Havuzdaki görevden alma depreminin arkasından bakın ne çıktı

Star ve Akşam Grubu’nda bir yıldır süren “patron biziz” kavgasında galip çıkan taraf Sancak ailesi oldu.

Havuzdaki görevden alma depreminin arkasından bakın ne çıktı

Tüm hesapları tek tek inceleyen patronaj, mali açıkları belgeleri ile ortaya koyunca Köşk ikna edildi, Karaalioğlu ve ekibinin gönderilmesine onay verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen iş adamlarından Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Star ve Akşam Gazeteleri’nde yaşanan “görevden alma” depreminin perde arkası netleşti. Buna göre, yaklaşık bir yıldır grupta devam eden “patron biziz kavgasından” galip çıkan taraf Sancak Ailesi oldu. Bu süreçte, grubun tüm hesaplarını didik didik eden patronaj, Star Gazetesi ve Akşam’daki “finansal açıkları” belgeleri ile ortaya koydu. Bu belgeler, operasyona izin vermeyen Köşk’ün ikna edilmesinde etkili oldu. Cemil Ertem’in görevden alınması ise, operasyonun hızlandırılmasına katkı sağladı. “Yandaş mahalledeki” depremin hikâyesi şöyle:

SÜREÇ BİR YIL ÖNCE BAŞLADI

Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Star ve Akşam Gazetesi’nin tepe isimlerinin görevden alınmasına yönelik operasyonda süreç; Ethem Sancak’ın, ikinci kez Star Gazetesi’ni alması için görevlendirilmesi ile başladı. TMSF’nin, Akşam Grubu’na el koyması ile grubun Ethem Sancak’a devredilmesi arasında geçen 5-6 aylık sürede, Akşam Grubu’nun yönetiminde Mustafa Karaalioğlu ve ekibi etkili oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Karaalioğlu, “geçiş döneminde”, Akşam ve Güneş Gazeteleri’nin başına, kendisine iki yakın ismin atanmasını sağladı. Ethem Sancak, Akşam Grubu’nu teslim alınca yönetimi oğlu ve yeğenine bıraktı. Murat Sancak, patronaj olarak grupta bazı değişiklikler yapmak istedi ancak, yöneticilerin engeli ile karşılaştı. Bu durum kısa süre içinde, Sancak Ailesi ile Karaalioğlu ekibi arasında “patron biziz” kavgasının başlamasına yol açtı.

ÖRTÜLÜ MALİ İNCELEME BAŞLATILDI

Sancak Ailesi, yönetimi devraldıktan sonra, harcamalarla ilgili örtülü olarak çalışma başlattı. Bu süreçte, diğer gazetelerin basım, personel, kira gibi maliyetleri tek tek toplanarak, grubun harcamaları ile karşılaştırıldı. Ve yapılan karşılaştırmada, arada uçurumların olduğu görüldü. Sancak Ailesi, harcamaların kısılması konusunda bazı adımlar atmak istedi ancak bu yönetimden döndü. Aile, durumu son çare olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a götürmeye karar verdi. Erdoğan’a durum, grubun yeniden yapılandırılması olarak sunuldu. Köşk’ten anında onay çıkmadı. Erdoğan, Karaalioğlu ile Sancak’ın barışması için olayı zamana yaydı. Bu süreçte, Karaalioğlu ile Ethem Sancak ailesinin bireyleri arasında “sert tartışmalar” yaşandı. Bu tartışmaların tamamı anında Köşk’e iletildi. Yiğit Bulut’a yakınlığı ile bilinen köşe yazarı Cemil Ertem’in Karaalioğlu tarafından işten atılması, bir yıldır yaşanan gerilimin adeta tuzu biberi oldu. Ve Köşk’ten, yapılandırma için onay çıktı. Sancak Ailesi de, onayla birlikte yapılandırma dosyasında yer alan unsurlardan birisi olan, üst düzey yöneticilerin görevden alınması için düğmeye bastı.

MATBAA MALİYETİ YÜZDE 150 FAZLA ÇIKTI


Karaalioğlu ve ekibinin tasfiye edilmesinde, büyük kısmı ekonomik olmak üzere beş ayrı neden etkili oldu. Sancak Ailesi’nin çalışması sonucunda oluşturulan beş maddelik liste şöyle:

-Astronomik Maaşlar: Bazı gazete yöneticileri ile 1 milyon lirayı bulan (trilyon lira) sözleşme yapıldığı belirlendi.
-Yüksek Maliyet: Basım, personel kira ve ulaşım maliyetleri diğer gazetelerle karşılaştırıldı. Matbaa maliyetinin Doğan ve Zaman Grubu’ndan yüzde 150 fazla olduğu saptandı.
-Reklam açıkları: Kamu kurumlarından alınan reklamların muhasebeleştirilmesinde bazı açıklar olduğu tespit edildi.
-Yetki tartışması: Patron ile yönetim arasında sık sık yetki tartışması yaşandı. Grup içinde bu durum “patron biziz” kavgası olarak biliniyor.
-Yiğit Bulut faktörü: Bir dönem Star Medya Grubu’nda çalışan Yiğit Bulut, grubun adeta kara delik hâline geldiğini her fırsatta Erdoğan’a anlattı.  

HÜSEYİN ÖZAY-TARAF Görevinden alınan yayın yönetmenleri ortak açıklama yaptı: Bu tür iddiaların tümü yalan ve iftiradır

Star ve Akşam Gazetesi'nde "yeniden yapılanma" gerekçesiyle 2 gün önce görevlerinden alınan Star Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan, haklarında çıkan haberlere ortak bir açıklama ile cevap verdi

Karaalioğlu, Cömert ve Ocaktan, "bazı gazetelerde yayınlanan haberler ve sosyal medyada haklarında başlatılan "iftira kampanyasına" karşı bir açıklama yapma ihtiyacı duyduklarını belirtti.

Ortak açıklama şöyle:
"Çalıştığımız kurumlarla yollarımızın ayrılma sebebi, meslek içerisinde her zaman yaşanan ve yaşanabilecek olağan bir süreçtir. Üzerinde spekülasyonlar yapmak iyi niyetle bağdaşmamaktadır.
Ancak bu olayın ardından medya tarihinde bir benzerine rastlanmayan, ağır, mesnetsiz ve tamamen itibarsızlaştırmaya yönelik bir saldırının hedefi olduğumuz görülmektedir.
Kurumlardaki görevlerimiz sırasında bazı haksız kazançlar edinildiğine veya başka surette şahsi fayda elde teminine dair iddiaların tümü yalan ve iftiradır. Haberde sıralanan iddiaların hiçbiri, hiçbir şekilde vuku bulmamıştır. Bununla birlikte, hiçbirimizin ne bugün ne de geçmişte iddia edildiği gibi milyonluk sözleşmeleri olmamıştır. Mesleğe başlarken imzaladığımız sarı basın kartı sözleşmesi dışında tek bir mukavelemiz de bulunmamaktadır. İddiaların tamamı gerçeklerle bağdaşmadığı gibi akıl ve mantık dışıdır.
Daha önce, yine gündeme getirilen ve bizzat şirket yönetim kurulu tarafından yalanlanan bu iddialarla ilgili açılmış davalar devam etmektedir. Mesleklerini şeref ve namuslarıyla yapan gazetecilere karşı, ancak itibarsızlaştırma amaçlı bir kampanya kurgusuyla izah edilebilecek bu haberle ilgili olarak da hukuki yollara başvurulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyururuz."
<< Önceki Haber Havuzdaki görevden alma depreminin arkasından bakın ne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER