Türk Okulları'na sürpriz teklif

Afganistan’da 1995 yılından itibaren eğitim kalitesiyle ülke çapında adından söz ettiren Afgan-Türk liselerinden bu sene de yüzlerce öğrenci mezun oldu. Mezuniyet törenine katılan Afganistan Milli Eğitim Bakanı Asif Nang, açılacak yeni okulların binalarını kendileri yapmak istediklerini söyledi.

Türk Okulları'na sürpriz teklif

Mezuniyet törenine katılan Afganistan Milli Eğitim Bakanı Asif Nang, "Türk okullarında ülkemizi kurtaracak yeni bir nesil yetişiyor" dedi ve Türk girişimcilerden diğer vilayetlerde de okul açılmasını istedi. Ayrıca Bakan Nang, okul binalarının kendileri tarafından yapılıp Türk yetkililere işletmeleri için aktarılacağı müjdesini verdi. 

Mezuniyet törenine Milli Eğitim Bakanı Nang, Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) Yönetim Başkanı Numan Erdoğan’ın yanı sıra birçok milletvekili, bürokrat, kanaat önderi ve öğrenci velileri katıldı. İki ülkenin ulusal marşlarının okunmasıyla başlayan törende, öğrencilerin okuduğu şiirler, söylenen şarkılar ve yapılan değişik gösteriler izleyenlerden tam not aldı. Kabil Afgan Türk Kız Lisesi'nin öğrencilerinden Müadese Mirza Ali’nin yaptığı pandomim gösterisi büyük ilgi çekerken, bayrak töreninde ise duygusal anlar yaşandı. 

Mezuniyet töreninde konuşan Afganistan Milli Eğitim Bakanı Nang, tüm öğrencileri tebrik etti. Daha sonra Milli Eğitim Bakanı Nang, Afganistan'ın durumundan bahsetti ve mezun öğrencilerin Afganistan'ı kurtaracak yeni bir nesil olduğunu söyledi. 

"BÜTÜN İLLERDE OKUL AÇILACAK; BİNALARI İSE HÜKÜMET YAPACAK"

Mezuniyet törenine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı şöyle konuştu: "Öncelikle bu okullardan mezun olan öğrencileri ve ailelerini, gönül köprüleri kuran öğretmenleri ve okul kadrosunu mezuniyetten dolayı tebrik ediyorum. Ben bugün çok mutluyum. Ülkede bu kadar huzursuzlukları göz önünde bulundurduğumuzda, sizin okullarda işte bu buhranlardan ülkeyi kurtaracak yeni nesiller yetişiyor. Bugün hepimiz, sevinçli ve mutluyuz. Çünkü atılan tohumlar artık yavaş yavaş fidan olmaya başladı ve halkımız gelecekte her birinin meyvesini mutlaka görecektir.”

Afganistan Milli Eğitim Bakanı Nang, okullara ülke çapında gelişmesi ve yayılması için destek vereceğini kaydetti. Türk girişimcilerden okul olmayan vilayetlerin de düşünülmesini isteyen Eğitim Bakanı Nang, bu illerdeki okul binalarının devlet tarafından yapılacağı sözünü verdi: "Bir okuldan başlayıp şu anda 23 okula ulaşan Türk okullarına ülkemizin de katkısının olmasını istedik. Türk okulu olmayan vilayetlerde okul binası desteği sağlayarak daha çok Türk okulunun açılmasını planlıyoruz.” 

MÜŞAHİT: TÜRK OKULLARINDA, EN YARAMAZ ÖĞRENCİLER, SAYGILI VE DİSİPLİNLİ OLUYOR

“Türk halkının okul açması ve açılan okulların büyük başarılara imza atması dolayısıyla tebrik ediyor ve başarılarının devamını Allah’tan istiyorum.” diye konuşan Afganistan İdari Reform Komisyonu Başkanı Ahmet Müşahit ise Türk okullarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Komisyon Başkanı Müşahit, Türk okullarından mezun olan öğrencilerin üniversite sınavlarında gösterdiği başarıyı vurguladı ve "Bu başarı bize okulların eğitim kalitesinin ne kadar yüksek olduğunu kanıtlıyor." dedi. 

Eğitim kalitesinin yanında okulların sosyal faaliyetlerini de öven Müşahit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da öğrencilerin öz güvenini artırıyor. En yaramaz öğrenci bile bu okullara geldiğinde itaatkar, disiplinli ve saygılı oluyor."

TÜRK OKULLARI AFGANİSTAN'IN GELECEĞİNİN TEMELİNİ ATTI

Afganistan Mili Eğitim Bakanlığı Yardımcısı Dr. Gulam Geylani Humayon ise Türk girişimcilerin en zor zamanlarda gelerek Afganistan'ın geleceği hakkında çok önemli bir rol oynadıklarını belirtti: “Çok zor zamanlarda, hiçbir yabancı Afganistan’a gelemezken Türkler geldi ve eğitim faaliyetleriyle yanımızda oldu ve çocuklarımızı eğitmeye başladı. Türk okulları Afganistan geleceğinin temelini attı. Onlar insan yetiştirdi ve bu yetişen insanlar sayesinde ülkemizin geleceği daha da düzelecek inşallah.” 

Dr. Humayon ayrıca, bakanlığın aldığı yeni karar neticesinde, Türk okullarının olmadığı vilayetlerde Eğitim Bakanlığı tarafından bina yapılarak, işletmesinin Türk okullarına verileceğini aktardı.

"BUNDAN SONRA AÇILACAK OKULLARIN BİNALARINI BİZ YAPACAĞIZ"

Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan,1995 yılından itibaren faaliyet gösteren Afgan Türk Okulları'nın bu sene ülke genelinde 606 öğrenci mezun ettiğini açıkladı. Afgan Türk Okulları'ndan toplam mezun sayısının 5 bini aştığına dikkat çeken Erdoğan, mezunların üniversite giriş sınavlarındaki başarı oranının yüzde 99 olduğunu bildirdi. Ayrıca Erdoğan, bu mezunların yüzde 30'unun dünyanın farklı 42 ülkesinde eğitim ve öğretim faaliyetleriyle uğraştıklarını da hatırlattı. 

Bu yıl mezun olan öğrencilerin yerine yaklaşık 800 öğrenciyi okullara kabul edeceklerine vurgu yapan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nang'ın yeni açılan okulların ciddi bir mali yük getireceğini bildiği için kendilerine şu teklifte bulunduğunu söyledi: "Bundan sonra açılacak okulların binalarını biz yapacağız. Siz de oralarda Afgan Türk okulları yaparak eğitim öğretime katkı sağlayacaksınız."

Afgan-Türk okulları, Afganistan genelinde 6 farklı şehirde başta anaokulu, ilköğretim, lise, imam hatip lisesi, üniversite hazırlık kursları ve Anadolu Dil-Kültür Merkezleri olmak üzere toplam 23 kurumla faaliyet gösteriyor. Müesseselerde eğitim gören öğrenci sayısı ise 7 bini buluyor. Ayrıca ülkedeki Türk okullarında, 56'sı bayan olmak üzere, 198 Türk öğretmen ve 350 Afgan öğretmen bulunuyor.

Cihan
<< Önceki Haber Türk Okulları'na sürpriz teklif Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER