Çözüm sürecinin yol haritası Resmi Gazete'de

Öcalan’ın 30 Eylül’e kadar süre vermesinin ardından çözüm süreciyle ilgili ‘Yol Haritası’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Yol haritasına göre Kandil ve Avrupa’da PKK ile görüşülecek. teröristler affedilerek siyaset yapmaları sağlanacak

Çözüm sürecinin yol haritası Resmi Gazete'de

Çözüm süreci olarak bilinen PKK ile müzakere edilerek terörün sonlandırılma girişiminin yürürlüğe konulmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. PKK'nın silah bırakmasını, cezaevlerindeki ve dağdaki teröristlerin affı gibi maddeleri öngören yol haritasına göre terör örgütünün yöneticisi Abdullah Öcalan'ın kurulmasını istediği 2 yapı da kuruluyor.

 
Kamuoyunda "Çözüm Yasası" olarak bilinen "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Kapsamında Yürütülecek Çalışmalara İlişkin Esaslar"ın yürürlüğe konulmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. 
Kanunun uygulamasını tarif eden Bakanlar Kurulu kararı önemli yenilikler getiriyor. PKK ile müzakere yürüten tüm kurum, kuruluş ve kişilerin rollerini belirleyen Bakanlar Kurulu kararında, 11 çalışma alanı yer alıyor. Söz konusu adımlarla PKK’nın silahsızlandırılması, cezaevlerindeki ve dağdaki PKK’lıların eve dönüşleri amaçlanıyor. Ayrıca dağdan inen PKK militanlarına sosyal ve psikolojik destek verilmesi de söz konusu kararla resmiyet kazanıyor.
 
DAĞDAN İNİP SİYASET YAPACAKLAR
 
Bugün Gazetesi'nin haberine göre Çözüm sürecinde yeni aşamayı tanımlayan ikili yapının takip edeceği 11 ana başlık önemli değişiklikleri gündeme getirecek. Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, Hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, ekonomik tedbirler, kültürel programlar, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, güvenlik ve silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar, psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları, kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları başlıklarıyla Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeler PKK’nın silahı bırakıp siyaset yapmasını hedefliyor.
 
Hükümet yetkililerinden alınan bilgiye göre bu başlıklar 2015’te PKK'lı teröristlerin eve dönüşlerinin hızlanmasını amaçlıyor. 2016’da ise sürecin tamamlanmasını hedefliyor. Bu süreçte sadece İmralı ile değil, Kandil’le ve örgütün Avrupa’daki uzantılarıyla da görüşme yapılacak. Aynı şekilde akiller, siyasetçiler, STK temsilcileri,  kanaat önderlerinde kurulacak ‘İzleme Heyetleri’ PKK’lıların sınır dışına çekilişleri, silah bırakmaları süreçlerini de birebir takip edecek.
 
ÖCALAN’IN İSTEDİĞİ 2 YAPI KURULDU
 
Çö­züm sü­re­ci­nin ba­şın­dan bu ya­na te­rö­rist ba­şı Ab­dul­lah Öca­lan ve HDP ka­na­dı­nın gün­de­me ge­tir­di­ği 2 ya­pı da ha­ya­ta ge­çi­ril­di. Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu baş­kan­lı­ğın­da Çö­züm Sü­re­ci Ku­ru­lu oluş­tu­rul­du. Baş­ba­kan Yar­dım­cı­la­rı, Ada­let, Dı­şiş­le­ri, İçiş­le­ri ve Mil­li Sa­vun­ma Ba­kan­la­rı ku­rul­da yer al­dı. Baş­ba­kan­lık, Mil­li İs­tih­ba­rat Teş­ki­la­tı (MİT) ile Ka­mu Dü­ze­ni ve Gü­ven­li­ği Müs­te­şar­la­rı (KGDM) üye­ler ara­sın­da bu­lu­nu­yor. Di­ğer ba­kan­lar, ka­mu gö­rev­li­le­ri, ki­şi­ler de da­vet edi­le­bi­le­cek. Ku­rul, stra­te­ji ve po­li­ti­ka­la­rı be­lir­le­ye­rek ko­or­di­nas­yo­nu sağ­la­mak­la yü­küm­lü ola­cak. Ku­ru­lun sek­re­tar­ya­sı­nı KDGM ya­pa­cak.
 
İkin­ci ya­pı ola­rak ise Ku­rum­la­ra­ra­sı İz­le­me ve Ko­or­di­nas­yon Ko­mis­yon­la­rı oluş­tu­ru­la­cak. So­rum­lu ku­ru­luş­lar­dan en az müs­te­şar yar­dım­cı­sı dü­ze­yin­de tem­sil­ci ko­mis­yon­lar­da gö­rev ala­cak. Bu ko­mis­yon­lar, ken­di gö­rev alan­la­rıy­la il­gi­li ba­kan­lık­lar, ku­rum ve ku­ru­luş­lar, STK’­lar, özel sek­tör tem­sil­ci­le­ri ve uz­man­la­rın ka­tı­lı­mıy­la ça­lış­ma grup­la­rı oluş­tu­ra­bi­le­cek. KGDM, ken­di­si­ne ge­le­cek ra­por­la­rı der­le­ye­rek Çö­züm Sü­re­ci Ku­ru­lu­’na ve­re­cek. 



<< Önceki Haber Çözüm sürecinin yol haritası Resmi Gazete'de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER