Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk oylar atıldı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk oyu Dış Hatlar Terminali gidiş katında 1 numaralı seçim sandığında 15 yıldır yurt dışında yaşayan Ahmet Atay kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk oylar atıldı

Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle sınır kapılarında oy verme işlemine bu sabah 08.00'da başlandı. Oyların kullanılacağı sınır kapılarından birisi olan Atatürk Havalimanı'nda da geliş ve gidiş katlarında hazırlanan oy verme bölgelerin 6 sandık konuldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk oyu Dış Hatlar Terminali gidiş katında 1 numaralı seçim sandığında 15 yıldır yurt dışında yaşayan Ahmet Atay kullandı. Atay oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, başkanlık sistemine karşı olduğunu belirterek şunları söyledi: Cumhurbaşkanlığı seçimi için herkes gibi ben de ilk kez oyumu kullandım. İnşallah hayırlı olur. En başta başkanlık sistemine karşıyım. Toplumu kucaklayan, birleştiren ülkemizi yurt dışında seviyeli bir şekilde temsil eden bir Cumhurbaşkanı istiyorum. 15 yıldır önce Hollanda şimdi de Singapur'da yaşıyorum. Tatil için geldim"

Oy kullanan bir başka seçmen Hümeyra Başlar "İlk kez yapılan bir uygulama. Biz de böyle şeye alışkın değiliz. Her zaman meclis seçerdi. Sonuçlarına bakacağız. İnsanların cumhurbaşkanını seçmesi tabii ki çok güzel bir şey. Benim seçmiş olmam güzel.Ben Mısır'da yaşadım, Ürdün'de yaşadım. Şu an Dubai'de yaşıyorum. İlk zamanlara göre Türkiye'ye bakış açısı çok değişti. Bu bir gerçek ama son zamanlardaki karışıklık Türkiye'nin içinde, insanlar gibi bizi de çok üzüyor. İnşallah gelen kişi herkese aynı mesafeli ve adil olur. Umudumuz bu" dedi.

Rizeli Azmi Koyuncu ise “Çok güzel bir olay bunu böyle yapanlardan Allah razı olsun. Şimdiye kadar böyle bir şey yoktu. Şimdi halk istediğini seçsin.Ben yurt dışında yaşayan bir vatandaş olarak ben çok şeyler bekliyorum. Bu memleketin AB standartlarına uyması lazım. Bunlar yapılıyor da yani. Bugün izne geldiğimde eskisi gibi olmadığını görüyorum. Otobüs durakları, metrobüsler, hastaneler falan hemen Avrupa'daki gibi. Benim mahallemde doktorum var. Almanya'da aynı şekil var" diye konuştu.

SADECE KAYITLILAR 

Yeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışında yaşayan ve seçmen kütüğüne kayıtlı olup ta seçim tarihinde Türkiye'de olan seçmenler, Türkiye'ye geliş ve gidişlerinde yurt içindeki gümrük kapılarında oy kullanabilecekler. Bu seçmenler için ilk oy kullanma saat 08.00'da başladı. Oylama 10 Ağustos Pazar günü akşamına kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı'nın yeterli oy bulunup seçilememesi halinde ise ikinci oylama 17 Ağustos 2014 Pazar günü ile 24 Ağustos 2014 Pazar günleri arasında yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri nezaretinde işletici firma TAV tarafından hazırlanan Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminali gidiş ve geliş katlarındaki seçim bölgelerine, altışar adet oy verme sandığı konuldu. Gidiş katında pasaport kontrolü öncesi, geliş katında da pasaport kontrolü sonrası olan bu bölgelerde seçmenler oylarını belirlenen tarih içinde istedikleri zaman kullanabilecekler. 

SEÇİMDE THY'YE BÜYÜK GÖREV

THY yetkililerinden alınan bilgiye göre yurt dışındaki vatandaşların oylarını kullandıkları son gün olan 10 Ağustos günü Türkiye'den iki adet kargo uçağı kalkacak ve daha önce belirlenen bölgelerdeki seçim torbalarını toplayıp doğrudan Ankara'ya getirecek. 

Avrupa dışındaki diğer ülkelerden gelecek torbalar ise tarifeli seferlerle süreç içinde İstanbul'da toplanacak. Bu torbalar uçağa dört partinin temsilcisi ve Yüksek Seçim Kurulu'nun görevli elemanları eşliğinde alınacak. Torbalar uçağın kargo bölümünde değil, görevlilerin göz temasının kesilmediği uçağın kabin içinde getirilecek. Görevliler ve torbalar uçağın en arka koltuğunda torbaların yanında oturacak. 

ANKARA'YA KARAYOLUYLA GÖTÜRÜLECEK

İstanbul'da toplanan bu torbalar da son gün özel kurye kamyonlarıyla yapılacak bir konvoyla güvenlik elemanlarının beraberinde Ankara'ya götürülecek. İstanbul'da biriken bu torbaların kara yolu ile götürülmesinin nedeni olarak da torbaların havalimanları arasında birkaç kez elden geçmesinin sakıncaları olabileceği düşüncesiyle yapıldığı öğrenildi. 

SINIR KAPILARI

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanabilecekleri sınır kapıları şunlar: 

"Gürbulak Karayolu, Türkgözü Karayolu, Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Pazarkule Karayolu, Esendere Karayolu, Dilucu Karayolu, Dereköy Karayolu, Habur Karayolu, Kapıköy Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, Eskişehir Havalimanı, Elazığ Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet Havalimanı, Konya Askeri Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas Havalimanı, Samsun Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Zonguldak Havalimanı, Kaş Limanı, Kuşadası Limanı, Ayvalık Limanı, İskenderun Limanı, Karaköy Limanı, İzmir Limanı, Aliağa Limanı, Çeşme Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı, Taşucu Limanı, Fethiye Limanı, Marmaris Limanı, Bodrum Limanı ve Samsun Limanı gümrük kapıları."


DHA

<< Önceki Haber Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk oylar atıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER