Dünya Tv, Halepçe Katliamı’nı özel bir programla andı!

Halepçe kasabasında kimyasal silahlarla katledilen binlerce insan, 25. yıl dönümünde Dünya TV’de özel bir programla anıldı.

Dünya Tv, Halepçe Katliamı’nı özel bir programla andı!

4 saat boyunca canlı yayınlanan “Halepçe Özel” programında Halepçe katliamının hikayesi anlatıldı. Dünyaca ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer’in Halepçe üzerine okuduğu şarkı, o günden kalan acı dolu karelerle birlikte sunuldu. Program sunucuları Hasan Kösen ve Sevda Kaplan da o acı günü konu alan şiir ve hikayeleri seyirci ile paylaştı.

Türkiye ve dünyanın çeşitli merkezlerinden canlı telefon bağlantılarının gerçekleştirildiği programda Gazeteci Yazar Fehim Işık, "Maalesef o günü bugün gibi hatırlıyorum. O gün Almanya'nın bir TV kanalında bir ilaç fabrikası ile ilgili bir haber vardı. Fakat anlaşıldı ki o fabrikalarda kimyasal silahlar da üretiliyordu. Irak'ın işgali ile başlayan süreçte Halepçe dünyanın gündemine daha çok girdi" dedi.

Brüksel Kürt Ofisi Başkanı Pervin Cemilpaşa ise, Halepçe Katliamının Irak'ta uygulanan Enfal operasyonunun bir parçası olduğunu ve 1975'ten 1988'e kadar o operasyonlarda toplamda 182 bin insan katledildiğini söyledi.

Programa katılan bir başka misafir Dr. M.Emin Sever de, o gün kullanılan zehirli gazlarla insanların katledildiğini, o gazların insanların üzerinde ciddi tahribatlar yaptığını, insanların iç organlarını bile parçaladığını söyledi.


Halepçe ‘den de özel canlı bağlantılarla anma programı ekranlara taşındı. Yine Halepçe’de bulunan Dünya TV canlı yayın ekibi, birçok Kürt aydınını konuk aldı.

Şair/yazar Eskerê Boyîk’în stüdyo konuğu olduğu programda, o güne dair bugüne kadar ifade edilmeyen birçok trajik hikaye anlatıldı.

Halepçe’de ne olmuştu?

Halepçe Katliamı, Baas Rejiminin‘Enfal’adı altında 1975 yılından 1990’lara kadar gerçekleştirdiği operasyonlardan sadece bir tanesiydi. Tarihler 16 Mart 1988’i gösterdiğinde, Süleymaniye yakınlarındaki Halepçe’den ceset kokusu ve çığlıklar yükselmeye başladı; çünkü uçaklardan yıkıcı ve gaz bombaları atılıyordu masum insanların üzerine... Dünya kamuoyu günler sonra bu olayı duymuştu. Fakat 7 bine yakın ölü, 15 bine yakın yaralı bırakılmıştı Halepçe sokaklarına.. O tarihten bu güne kadar kimyasal silahların etkisi yüzünden 44 bine yakın insan öldü, 61 binin üzerinde de sakat kaldı.
<< Önceki Haber Dünya Tv, Halepçe Katliamı’nı özel bir programla andı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER