Dünya, Ak Saray'ı Beyaz Saray'la kıyaslıyor

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkenin başkent Ankara’nın bir köşesinde yeni sarayın açılışını yaptı."

Dünya, Ak Saray'ı Beyaz Saray'la kıyaslıyor

Başkent Ankara'nın en gözde ve korunaklı alanlarından biri olan Atatürk Orman Çiftliği'nin üzerine kurulan, mahkemenin sit alanı olduğu için yıkım kararı vermesine rağmen inşaa edilen ve bu yüzden Kaç - Ak Saray adı verilen yeni cumhurbaşkanlığı sarayı  29 Ekim'de açıldı. Tartışmaların odağına oturan saray Dünya basının da dikkatini çekiyor. The Washington Post' gazetesi 'Ak-Saray' konusunu bir makaleyle işledi. Beyaz Saray'la karşılaştırılan Ak Saray'ın Erdoğan’ın kendisini sultan olarak gördüğünün en büyük ispatı olduğu savunuldu

İşte gazetenin 'Beyaz Saray, Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın (Ak Saray) yanında ancak minnacık bir kanat olabilir' başlıklı yazısı: (BİREBİR ÇEVİRİDİR)

***
"Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu hafta ülkenin başkenti Ankara’nın bir köşesinde yeni sarayın açılışını yaptı. Bu aşırı süslü mekân’ın 1000 odası var ve inşası 350 milyon dolara mal oldu. AFP’nin bildirdiğine göre toplam alanı yaklaşık 2 milyon 150 bin feet kare.  Doğal olarak bu kadar cömertlik eleştirilere sebep oldu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu olan 29 Ekim’e denk gelen, kompleksin resmi açılışından önce muhalefet liderleri açılışı boykot ederek katılmayacaklarını açıkladılar. Muhalif bir politikacı "Kremlin Sarayı’nın Ak-Saray’ın yanında kulübe gibi kaldığını ve Beyaz Saray’dan 50 kat daha büyük bir alana sahip" olduğunu söyledi. Eylemciler devasa kompleksin sözde kanunlarla korunan orman alanındaki ağaçların katledilerek inşa edilmesine çok öfkeliler. Erdoğan hükümeti, geçen yıl İstanbul’da küçük bir parkta yapılmak istenen inşattan dolayı ülke çapında toplu protestolarla karşı karşıya kalmıştı.

Erdoğan ve kısaca 'AKP' olarak bilinen Adalet ve Kalkınma Partisi geçen yıl bir dizi yolsuzluk skandalına karşı direniş gösterdi; ardından bu yıl seçimlerde zafere ulaşan taraf oldu ve Erdoğan ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak yoluna devam etti. Yeni sarayın adı ‘AK Parti’nin adı’ gibi birçok sembolik anlam içeriyor (Ak-Saray ya da white palace).

Türkiye Cumhuriyeti’nin saygı duyulan kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün de yaşadığı Ankara’nın merkezindeki Çankaya Köşkü'nden yeni saraya taşınma değişimin de sembolü oldu. Tartışmasız Atatürk’ten sonra ülke politikasına Erdoğan’dan daha çok hiç kimse egemen olmadı; Erdoğan yeni sarayı kendi güdümünde gelişen yeni Türkiye’nin yansıması olarak görüyor.

Cumhurbaşkanı, gazetecilere ‘Türkiye yeni bir şeyler iddiasında olmalı. Cumhurbaşkanlığı ofisi çok özel bir şekilde ayarlandı. Buna özel itina gösterdik.’ dedi.

Bugüne kadar cumhurbaşkanlığı göstermelik bir makamdı ama anlaşılan artık öyle olmayacak. Sarayın mimarisi modern ve Osmanlı mirasının bir karışımı. Cumhurbaşkanı’nın yeni evi, Erdoğan’ın kendisini sultan olarak gördüğünün en büyük ispatı."

Ishaan Tharoor, The Washington Post (The White House would be a tiny wing of Turkey’s new presidential palace makalesi Samanyoluhaber.com tarafından çevrildi)


SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber Dünya, Ak Saray'ı Beyaz Saray'la kıyaslıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER