Bir yayın yasağı furyasıdır gidiyor

Türkiye’de son dönemde şaibeli birçok olay için medyaya yayın yasağı getirildi. Son olarak Yüksekova’da şehit edilen 3 asker için yayın yasağı konuşması tartışma başlattı.

Bir yayın yasağı furyasıdır gidiyor

İşte son dönemde yayın yasağı getirilen bazı haber ve olaylar:

Yüksekova’da 3 askerin şehit edilmesi

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde 3 askerin şehit edilmesinden sonra olay yeri ve olay yerinde askerlerin cenaze görüntülerinin her türlü görüntülü, sesli, yazılı ve görsel medyada yayınlanmasına yasak getirildi.  Bu yasağın üzerinden bir hafta geçmeden Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği, bir yasak kararı daha aldı. Soruşturma kapsamı içinde kalan olayda şehit olan kişilere ve olay içeriğine ilişkin her türlü sesli, görüntülü, yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamındaki bu kapsamdaki bilgilerin yayınlanması da yasaklandı.

Bingöl suikastı

Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu’nun şehit olduğu saldırıdan önce arama-tarama talebini reddeden Bingöl Sulh Ceza Hakimliği,  2 polisin şehit edilmesiyle ilgili soruşturmada 8 şüpheliden 7’sini serbest bırakırken olayla ilgili yayın yasağı getirdi. PKK, suikastı üstlenmezken; basın meslek kuruluşları Uludere, 17 Aralık ve Soma gibi birçok olayda yayın yasağı getirildiğini hatırlatarak gerçeklerin halktan gizlendiğini belirtti.


Savcılığın talimatıyla yapılan uzun süreli teknik ve fiziki bir takibin ardından 17 Aralık sabahı cumhuriyet tarihin en büyük "rüşvet ve yolsuzluk" operasyonu başlatıldı. Ancak rüşvet havuzuna bazı siyasilerin de dahil olması, soruşturmanın seyrini değiştirerek büyük hukuki skandallara yol açtı. Soruşturmayı başlatan birçok savcı ve polis görevden alındı, delillere el konuldu. Dosyayla ilgili her türlü haber, röportaj, eleştiri ve dosya içerikleriyle ilgili olarak soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı konulmasına karar verildi. Operasyonda tutuklanan Reza Zerrab’ın mahkemeye yaptığı başvuruyu değerlendiren İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, soruşturma tamamlanıncaya kadar 17 Aralık operasyonu ile ilgili haberlere yayın yasağı getirdi.


Musul başta olmak üzere bölgede gerçekleştirdiği bütün eylemleri dünyaya sosyal medya üzerinden kendi hesaplarından servis eden IŞİD'in,  Musul Başkonsolosluğu’ndan kaçırdığı 49 Türk vatandaşıyla ilgili haberlere mahkeme kararıyla yayın yasağı getirildi. Yasak medya özgürlüğü açısından tartışmalara yol açarken, mahkeme gerekçe olarak  "rehinelerin hayatının riske edilmesini engellemek" olarak gösterdi.

Böcek soruşturması

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisinde ve Keçiören’deki evinde bulunan ve 'böcek' olarak adlandırılan dinleme cihazına ilişkin yürütülen soruşturmayla ilgili de yayın yasağı konuldu. Yasağa, 'Basın-yayın organlarında gerçeğe aykırı, belli kişi ve grupları hedef gösterir şekilde, soruşturmanın gizliliğini ihlal eder nitelikte yayınlar yapıldığı, daha ileriki aşamada bu yayınların, soruşturmanın sağlıklı yürümesi yönünde ciddi tehlike teşkil edeceği” gerekçe olarak gösterildi.

RTÜK'ten kanallara 'facia' uyarısı

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Manisa Soma'daki maden kazası konusunda yayıncı kuruluşları hassas davranmaları konusunda, 'kederli insanların hissiyatlarına saygı gösterilmesi gerektiği' noktasında uyardı.

Reyhanlı saldırısı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 52 kişinin ölümüne 146 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçti. Olayın ardından RTÜK, ‘güvenlik’ gerekçesiyle Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yayın yasağı getirildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki toplantının ses kayıtları

RTÜK Yasası'nın yedinci maddesi gereği Suriye’ye olası bir askeri müdahaleyle ilgili tapelere ilişkin haberler konusunda da yayın yasağı getirildi. Sosyal medyada yer alan ve dışişleri bakanı, MİT müsteşarı ile askeri yetkili kişilerin konuşması olarak iddia edilen ses kayıtları kamu düzeni gerekçesiyle yayın yasağı getirilen haberler arasında yer aldı.

MİT tırlarına yapılan baskın

Adana-Ceyhan karayolunda MİT'e ait olduğu iddia edilen tırların durdurulmasına ilişkin haberlere de yayın yasağı getirildi. Devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin yazılı ve görsel medyada yayınlanmasının soruşturmayı zafiyete uğratacağı gerekçesiyle mahkeme, soruşturma dosyasıyla ilgili olarak yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü haber, röportaj ve yayın hakkında soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı konulmasına karar verdi.

Şike soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme neticesinde 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak operasyon gerçekleştirildi. Birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınan  şike soruşturmasında tutuklanan Eskişehirspor eski Teknik Direktörü Bülent Uygun’un avukatının başvurusu üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yayın yasağı kararı verdi.

Uludere olayı

28 Aralık 2011 akşamı Türk Hava Kuvvetleri, Şırnak Uludere ilçesi yakınlarında  F-16 savaş uçaklarıyla kaçakçılık yapan sivil vatandaşları bombaladı. Bombardıman sonucu 35 sivil hayatını kaybetti, 1 kişi yaralı olarak kurtuldu. Uludere faciasının sorumluları henüz gün yüzüne çıkmazken, olayla ilgili haberlere de yayın yasağı konuldu.

Aktütün Saldırısı

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, Taraf gazetesinin 14 Ekim 2008 tarihli sayısında yayımlanan "Aktütün'ü itiraf edin demiştik... Biz açıklıyoruz" başlıklı haberine yayın yasağı koydu. Yasağa, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nin, 'devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklamak suçuna vücut verebilme ihtimali' gerekçe olarak gösterildi. ZAMAN

<< Önceki Haber Bir yayın yasağı furyasıdır gidiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER