Erdoğan o davada tazminata mahkum oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ucube' davasında tazminata mahkum oldu

Erdoğan o davada tazminata mahkum oldu

Kars’ta heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan insanlık anıtı için ‘ucube’ diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aleyhinde açılan hakaret davasında 10 bin lira manevi tazminat cezasına çarptırıldı.

Dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ocak 2011 günü Kars’taki miting konuşmasında heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı ‘İnsanlık Anıtı’ adlı heykel için ucube nitelemesinde bulunmuştu. Bu ifade üzerine Aksoy, hakaret gerekçesiyle Erdoğan hakkında 100 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada bugün karar çıktı. Duruşmaya Erdoğan ve Aksoy katılmazken tarafların avukatları geldi.

Hakim Zarife İlhan, avukatlara söz hakkı verdi. Aksoy’un avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin uluslararası değere sahip bir sanatçı olduğunu söyledi. Tanıklarının söz konusu ifade nedeniyle müvekkilinin üzüntü çektiğini söylediklerini kaydeden Kazan, Türk Dil Kurumu’nun da ucube sözünün söyleniş şekli, kullanış yeri dikkate alındığında hakaret anlamı taşıdığını bildirdiğini kaydetti. Müvekkilinin Berlin’de de heykelinin izlendiğini anlatan Kazan, “Orada korunarak izleniyor.” dedi.

Erdoğan’ın müvekkilinin heykeli için “New York’taki ‘Özgürlük Heykeli’ olsa neyse” dediğini hatırlatan Kazan, o heykelin başına da aynı şeyin geldiğini belirtti. Kazan, “Özgürlük Heykeli, Suveyş Kanalı’na dikilmek üzere Osmanlı padişahı tarafından yaptırıldı. Peşinatı da ödendi. Ancak uğursuzluk getireceği düşünülerek dikilmedi ve parçalar halinde Paris’te depoda muhafaza edildi. New York’a heykel yapılaması planlandığında bu heykel akla geldi ve götürülerek oraya dikildi. Bizim heykel ise santim santim kesilerek atılmıştır.” dedi.

Söylenecek herşeyin söylendiğini ifade eden Kazan, karar verilmesini istedi.

Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız da, söylenen sözü hiçbir zaman inkar etmediklerini, hakaret kastı bulunmadığını eleştiri mahiyetinde söylendiğini ifade etti. Heykelin usulsüz işlemler nedeniyle yıkıldığını savunan Yıldız, “Hazine arazisine yapıldığı için Erzurum 1. İdare Mahkemesi tarafından yıkım kararı verilmiştir. İtirazlar sonucunda Danıştay oy çokluğu ile bu kararı onamıştır. Müvekkilimizin ifadesi üzerine kaldırıldığı iddiası doğru değildir. Hazine arazisine usulsüz işlemlerle dikildiği için yıkılmıştır. Bu usulsüz işlemler nedeniyle Kars Belediyesi meclis üyelerine ceza davası açılmış ve ceza almışlardır.” ifadelerini kullandı.

Tanıkların ifadelerinin yoruma dayalı olduğunu kaydeden Yıldız, davanın reddedilmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme, talebin kısmen kabulüne karar verdi. Erdoğan’ı 10 bin lira manevi tazminat cezasına çarptıran mahkeme, fazlasına ilişkin talebin reddine hükmetti.

Basın mensuplarının sorusu üzerine Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, kararı temyiz edeceklerini söyledi.
<< Önceki Haber Erdoğan o davada tazminata mahkum oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER