Emniyet'e operasyonda karar açıklandı

İstanbul Adalet Sarayı'nın nezarethanesinde hukuksuz şekilde tutulan polislerden 30 kişi tüm suçlardan tahliye edildi. 8'ine denetimli serbestlik verilirken, aralarında Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 11 kişi tutuklandı.

Emniyet'e operasyonda karar açıklandı

Sahur operasyonu ile gözaltına alınan polislerden 49'u hakkında kararını açıklayan nöbetçi hakimlik, Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında tutuklama kararı verdi. 8 kişi hakkında denetimli serbestlik kararı verilirken Ömer Köse ile Gafur Ataç'ın aralarında bulunduğu toplam 38 kişinin serbest bırakılmasına karar verildi. 
Avukatların taleplerinin sorguyu olumsuz etkilediği gerekçesi ile dün saat 16.00'da 32 şüphelinin sorgusu tamamlandıktan sonra nöbetçi hakim İslam Çiçek, sorgusu alınamayan 17 polis hakkında ise dosya üzerinden karar açıklayacağına hükmetmişti. Ara kararda saat 21.00'de açıklanması gereken karar, belirlenen saatten 3 saat sonra açıklandı.
Gece yarası 00.00'da yoğun güvenlik önlemleri altında şüpheli polisler ile avukatlarının duruşma salonuna alınmasının ardından hakim İslam Çiçek kararını açıkladı. Duruşma salonuna basın mensuplarının yanısıra İstanbul Barosu avukat hakları merkezi yürütme kurulu üyesi Müşir Deliduman, Sercan Sakallı ve CHP milletvekili Mahmut Tanal da alınmadı.
TUTUKLANANLAR Şüpheli polislerden eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Koçak, Ali Fuat Altuntaş, Abdulkadir Ağır, Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammed Kaya ve Mehmet Örs hakkında tutuklanma kararı verildi. 
ÖMER KÖSE SUÇLU BULUNSA DA SORGUSU YAPILAMADIĞI İÇİN SERBEST BIRAKILDI 
Şüphelilerden eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ile Erkan Ünsel, Selman Yuyucu, Ramazan Bolat, Osman Özgür Açıkgöz, Oğuzhan Ceylan, Kazim Aksoy ve Gafur Ataç hakkında ise 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etmek' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlarını işledikleri yönünde dosyada yeterli delil var ise de bu şüphelilerin hakimlik sorguları yapılamadığı için serbest bırakılmalarına karar verildi. Hakim Çiçek, bu 8 polis hakkında adli kontrol uygulaması kapsamında yurtdışına çıkışlarına yasaklama getirdi. 
Şüpheliler Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Koçak, Ali Fuat Altuntaş, Abdulkadir Ağır, Yurt Atayün, Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammed Kaya, Mehmet Örs, Erkan Ünal, Selman Yuyucu, Ramazan Bolat, Ömer Köse, Osman Özgür Açıkgöz, Oğuzhan Ceylan, Kazım Aksoy ve Gafur Ataç hakkında ise 'Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek', 'Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek' ve 'Suç uydurma' suçlarını işledikleri yönünde sorumluluk noktasında yeterli delil bulunsa da bu suçların kanundaki öngörülen cezaların alt ve üst sınırı dikkate alınarak bu suçlar yönünden serbest bırakılmalarına karar verildi.
POLİSLER 3 SAATTE NAKLEDİLDİ
Hakim Çiçek'in 21.00'da karar açıklanacak demesi üzerine salona taşınmaya başlayan polisler ikişerli olarak asansör ile salona nakledildi. 3 saat geçmesine rağmen polisilerin -7. kattan zemin kattaki salona nakli ancak tamamlanabildi. Avukatlar psikolojik işkence uygulandığı yorumunu yaptı.
GAZETECİLERİN TELEFONLARI ALINDI
Hakim İslam Çiçek'in savunma almadan dosya üzerinden karar vermesini açıklamasının ardından Çağlayan adliyesinde adeta olağan üstü hal ilan edildi.
Öncelikle İstanbul'un farklı ilçelerinden binlerce polis adliye çevresini kuşattı. Toma,akrep gibi müdahale araçlarının sayısındaki artış dikkat çekti. Adliye içindeki yaklaşık 500 polis görevlendirildi. Bu polislerden yüz kadarı kararın açıklanacağı duruşma kapısına yerleştirilmiş. Adliye içinde katlar arası geçişe izin verilmedi. Polislerin tutulduğu nezarethane 2 kat üstünde bulunan -5 katındaki mescide dahi inişler yasaklandı. Adliyeye cep telefonu da alınmadı. Adliye binasına giriş yapan gazetecilerin telefonları polis tarafından alındı. İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun bu yönde talimatının olduğu söylendi.     
<< Önceki Haber Emniyet'e operasyonda karar açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER