Faili meçhuller davasında tahliyeler yaşandı

Güneydoğu'nun en önemli faili meçhuller davasında tahliye kararı çıktı. O isim tahliye edildi ama cezaevinden çıkamayacak.

Faili meçhuller davasında tahliyeler yaşandı

Güneydoğu'da açılan en önemli faili meçhuller davası olarak bilinen ve aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile köy korucusu ve itirafçıların yargılandığı davada tahliyeler yaşandı. Cizre'de, 1993-95 yılları arasında işleyen 20 faili meçhul cinayet ve kayıp olayıyla ilgili yargılanan sanıklar, tutuklu kaldıkları süre 5 yılı geçtiği için tahliyelerine karar verildi. Mahkeme, sanık Cemal Temizöz ile itirafçı Adem Yakin'i tahliye etti. Ancak Temiöz, Balyoz davasından hüküm giydiği için cezaevinde kaldı. 

Doğu ve Güneydoğu’da 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili binlerce soruşturma dosyası, Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM) kaldırılmasıyla zaman aşımı tehlikesine girmişti. Aralarında, Cizre’de 20 kişinin öldürüldüğü ve emekli Albay Cemal Temizöz’ün yargılandığı, Bingöl’de şehit edilen 33 er, Lice, Kulp, Derik ve Güçlükonak’ta köylülerin öldürülüp gömülmesi gibi önemli davaların da bulunduğu 9 bin dosya, Diyarbakır ÖYM’lere bağlı 7 il ve ilçelerine gönderildi. 

Diyarbakır’daki mahkemeler ellerindeki davaları, savcılar ise soruşturma dosyalarını daha önce sorumlu oldukları Batman, Bingöl, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’a gönderdi. Bu dosyalardan biri olan Cizre’de 1993-95 arasında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili davada da önemli gelişme yaşandı. Emekli Albay Cemal Temizöz’ün de aralarında bulunduğu itirafçı ve köy korucularından oluşan 7 kişi hakkında dava açılmıştı. 5 yıla yakındır devam eden dava kapsamında bugüne kadar 100’e yakın tanık dinlendi. Davada sona gelindi ve savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı, dönemin ilçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz’ü, ‘suç örgütü lideri’ olarak nitelendirdi. Mütalaada, PKK itirafçıları ve korucuların da örgüte üye olduğu ifade edildi. Ancak mahkeme, kararını açıklamadan dosya Cizre’ye gönderildi. Davanın Şırnak'ta görülmesi beklenirken, sanıkların avukatları mahkemeye başvurarak, son yasal düzenlemeden dolayı müvekkillerinin tahliyesini istedi. 

Diyarbakır Baro Başkanı ve mağdurların avukatı Tahir Elçi, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili görülen davada tutuklu yargılanan Adem Yakin'in 5 yıllık tutukluluk süresi dolduğu gerekçesiyle tahliyesine karar verdiğini söyledi. Elçi, sanık avukatlarının tahliye taleplerinin Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirildiğini belirterek, "Dosya, Şırnak'a gitmeden önce tahliye taleplerini inceleyen Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, itirafçı sanık Adem Yakin'in 5 yıllık tutukluluk süresini doldurduğu gerekçesiyle tahliyesini uygun gördü. Aynı mahkeme, kısa süre önce Diyarbakır KCK davasında 91 tutuklu sanığın tahliye talebini 'örgütün dağ kadrosuna katılabilecekleri' gerekçesiyle reddetmişti. Duruşmalarda insanları kıl testere ile kestim diyen sanıklar tahliye edildi." dedi. 

Elçi, davanın Şırnak'a gönderildiğini, burada yapılan tensip duruşmasında ise eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün, 5 yıllık tutukluluk süresini doldurduğu gerekçesiyle tahliyesine karar verildiğini belirtti. Elçi, Temizöz'ün, Balyoz Planı davasında hükümlü olduğu için tutukluluğuna devam edildiğini kaydetti. Duruşmada avukatların çabasıyla yakalanan 'Yavuz' kod adlı ve JİTEM'in infaz amiri olduğu belirtilen Burhanettin Kıyak'ın ise tutukluluğuna karar verildi. 

CİHAN

<< Önceki Haber Faili meçhuller davasında tahliyeler yaşandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER