında Efendimiz hakkında hemen her gün bir yalan ve iftira uydurulduğunu belirten Haylamaz, “Mekke'den Medine'ye en son hicret eden Hz. Abbas'tı o dahil 186 kişi hicret etmişti. 12 yılın semeresi bu. O kadar korkutulmuş toplum, diğer tarafta kendini parçalayan bir peygamber ama kapılarını kapayan bir toplum” diye konuştu. Efendimiz'in hayatının baştan sona diyalog ve insanlarla temas olduğuna dikkat çekerek “İnsanlarla hiçbir zaman köprüleri atmamıştı. Herkesin gönlüne girmişti. Mekke en son evet diyen şehirdi ama gün geldi Mekke'de O'na evet demeyen kalmamıştı“ diye konuştu.

Haylamaz, Peygamberimizi tanıtan filmlerin yüzden ellisinden fazlasında savaşlar olduğunu belirterek “O'nun hayatında öldürme yoktu. Savaşmak zorunda kaldığında bile O'nda şefkat nümayandı. O şiddetin her türlüsüne maruz kaldı ama kimseye fiske vurmadı. Bu doğrultuda biz O'nu doğru bilirsek insanlara anlatabiliriz. O'nu bilmenin değişik vesileleri var. Herkes O'nu Okuyor projesi, Efendimiz'i bilme ve anlatma amacı taşıyor” dedi.

CHA
<< Önceki Haber Bir Mevlid Kandili daha dualarla kutlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER