Eti Maden İşletmeleri'nden tekzip talebi

Eti Maden İşletmeleri, sitemizde yayınlanan bir haberle ilgili tekzip talebinde bulunmuştur.

Eti Maden İşletmeleri'nden tekzip talebi

Talep edilen tekzip metninde şu ifadeler yer almaktadır:

"Samanyoluhaber.com adlı internet sitenizin 21.08.2014 tarihli yayınında yer alan “Selam Tevhid soruşturmasındaki skandal ses kaydı ortaya çıktı” başlıklı haberde yer alan hususlara ilişkin olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

“Teşekkülümüzün tüm işlemleri her yıl düzenli olarak denetlenmekte olup, yolsuzluk raporlarının sümenaltı edilmesi söz konusu değildir. Haberde adı geçen Başmüfettiş, yıllık olağan teftiş incelemesinde bulunduğu sırada teftiş yaptığı birimin işlerine ilişkin usulsüzlük iddiasında bulunduğu üç konu hakkında Teftiş Kurulu Başkanlığından inceleme talebinde bulunması üzerine, konunun kendisi tarafından tüm detayları ile incelenmesi istenmiştir. Akabinde Müfettiş 6 ay daha aynı birimde teftiş görevini yürüttükten ve detaylı incelemelerde bulunduktan sonra her üç konuya ilişkin “07/06/2012 tarih ve 70/71/72 numaralı raporlar yeniden değerlendirilmiş olup, raporlarla ilgili inceleme yapılmasına gerek olmadığı netice ve kanaatine varıldığı” yönünde rapor vermiştir. 

Bunun üzerine Başmüfettişin Teşekkül personeli ile yaşadığı ve içinde küfürlü sözlerin geçtiği tartışma/konuşma sonrası kendisine ceza verilmemesini sağlamak adına “yöneticileri ve çalışanları baskı altına almak saiki ile” inceleme istediği iddiası ile başlatılan disiplin soruşturması sonucu “kademe ilerlemesinin durdurulması cezası” ile tecziyesine karar verilmiştir. Bu cezaya karşı açılan dava reddedilmiştir. Bu davada Mahkemece; “…Davacının kurum personeli ile yaşadığı bir tartışma üzerine somut delillerle ortaya koyamadığı halde tespit ettiğini ileri sürdüğü usulsüzlüklere ilişkin inceleme izni verilmesi talebiyle hazırladığı basit raporlarda, Teftiş Kurulu Başkanlığınca tespit ettiği noksanlıkların ikmali ve raporların ıslahının istenmesine rağmen, bu talimatı yerine getirmediği gibi, bu raporlarında ileri sürdüğü iddialarından da vazgeçtiği görülmekle, kendisine verilen görev ve emirleri kasten yerine getirmediği sonucuna varılmakla…” denilerek davanın reddine karar verilmiştir. Görüldüğü gibi haberde adı geçen Başmüfettişin tespit ettiği herhangi bir usulsüzlük olmadığı, usulsüzlük iddialarının farklı saiklerle ortay atıldığı aşikardır. 

Başmüfettiş hakkında verilen diğer disiplin cezaları ise; Kurum çalışanlarına baskı uygulamak, küfür etmek, Başbakana ve Cumhurbaşkanına hakaret gibi nedenlere dayanmaktadır. Bu yürütülen ve neticelendirilen soruşturmaların hiçbirisinin müfettişin yürüttüğü teftiş görevleri ile ilgisi bulunmamaktadır. 

Ayrıca aynı müfettiş “ben yolsuzluk tespiti yaptığım için üzerime geliniyor” intibaını uyandırmak için daha önce inceleme yapılmasına gerek olmadığı yönünde rapor verdiği üç konuya ilişkin suç duyurusunda bulunmuştur. Anılan suç duyurusu üzerine Teşekkülümüz yöneticileri hakkında ‘soruşturma izni verilmesine gerek olmadığına’ karar verilmiştir.

Teşekkülümüz bünyesindeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ciddi olarak incelenmektedir. Hatta adı geçen başmüfettişin daha önce Teşekkülümüz Eğitim Müdürüne şifahi olarak “eğitim harcamalarında usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığı” suçlamasında bulunması üzerine, kendisine eğitim harcamaları hakkında inceleme yapma görevi verilmiş ve Başmüfettişyaptığı inceleme sonucubu konuda herhangi bir usulsüzlük olmadığını tespit etmiştir.

Tüm bunlar göstermektedir ki, Eti Maden bünyesinde her iddia ciddi bir şekilde incelettirilmektedir. Hatta bizzat kendisine konu inceletilerek bu konuda şaibeler önlenmektedir. 

Haberde geçen İran pazarına bor satışlarına ilişkin hususlarda doğru değildir. Teşekkülümüz bor ürünlerinin İran pazarında pazarlanması ve satışı, bu Pazar için anlaşma şartları gereği tek yetkili olan satış temsilcimiz kanalıyla ve Teşekkülümüzce belirlenen satış koşulları ve fiyatları ile yıllık kontratlar çerçevesinde peşin ödeme esası ile gerçekleştirilmektedir.

İhracat bedelleri peşin döviz olarak yurtdışından Halk Bankası ve Ziraat Bankası kanalıyla gerçekleştirilmiş olup, satış bedellerinin elden veya Ziraat ve Halk Bankası dışındaki diğer bankalardan transfer yoluyla tahsili hiçbir zaman gerçekleşmemiştir.”

Yukarıda yapılan açıklamalardan da görüleceği üzere söz konusu haberde belirtilen hususlar gerçekleri yansıtmamaktadır.

Sonuç olarak; gerçekleri yansıtmaktan uzak olan haberin Sitenizden çıkarılmasını ve kamuoyuna tamamen yanlış yansıtılan söz konusu bilgilerin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde düzeltilmesini teminen bu açıklamanın 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesine istinaden 1 hafta süre ile Sitenizde yayınlanmasını kanuni haklarımız saklı kalmak kaydıyla rica ederiz."

<< Önceki Haber Eti Maden İşletmeleri'nden tekzip talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER