Depremde erken uyarı sistemi yaygınlaşıyor

İstanbul'dan sonra bir ilimizde daha depreme karşı erken uyarı sistemi kuruluyor.

Depremde erken uyarı sistemi yaygınlaşıyor

İstanbul’dan sonra ikincisi Samsun’da kurulacak deprem erken uyarı sisteminde 4 istasyonun inşası tamamlandı. Sisteminin tamamının devreye girmesiyle birlikte, bölgede, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğünde ve üzerindeki depremleri sistem 3 saniye önce haber verecek.

Samsun Valiliği, Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü arasında 2012'de yapılan işbirliği protokolü kapsamında projesi hazırlanan Türkiye'nin ikinci deprem erken uyarı sisteminin inşasına Ladik İlçesi Küpecik Köyü'nde başlandı. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda bulunan ve birinci derece deprem bölgesi olan Ladik'te, içinde sismografların bulunduğu kabin istasyonlarından 4’ünün inşası tamamlandı. Yıl sonuna kadar 6 istasyonun inşasının bitirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Proje kapsamında, başta Ladik olmak üzere, fay hattına paralel olarak Samsun'un Havza İlçesi ve Amasya’nın Taşova İlçesi'ni de kapsayan 27 kilometrelik alanda ilk aşamada 9, ikinci aşamada 20 ölçüm cihazı (istasyon) yerleştirileceği bildirildi.

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, deprem erken uyarı sisteminin 2014 yılında faaliyete geçmesini hedeflediklerini belirterek, "Sistemin işlemesiyle birlikte 5'in üzerinde büyük depremlerde 3 saniye önce haberimiz olacak. Bu sistemle amacımız, başta enerji doğalgaz hatlarında, barajlarda, petrol dolum tesisleri, santraller ve sanayi kuruluşlarında enerji kesimini sağlamak. Bu sayede, deprem sonrasında olası patlama gibi ikinci bir afet olayının yaşanmasını engellemiş olacağız. Samsun'da birinci, ikinci ve üçüncü deprem bölgeleri bulunuyor. Bu kapsamda biz de kurum olarak her türlü tedbiri almak için çalışıyoruz" dedi.
 
DHA
<< Önceki Haber Depremde erken uyarı sistemi yaygınlaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER