Hakim ve savcılık sınavının ertelenmesindeki detay

Hakim ve savcılık sınavı ertelendi. Ertelemenin altında Meclis'te görüşülen yargı paketindeki o detay var

Hakim ve savcılık sınavının ertelenmesindeki detay

Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Doğan, dikkati çekmeyen bir ertelemenin ardındaki müthiş hazırlığı yazdı. Doğan'a göre savcılık ve hakimlik sınavlarının ertelenmesi, Meclis'te görüşülen yargı paketindeki detayda gizli. Pakette, avukatlıktan yargıçlığa/savcılığa geçiş süreci beş yıldan iki yıla indiriliyor. Doğan'a göre polise verilecek 'makul şüphe' gözaltıları yetkisi, yani polis devletine geçiş ve sonrası uygulamaları için acil şekilde iktidara yakın hakim ve savcı gerekiyor. Bu sınav ertelemesiyle de Meclis'ten çıkacak kanun için zaman kazanılmış oluyor. 

İşte Doğan'ın 'Bizden yargıçlar' sınavı yazısından ilgili bölüm

***

"ADALET Bakanlığı'nın talebi üzerine" diye başlıyor, "sınav tarihleri yeniden şöyle düzenlenmiştir" diye devam ediyor, ÖSYM sitesinde dünkü duyuru.

Buna göre:
26 Ekim'de yapılacak olan "Avukatlar İçin İdari Yargı Hâkim Adaylığı Sınavı" 27 Aralık'a, 30 Kasım'da yapılacak olan "Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavı" 28 Aralık'a erteleniyor. 
Ne var bunda?
Birbirini tamamlayan iki adım atılıyor, dün. Polis devletinin kurulmasını kolaylaştıracak önerinin Meclis'te görüşülmesine dün başlanıyor. "Makul şüphe" ile insanları gözaltına alma, insanların mallarına el koyma, muhalefeti kesme önerisi.

Yine dün ÖSYM sitesindeki erteleme duyurusu. Aynı duyuru Adalet Bakanlığı sitesinde de var. Duyuru ile Meclis'teki öneri arasında mutlak bağ var.

BEŞTEN İKİ YILA

"Yargı paketi" etiketiyle polis devleti kuracak öneride bir madde var, sanki önemsiz gibi. Avukatlıktan yargıçlığa geçiş süreci beş yıldan iki yıla indiriliyor. Neden bu sürat?

1- Çünkü, polis devleti uygulamasını fiilen yürütecek bu yasa için "bizden" savcı ve yargıçlara ihtiyaç var.
2- Avukatlıktan idari ve adli yargıda yargıç ve savcı adayı olabilmek için sınav yapılıyor. Sınav normal, hep var, normal olmayan bu sınavın dün acele ertelenmesi.
3- Önerinin yasalaşması bekleniyor. Böylece "Bizden olan avukatlar bu sınava girebilsin, onlara savcı ve yargıç olma yolu açılsın".

Her şey planlı, programlı. Hiç ilgi çekmeyecek, sıradan bir sınav ertelemesi, aslında müthiş bir hazırlığın işareti. Erteleme isteğinin Adalet Bakanlığı'ndan gelmesi, hazırlığı ilan ediyor.
<< Önceki Haber Hakim ve savcılık sınavının ertelenmesindeki detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER