Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi dikkat çeken uyarı

AGİT'ten 10 Ağustos öncesi uyarı raporu geldi, "Seçim kampanyası eşit şartlarda yapılmıyor" denildi..

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi dikkat çeken uyarı

Dünyada yapılan seçimleri uluslararası standartları dikkate alarak gözleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT), Türkiye’ye, seçim sürecindeki propaganda sisteminden, basın özgürlüğüne kadar pek çok eleştiri geldi. Taraf'taki habere göre Türkiye’de Köşk seçimlerini mercek altına alan AGİT, resmi internet sayfasında gözlemcilerin hazırladığı ön raporu yayınladı. AGİT raporundan satır başları şöyle:

“Başbakanın propaganda faaliyetleri, çoğunlukla resmi devlet organizasyonları ile birleştirilmiş büyük çaplı organizasyonlardır. Diğer adayların aktif biçimde kampanya yürütmesine karşılık, bu kampanyaların halk önündeki görünürlüğü sınırlıdır. 25 Temmuz günü Erdoğan, İstanbul-Ankara arasında çalışacak olan yüksek hızlı trenin hizmete açılış töreni sırasında açıkça propaganda yapmıştır. Yürürlükteki yasal çerçeve Internet dahil olmak üzere ifade özgürlüğüne kısıtlama getirmektedir. YSK kararlarını itirazın mümkün olmaması ve uluslararası kurumların ve vatandaşların seçim gözlemi yapması ile ilgili yasal hükümlerin bulunmaması dahil olmak üzere, AGİT/ODHIR’nin çeşitli konularda sunduğu bazı temel tavsiyeler hala dikkate alınmamıştır.

RTÜK TARAFLI

Devlete ait şirketlerin kamu ihalelerinin ve reklamlarının hükümet ile bağlantılı işletmelere verilmesi ve medyanın iktidar partisinin ve Başbakanın eleştirisine özellikle televizyonda sınırlı yer ayırması hakkındaki kaygılar ifade edilmiştir. Ne kanun ne de YSK kararları tarafsızlık ilkesinin nasıl uygulanacağı hakkında ana esaslar içermemektedir. AGİT/ODIHR SSGH, farklı RTÜK üyelerinden tarafsızlık zorunluluğuna dair birbiri ile çelişen yorumlar almıştır. 3 Temmuz günü, muhalefet partileri tarafından tayin edilen dört RTÜK üyesi tarafından, devletin yayın organı olan Türkiye Radyo ve Televizyon Kuruluşu’nun (TRT) yayınlarında Sn. Erdoğan’dan yana taraf tutması hakkında yapılan bir şikayet, iktidar partisinin tayin ettiği beş RTÜK üyesi tarafından karşı oyla reddedilmiştir.” 

<< Önceki Haber Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi dikkat çeken uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER