Heykel olayıyla ilgili şok gerçek ortaya çıktı

Jandarma, heykeli 4 ay önce İçişleri Bakanlığı’na bildirmiş ama...

Heykel olayıyla ilgili şok gerçek ortaya çıktı

PKK’lı Mahsum Korkmaz’ın Lice’deki heykeli yapılırken devletin haberi var mıydı?’ tartışması son buldu. Jandarmanın, planlanma aşamasından yapılıp yerleştirilmesine kadar tüm safhaları İçişleri Bakanlığı’na anlık olarak rapor ettiği öğrenildi. Ancak Bakanlıktan herhangi bir müdahale talimatı gelmediği ortaya çıktı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BİLİYORMUŞ

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yolçatı (Sisê) köyündeki PKK mezarlığına heykel dikileceği yönündeki istihbaratının nisan ayında jandarma tarafından ilgili bütün birimlere iletildiği ortaya çıktı. Mahsum Korkmaz heykeliyle ilgili bütün aşamalar konusunda İçişleri Bakanlığı’na bilgi verildiği belirtildi. Alınan bilgilere göre, heykelle ilgili ilk çalışmalar nisan ayında yapıldı. PKK’nın bölge sorumluları, bölgedeki bazı milislerden gelen heykel dikme önerisini kabul etti. Durumdan haberdar olan jandarma, ilgili kurumlara ‘örgütün heykel dikme çalışmaları başlattığı’ yönünde detaylı bir bilgi notu gönderdi. Temmuz ayında da, heykel inşaatının bittiği yine Bakanlığa resmi yazıyla aktarıldı. Ancak İçişleri Bakanlığı’ndan herhangi bir müdahale talimatı gelmedi.

Zaman'ın haberine göre, PKK’nın silahlı mücadeleye başladığı tarih olan 15 Ağustos 1984’ün yıldönümünde, örgütün ilk silahlı eylemini yapan Mahsum Korkmaz’ın heykeli Lice’ye dikildi. Tepkiler üzerine savcılık soruşturma başlattı. Daha sonra Lice Sulh Ceza Mahkemesi heykel için ‘el koyma’ kararı verdi. Mahkeme kararını uygulamak için 19 Ağustos’ta operasyon yapan jandarma, heykeli indirdi. Heykelin bulunduğu PKK mezarlığında yaşanan gerginlikte bir vatandaş başından vurularak öldürüldü, iki kişi de yaralandı. Olaylar üzerine kamuoyunda, ‘Heykel dikilirken jandarma ve MİT neredeydi, bilgileri olmadı mı?’ tartışması başladı. 

BAKANIN SÖZLERİ KAFA KARIŞTIRDI

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Aniden bir heykel olayı çıktı Lice’de.” cümlesini kullandı. Ancak jandarmanın heykel olayının bütün aşamalarını resmî yazıyla Bakanlığa bildirdiği ancak Bakanlığın kesinlikle müdahale edilmemesi talimatı verdiği öğrenildi. Güvenlik güçleri daha sonra, usta ve malzeme temininden sonra 2 Temmuz’da heykelin inşaatına başlandığını ve ağustosta açılışın planlandığını rapor etti. Ancak herhangi bir tedbir alınmadı. 

PKK ŞİMDİ DE KONFERANS SALONU İNŞA EDİYOR

Öte yandan Lice’de önce ‘şehitlik’ adıyla mezarlık kuran, daha sonra heykel diken PKK, şimdi de aynı bölgede ‘konferans salonu’ inşa ediyor. Yolçatı köyündeki mezarlığın bitişiğindeki konferans salonunun ‘eğitim merkezi’ olarak kullanılacağı belirtiliyor. Lice’de PKK’nın bir mezarlığı daha var. Birlik köyüne bağlı Şenlik (Şêne) mezrası kırsalında bulunan “Şehit Harun Şehitliği”nin açılışı geçtiğimiz yıl yapılmıştı.

<< Önceki Haber Heykel olayıyla ilgili şok gerçek ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER