Google'dan, André-Jacques Garnerin'a doodle jesti

André-Jacques Garnerin ilk paraşüt atlayışını yaparak tarihe geçti. Google da Andre-Jacques Garnerin için doodle jesti yaptı.

Google'dan, André-Jacques Garnerin'a doodle jesti

İlk paraşüt atlayışını gerçekleştiren André-Jacques Garnerin için Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google hareketli bir doodle hazırladı. Google'a giren kullanıcılar André-Jacques Garnerin'i hatırlatan sürprizle karşılaştılar. Peki kimdir André-Jacques Garnerin? İşte hayat hikayesi...

André-Jacques Garnerin 31 Ocak 1769'da Paris'te doğdu. 13 Ağustos 1823'te ise Paris'te öldü. André-Jacques Garnerin, Fransız havacı ve çerçevesiz paraşütün mucidi olup, Jacques Charles'nın öğrencisidir.

Fransız Devrim Savaşlarının ilk aşamasında Birleşik Krallık Ordusu'na esir düştü ve Avusturya'ya teslim edilerek Buda'da üç yıl tutuklu kaldı. Hapishaneden firar etmek için paraşütü tasarladı. Serbest bırakıldıktan sonra balonla uçmaya devam etti.

22 Ekim 1797'de (Fransız Cumhuriyet Takvimi'ne göre IV. yılın Brumaire ayının 1. günü) Paris'in Parc Monceau mevkiinde 3.000 feet (900m) yüksekliğindeki balondan, ipekle yapılan paraşütle atladı.




Gökbilimci Joseph-Jérôme Lefrançais de Lalande'nın tavsiyesiyle paraşütü geliştirdi. Eşi Jeanne Geneviève Labrosse ve yeğeni Élisa Garnerin da paraşütle atlatdılar.

Amiens Barışı'ndan sonra eşiyle birlikte İngiltere'yi ziyaret edip Londra'da paraşüt atlayışını gösterdi. 5 Temmuz 1802'de ressam Edward Hawke Locker'i yanına alıp uçurdu. Ancak Fransa ile Birleşik Krallık arasındaki ilişki bozulunca Fransa'ya döndü.

3 - 4 Ekim 1803'te Moskova ile Polova arasındaki 300 kilometrelik bir mesafeyi ve 22 - 23 Kasım 1807'de Paris ile Clausen (Lüksemburg) arasındaki 395 kilometrelik bir mesafeyi kat etti.

Daha sonra Paris'te yeni bir balonu yaparken iş yerinde yaşanan kaza sonucu 13 Ağustos 1823'te öldü.

<< Önceki Haber Google'dan, André-Jacques Garnerin'a doodle jesti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER