Engelli öğrenciyi okulundan eden uygulama

Beylikdüzü'nde oturan Fatih Üniversitesi öğrencisi engelli genç kız, okuluna giden İETT hattının kaldırılması yüzünden üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı.

Engelli öğrenciyi okulundan eden uygulama

Tekerlekli sandalyesiyle sadece İETT’nin araçlarına binebilen genç kız için, arkadaşları sosyal medya üzerinden kampanya başlattı. Öğrenciler, İETT'den kaldırılan hattı geri istiyor. 

İLGİNÇ UYGULAMA
Engellilerin sosyal imkanlar ve toplu taşıma araçlarından daha etkin şekilde yararlanması için bakanlıklar, kamu kuruluşları, belediyeler ve STK'lar gibi çeşitli kuruluşlar farklı önlemler alırken İstanbul'da ilginç bir olay yaşandı. Fatih Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisi engelli Seda Dil, okuluna giderken kullandığı İETT hattının kaldırılması sonucu mağdur oldu. 

OKUMAK İÇİN BÜTÜN ŞARTLARINI ZORLADI
Emekli öğretmen babası, kızının özel durumu nedeniyle imkânlarını sonuna kadar zorlayarak okumasını sağlamış. Bursa’da ikamet eden aile, Fatih Üniversitesi’ni kazanan kızlarını okutabilmek için İstanbul’da ev tuttu. Tutulan ev Beylikdüzü’nde ve Fatih Üniversitesi’ne doğrudan ulaşan İETT hattının bulunduğu bir cadde üzerindeydi. Engellerini azmi ile aşan Seda Dil, başladığı okulunda arkadaşları ve çevresiyle çok güzel iki yıl geçirdi. Ancak Dil’in bütün rüyaları, evinin önünden geçen ve her sabah yüzlerce öğrencinin de kullandığı 76F İETT hattının kaldırıldığı haberi ile kâbusa döndü. 

'BÜTÜN EMEKLER BOŞA GİDECEK'
Kendi durumunda  başka öğrenciler ve insanlar olduğunu da söyleyen Dil, ailesinin de kendisini okutmak için oldukça yüklü bir masrafın altına girdiğini ve bu nedenle hepsinin boşa gideceğini belirtti. Ailesinin de durumu bildiğini ve çok üzüldüğünü belirten Dil, “Ailem de çok şaşırdı. Çözüm olmasını bekliyorlar benim gibi.” diye konuştu.

ALINAN KARARDAN DÖNÜLMEZSE OKULUNU DONDURACAK
Belediye yetkilerine ulaşmaya çalıştığını ve durumunu anlattığını belirten Dil, “E-5 üzerinden giden hatlar var ama benim onlara binmem söz konusu değil. Beyaz Masa’dan yetkililer Hadımköy araçları olduğunu söylediler. (Özel halk otobüsleri) Ancak engelli rampası ya da engellilerin kullanımına uygun olmadığı için benim onları kullanmam söz konusu bile değil.” ifadesini kullandı. Okuluna gidemeyen Seda Dil, memleketi Bursa'ya gitti. Alınan karardan vazgeçilmezse engelli öğrenci okulunu donduracak. Dil, yaşadıklarını şöyle anlattı.

“Üniversitenin Toplumsal Duyarlılık Merkezi olduğu için onlar çok yakından ilgileniyorlar benimle. Okul içinde rahatım ama üniversiteye gidene kadar zorluk çekiyorum. Geçen sene ev tuttum ve evi tutarak 76F Hattı’nın durağına yakın bir yerde olmasını tercih ettim. Çünkü akülü arabayı yağmurda kullanamıyorum. Bu hat okulun içine kadar giriyordu ve  benim için rahatlık sağlıyordu. Ama bu sene bu hat kaldırıldığı için artık okula gidemiyorum. Eğer bu hat geri getirilmez ya da başka bir hat konulmazsa okulumu dondurmak zorunda kalacağım.” 

Bu arada Dil'in arkadaşlarının sosyal medya üzerinden başlattıkları destek kampanyası da yoğun ilgi görüyor. "#76FhattiniGeriİstiyoruzİBB hastagine binlerce öğrenci destek verdi. Öğrenciler özellikle sabah saatlerinde çok yoğun olan duraklarda beklemek zorunda kaldıklarını, Beylikdüzü'nden direk olarak Fatih Üniversitesi'ne giden hattın geri getirilmesi konusunda umutlu olduklarını belirtiyor. 

Cihan
<< Önceki Haber Engelli öğrenciyi okulundan eden uygulama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER