HSYK’dan yeni kararname

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni bir kararname yayımladı.

HSYK’dan yeni kararname

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, 784'ü adli yargıdan, 104'ü idari yargıdan olmak üzere toplam 888 kişilik yeni kararname yayımladı. Kararnameyle; Ankara Başsavcılığı'na Başsavcıvekili Harun Kodalak getirilirken, Uşak, Manisa, Aksaray, Sakarya, Kütahya, Düzce, Kırşehir, Yalova, Tokat, Sinop, Kırklareli, Kars, Muş, Ağrı, Gümüşhane gibi illerin de başsavcıları değişti. İstanbul Anadolu Başsavcısı Celal Avar İstanbul Hakimliği'ne getirilirken, yerine Fehmi Tosun atandı.  Toplamda 74 il ve ilçenin Başsavcısı değişirken, yeri değiştirilen Başsavcıların büyük çoğunluğu tenzili rütbe alarak düz savcı oldu. 17/25 Aralık Soruşturmalarına takipsizlik kararı veren İrfan Fidan İsmail Uçar ve Fuzuli Aydoğdu da başsavcı vekili oldu. Büyükşehirlerde görev yapan ve daha önce önemli soruşturma ve davalara bakan çok sayıda hakim ve savcı da daha pasif yerlere atandı. HSYK bağımsız adaylarından Yeşim Sayıldı İstanbul dışına atanırken, adaylardan Ankara Batı Başsavcısı Murat Gökçe de Eskişehir'de düz savcı olarak görevlendirildi.

HSYK yönetmeliğine göre mazeret kararnamesi olması gereken kararnamede 888 hakim ve savcının görev yerleri değiştirildi. Kararnemenin sadece küçük bir bölümü mazeretlere ayrılırken, daha önce önemli davalara bakan çok sayıda isim sürgün edildi. Birçok başsavcı görevden alınarak tenzili rütbe ile başka illerde görevlendirildi. Muahlif isimlerin geçtiğimiz günlerde HSYK tarafından birinci bölge yapılan uzak illere gönderilmesi dikkat çekti. 12 Ekim'de yapılan HSYK seçimlerinde aday olan isimlerden bazıları da kararnamede yer aldı. HSYK bağımsız adaylarından Yeşim Sayıldı ve eşi Selami Sayıldı Samsun'a atandı. Adaylardan Sincan Başsavcısı Murat Gökçe, düz savcı olarak Eskişehir'e gönderildi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe de Sincan adliyesinde düz hakim olarak görevlendirildi.

Selam-Tevhit Terör örgütü soruşturmasını yürüten Adnan Çimen Sivas'a, KCK soruşturması savcılarından Sadrettin Sarıkaya Erzurum'a, Bilal Bayraktar Gaziantep'e gönderildi. Kararname ile Hrant Dink davası hakimi Rüstem Eryılmaz Şanlıurfa'ya, Balyoz davasına bakan Mahkemenin Başkanı Ömer Diken de Uşak'a atandı. Bu isimler daha önce Çağlayan Adliyesi'nden alınarak İstanbul'daki çeşitli adliyelerde görevlendirilmişti. Ergenekon Erzincan koluna operasyon yapan savcılar arasında yer alan Ankara Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu Trabzon'a atandı. Hükümet yakın medya organları tarafından birçok defa hedef gösterilen Küçükçekmece Hakimi Mehmet Karababa ise Mersin'de görevlendirildi.

ASELSAN'daki şüpheli ölümleri soruşturan Ankara Batı Adliyesi Savcısı Murat Demir ise Aksaray'a sürüldü. Demir, daha önce ASELSAN Mühendisi Hüseyin Başbilen'in ölümü üzerindeki şüpheleri araştırmak için yeniden Adli Tıp Raporu hazırlatmış, soruşturmada kayıp olan intihar mektubu ve flash belleğin izini sürerken dosyadan alınarak Sincan Adliyesi'ne atanmıştı. Deniz Feneri e.V Soruşturması'nda koordinatör başsavcı vekilliği Harun Kodalak Ankara Başsavcısı olurken, aynı soruşturmanın savcısı Hakan Pektaş da Başsavcı vekili oldu. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Deniz Feneri e.V'de yolsuzluk ve örgüt olmadığına karar verilmişti. Eski Ankara Başsavcısı olan Sakarya Bölge Adliye Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş de İstanbul'da düz savcı olarak görevlendirildi. Kuriş'in bir süredir kanser tedavisi gördüğü belirtiliyordu.

Öte yandan Yargıtay'da yeni kurulan dairelere tetkik hakimleri de atandı. Atanan yaklaşık 200 tetkik hakiminin tecrübesiz oldukları ve bir kısmının birkaç aylık hakim-savcılar olması dikkat çekti. Tetkik hakimliğine atanan isimlerin sicil numaralarının 100 binin üzerinde olduğu görüldü. 

CİHAN
<< Önceki Haber HSYK’dan yeni kararname Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER