Füze ihalesinde sürpriz bir teklif daha

Çin’in kazandığı açıklanan yüksek irtifa uzun menzilli füze ihalesinde teklif süreleri uzatılırken, Rusya da teklifini revize etti.

Füze ihalesinde sürpriz bir teklif daha

Çin’in kazandığı ancak ABD’nin karşı çıkmasıyla sekteye uğrayan hava savunma sistemi projesinde Rusya, yeni teklifiyle tekrar oyuna girdi
 
Türkiye’nin sözleşme görüşmelerine başlama kararı aldığı uzun menzilli hava savunma ve füze projesinde Çin firması CPMIEC’nin şartnamede gerekli olan hükümleri henüz tam olarak yerine getiremediği ileri sürülürken, ihaleden elendiği açıklanan Rusya teklifini revize etti.

Reuters’a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, “Çin ile görüşmeler sürüyor ancak şartnamedeki hükümlerin tam olarak yerine getirilmesinde henüz anlaşma sağlanamadı. Türkiye şartnamedeki hükümlerin tam olarak sağlanmasını istiyor” dedi.

Yetkili, şartnamede henüz yerine getirilemeyen konular hakkında bilgi vermedi ve Çin ile halen mutabakat sağlanamamasında ABD’nin etkisinin olmadığını vurguladı. Geçen ay görevden alınan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar Şubat ayında, füze projesinde Çin ile görüşmelerin devam ettiğini ve Nisan ayı başında bir sonuç almayı hedeflediklerini söylemişti.


ÇİNLİLER KARA LİSTEDE

CPMIEC şirketinin ABD’nin yaptırım listesinde olması ve Çin sisteminin NATO sistemleri ile uyumlu olmayacağı yönündeki endişe nedeniyle özellikle ABD ve NATO ülkeleri Çin firması ile görüşmelere başlama kararını eleştirmişti. İtalyan-Fransız ortaklığının ise rüşvet soruşturmalarıyla gündeme gelmesi akıllarda soru işareti oluşturmuştu.

Uzun menzilli füze ihalesinde ikinci sırada yer alan Fransa-İtalya ortaklığı ve üçüncü sırada bulunan ABD’nin tekliflerinin geçerlilik süresini iki ay daha uzattığını kaydeden aynı yetkili, “Ancak Rusya, Türkiye ile irtibatını kesmedi. Mektup yazarak yeni teklifini sundu. Rusya bu ihalede süreçte kalmak istiyor” dedi. Türk yetkililer, geçen yıl ihalede Rusya’nın teklifinin değerlendirme dışında kaldığını açıklamışlardı. Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam ve Patriot füze savunma sistemini üreten ABD’li Raytheon ve Lockheed Martin’in tekliflerinin süresi 30 Mayıs’tan 30 Haziran’a kadar uzatılmıştı.
<< Önceki Haber Füze ihalesinde sürpriz bir teklif daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER