Erdoğan'dan AKP'nin programına müdahale

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Babacan ile yazdığı hükümet programını beğenmeyen Erdoğan, “yargı darbesi” ve 'hizmet bitirme' gibi bölümler ekledi.

Erdoğan'dan AKP'nin programına müdahale

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 62. hükümetin programında değişiklikler yapıldığı anlaşıldı. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın hazırladığı programın bazı bölümleri Erdoğan’ın, “siyasi ve ekonomi” danışmanları tarafından değiştirildi. Programın bazı bölümleri metinden çıkarılırken, “yargı bağımsızlığı”, “paralel yapı ile mücadele” gibi bölümler de metne eklendi. Yargı ile ilgili eklenen metinde, “Yargı darbelerin ve vesayetçi sistemin zemini haline geldi” şeklinde yorum yapılması dikkat çekti. Taraf’ın ulaştığı 62. hükümet programı, 61. Hükümet programının güncellenmesiyle hazırlandı. Hükümet programının hazırlanmasının perde arkası şöyle:

PROGRAMA İNCE AYAR

Kendisine sunulan program taslağını eksik bulan Erdoğan, danışmanlarına, metne bazı eklemeler yapılması konusunda talimat verdi. Bu çerçevede Erdoğan’ın danışmanları, “yargı”, “paralel yapı ile mücadele” ve “ekonomi” alanlarında bazı eklemeler yaptılar.

Köşk danışmanları tarafından hükümetin program taslağına eklenmesi istenilen bölümlerin başında yargı ile ilgili değerlendirmeler geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “adli yılın açılışına” katılmayacağını açıklamasının ardından hükümetin de aynı törenlere katılmama kararı alması ile ilgili tartışmalar sürerken, hükümet programında yargıya ağır eleştiriler getirilmesi dikkat çekti. Hükümet programına sonradan eklenen yargı ile ilgili değerlendirmelerin bazıları şöyle: “Darbelerin ve vesayetçi yapılanmaların zemin bulduğu alanlardan biri de yargı olmuştur. Kimi dönemlerde bazı yargı mensupları hukukun üstünlüğü yerine millete karşı devleti koruma görevine soyunmuşlardır. Oysa yargının bağımsızlığı kadar tarafsızlığı da hayati öneme sahiptir. Yargı alanındaki temel meselemiz siyasi alandaki değişimler içinde kurtarıcı misyon üstlenmek, hakem olma vasfını yitirip taraf haline gelmektir. Demokratik bir ülkede bireyi devlete, özgürlüğü güvenliğe ve adaleti statükoya üstün tutmak hepimizin ortak ideali olmalıdır...”

HÜSEYİN ÖZAY - TARAF
<< Önceki Haber Erdoğan'dan AKP'nin programına müdahale Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER