Erdoğan, Papa Francis'i Ak Saray'da karşıladı

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti.

Erdoğan, Papa Francis'i Ak Saray'da resmi törenle karşıladı

Türkiye’yi ziyaret eden 4. papa olan Francesco, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçti. Vatikan Devleti Başkanı sıfatı ile sarayın ilk yabancı konuğu olan Papa Francesco saat 14.30 sıralarında atlı ve askeri tören kıtası eşliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı. Papa için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünden geçen yol araç trafiğine kapatıldı. Atlı tören kıtası da Papa’nın makam aracına bu yol üzerinden itibaren sarayın ana giriş kapısına kadar refakat etti. 

Papa Franciscus, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Franciscus, sarayın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Franciscus, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.

Resmi karşılamada yeni düzen

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'yı karşılamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan saat 14.30'da çıkarak turkuaz halıların serildiği tören alanına geçti. Erdoğan, karşılamada yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı "hoşgeldiniz" diyerek ellerini sıktı. "Merhaba asker, nasılsınız" diyerek tören kıtasını ve sancağı selamlayan Erdoğan, bir süre Papa Franciscus'un yerleşkeye gelişini bekledi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Franciscus için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.

Papa’nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco’nun Ankara’daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa, Türkiye’nin iki kıta arasında doğal bir köprü olduğu vurgusunda bulundu.

Üç gün sürecek Türkiye ziyaretinin Ankara durağında Papa Francesco, ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti. Papa Francesco ve yanındaki heyet, Papa’nın yaşının ileri olmasından dolayı Aslanlı Yol'dan gelmedi. Daha kısa olan Bayraklı yoldan Anıtkabir’e çıkan Papa’ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu refakat etti. Papa, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Bir süre mozolenin başında dua eden Papa’nın saygı duruşu alanına geri adımlarla gitmesi dikkat çekti. 

Papa Francesco, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Burada 'Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Papa, deftere İtalya’nca duygu ve düşüncelerini aktardı. Papa, "Türkiye iki kıta arasında doğal köprü. Burada en samimi dileklerimi dile getiriyorum. Türkiye sadece bir yol geçişi olmasın. Aynı zamanda karşılaşma, diyalog, huzurlu bir şekilde birlikte yaşam oluştursun. Erkekler ve kadınlar arasında bir yol olsun. Herhangi bir kültür, etnik ve dine mensup kadınlar ver erkekler arasında. Bunları en samimi dilek ve temennilerimle ifade ediyorum." diye yazdı.
<< Önceki Haber Erdoğan, Papa Francis'i Ak Saray'da karşıladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER