Boston bombaları hakkında önemli detay!

Samanyoluhaber. com köşe yazarı Gazeteci-Yazar Aydoğan Vatandaş, Boston bombalamalarının en çok hangi ülkeye yaradığını yazdı.

Boston bombaları hakkında önemli detay!

İşte Aydoğan Vatandaş'ın dikkat çeken o tespitleri:

Boston bombacısı olduğu şüphesiyle polisle girdiği silahlı çatışma sonucu öldürülen Tamerlan Tsarnaev’in annesi Zubeidat K. Tsarnaeva’nın Russia Today’e verdiği röpörtaj ortaya çıkmasa, FBI’ın Tamerlan’ı 2011’den bu yana tanıdığını, kendisi ile 2011’de mülakat yaptığını ve her hangi bir tehlike ya da uygunsuz bir durumun olmadığına ilişkin rapor verdiğini de öğrenemeyecektik.

Meğer Rus Gizli Servisi, 2011’de FBI'ı Tamerlan’la ilgili uyararak, kendisini sorgulamasını da istemiş. 

Oğlunu kaybeden annenin ‘oğlum son 3-5 yıldır FBI’ın kontrolü altındaydı’ sözleri kuşkusuz Amerikan kamuoyunda FBI’ın Tamerlan ile ilgili yeterli önlem alamadağı şeklindeki değerlendirmeleri beraberinde getirebilir. Çok yakında bu konuyla ilgili yükselen sesleri görebiliriz.

FBI, 2011’de Tamerlan’la görüştüğünü yalanlamadı, söyledikleri, 'araştırdık ancak uygunsuz bir bağlantı bulamadık' şeklinde. 

Konuyu Rusya açısından değerlendirecek olursak, kuşkuzuz Boston olayından en kazançlı ülkenin Rusya olduğunu söyleyebiliriz.

Bilindiği gibi Çeçen savaşçılar yıllardır dünyanın bir çok sorunlu alanında savaştılar, savaşmaya da devam ediyorlar. Kosova’da, Bosna’da, Afganistan’da ve de en son olarak da Suriye’de Esed rejimine karşı savaştıkları biliniyor.

Gerek Esed rejimi, gerekse de Rusya ve İran sıklıkla bu durumdan şikayetçi oldular.

ABD ise Çeçen savaşçıları şu ana dek Amerikan güvenliğine bir tehdit olarak görmedi.

Boston bombalamaları şüphelilerinin Çeçen asıllı olması kuşkusuz Amerikan yönetimini bu konuda daha temkinli olmaya itecek ve Amerikan kamuoyunun Suriye muhalefetine verilen desteği sorgulamasına neden olacaktır.

Aslında Rusya’nın Suriye’de süren iç savaş konusunda kullandığı en kuvvetli arguman buydu. ‘Suriye’nin destabilizasyonu, İslamcı radikallerin önünü açacak ve daha fazla güvenlik sorunu’ ortaya çıkacak diyordu Rusya öteden beri. 

Libya’da 2011’de Amerikan büyükelçisinin ölümüyle sonuçlanan baskın olayını da aynı şekilde fırsata çevirmesini bilmişti Rusya. 

Boston Bombalamalarının ardından Çeçen savaşçılar konusu mercek altına alınacaktır.

Diğer taraftan 2014 Kış olimpiyatlarının Soçi’de yapılacak olması Rusya açısından aynı zamanda bir güvenlik sorunudur. Rusya’nın Çeçen gruplara yönelik alabileceği sert güvenlik tedbirleri de Boston bombalamalarının neden olduğu atmosfer dolayısıyla mazur görülebilecektir. 
<< Önceki Haber Boston bombaları hakkında önemli detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER