Hükümetten şaşırtan üç adım

Hükümet daha önce karşı çıktığı üç konuda, uluslararası baskı ve içerideki gelişmeler sonucunda üç ilginç adım attı. IŞİD’e karşı yürütülen koalisyon harekatına destek için Esed’le savaşı şart koşan hükümet, İncirlik’i İHA’ların istihbarat uçuşlarına açtı.

Hükümetten şaşırtan üç adım

PKK ile PYD aynıdır” açıklaması yapılmıştı ama dün PKK’nın Suriye kolu PYD’nin yardımına gidecek Peşmerge’ye koridorun açıldığı duyuruldu. ABD de dün PYD’ye silah yardımında bulundu.

1- PEŞMERGE'YE KORİDOR

Bir ay­ı aşkın süredir IŞİD ku­şat­ma­sı al­tın­da olan Ko­ba­ni­’de dün çok çar­pı­cı adım­lar atıl­dı. Tür­ki­ye­’nin, Ku­zey Irak Kürt Yö­ne­ti­mi­’nin si­lah­lı gü­cü Peş­mer­ge­’nin Tür­ki­ye top­rak­la­rı­nı kul­la­na­rak Ko­ba­ni­’ye ge­çiş yap­ma­sı­na izin ver­di­ği or­ta­ya çık­tı. El­de edi­len bil­gi­le­re gö­re ta­lep Kürt Yö­ne­ti­mi Baş­ka­nı Me­sut Bar­za­ni­’den gel­di. Peş­mer­ge Ba­ka­nı Mus­ta­fa Se­yid Ka­di­r’­in, Peş­mer­ge’nin Ko­ba­ni­’ye gönderilme­si ko­nu­sun­da iki gün­dür PYD ve YPG’y­le ir­ti­bat­ta bu­lun­du­ğu be­lir­til­di.

TEZ­KE­RE UY­GU­LAN­DI

Ön­ce çe­şit­li ha­ber si­te­le­rin­de id­di­a ola­rak or­ta­ya atı­lan bu bil­gi­ler Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Mev­lüt Ça­vu­şoğ­lu­’na so­ru­lun­ca res­mi­yet ka­zan­dı. Ça­vu­şoğ­lu id­di­ala­rı doğ­ru­la­ya­rak. “Biz Peş­mer­ge güç­le­ri­nin des­tek için Ko­ba­ni­’ye ge­çi­şi­ne yar­dım­cı olu­yo­ruz. Gö­rüş­me­le­ri­miz de de­vam edi­yo­r” de­di. Baş­ba­kan­lık kay­nak­la­rı ise Peş­mer­ge­ler'in ge­çi­şi ve Ko­ba­ni­’ye ya­pı­la­bi­le­cek yar­dım­lar­la il­gi­li sü­re­cin de­vam et­ti­ği­ni bil­dir­di.

YABANCI KUVVETLER

Tür­ki­ye'nin ekim ba­şın­da çı­kar­dı­ğı, ya­ban­cı kuv­vet­le­rin Türk top­rak­la­rın­da ko­nuş­lan­ma­sı­na iliş­kin tez­ke­re bu ge­liş­mey­le bir­lik­te uy­gu­lan­ma­ya kon­muş ol­du. Tez­ke­re­de yer alan "ya­ban­cı si­lah­lı kuvvetler" ifa­de­sin­den ya­rar­la­nı­la­rak, Peş­mer­ge kuv­vet­le­ri­ne Tür­ki­ye top­rak­la­rın­dan ge­çiş için res­mi izin ve­ril­di. Tez­ke­re­de­ki cüm­le­de ya­ban­cı kuv­vet­ler­den bah­se­der­ken "dev­let/ül­ke" ta­nı­mı­nın kullanıl­ma­ma­sı, sa­de­ce "ya­ban­cı si­lah­lı kuv­vet­ler" ifa­de­si­nin yer al­ma­sı dik­kat çek­miş­ti.

Bu ifa­de ile, sa­de­ce Tür­ki­ye'nin res­men ta­nı­dı­ğı ül­ke­le­rin de­ğil, ya­ban­cı uy­ruk­lu di­ğer si­lah­lı grup­la­rın da Tür­ki­ye top­rak­la­rı­nı kul­lan­ma­sı­nın önü­nün açıl­dı­ğı id­di­ala­rı or­ta­ya atıl­mış­tı. Peş­mer­ge­’nin Tür­ki­ye top­rak­la­rı üze­rin­den Ko­ba­ni'ye geç­me­si­ne izin ve­ril­me­si ile, o id­di­alar da doğ­ru­lan­mış ol­du.

SURİYE’DEN GELENLER

Kürt yö­ne­ti­mi Su­ri­ye­’de PYD ile bir­lik­te IŞİ­D’­e kar­şı sa­va­şa­cak Peş­mer­ge­le­r’­in ara­sın­da da­ha ön­ce Ku­zey Su­ri­ye­’den ge­le­rek si­lah eği­ti­mi alan­lar da yer ala­cak. Bu si­lah­lı güç Su­ri­ye­’de iç sa­va­şın başla­ma­sın­dan yak­la­şık bir yıl son­ra, 2012’de Irak Kürt yö­ne­ti­mi ta­ra­fın­dan top­la­nıp eği­til­miş­ti.

2 - İNCİRLİK'TEN GÖRÜYOR KÖRFEZ'DEN VURUYOR

Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin Suriye üzerinde istihbarat toplayan insansız hava araçlarının Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nden havalanmasına izin verdiğini söyledi.

Daily Beast’e konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer, Türk hükümetinin insanlı araçların topraklarındaki üsleri kullanılmasına ise kesinlikle sıcak bakmadığının altını çizdi. “Türkler’in tonlarca sinyal toplamalarına izin verdiğini” belirten bir yetkili, “İstihbarat toplama konusunda hiçbir kısıtlamada bulunmadılar. Tartışmamız insan taşıyan uçaklar konusunda” değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda Irak ve Suriye’de IŞİD mevzilerini vurmaya başlayan Amerikan uçakları Kızıldeniz ve Basra Körfezi’ndeki uçak gemilerinden kalkıyor. Buna ek olarak Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar da bombardımana katılıyor. İncirlik Üssü, ABD’nin, 2011’de Irak’taki askerlerinin çekmesinden bu yana bölgeden istihbarat topladığı merkezlerin başında geliyor.

3 - PYD’YE 24 TON SİLAH

ABD PKK’nın Suriye kolu PYD’ye si­lah yar­dı­mın­da da bu­lun­du. ABD Mer­kez Kuv­vet­ler Ko­mu­tan­lı­ğı (CENT­COM) ge­liş­me­yi res­mi açık­la­may­la du­yur­du. Açık­la­ma­da "IŞİ­D’­e kar­şı Ko­ba­ni­’yi sa­vu­nan bölge­de­ki Kürt kuv­vet­le­ri­ne ha­va­dan si­lah yar­dı­mı ya­pıl­dı" de­nil­di. Yar­dım ope­ras­yo­nu­nun stra­te­jik or­ta dü­zey­li nak­li­ye uça­ğı C-130 ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı­ğı­nın di­le ge­ti­ril­di­ği açık­la­ma­da, “Ko­ba­ni­’yi ele geçir­me­ye ça­lı­şan IŞİ­D’­e kar­şı di­ren­me­ye de­vam et­me­le­ri­ne ola­nak sağ­la­ma­sı ama­cıy­la Ira­k’­ta­ki Kürt yö­ne­ti­min­ce sağ­la­nan si­lah­lar, mü­him­mat ve tıb­bi mal­ze­me­le­r ulaş­tırıl­dı­” ifa­de­si kul­la­nıl­dı. Yardım­la­rın IŞİ­D’­in za­yıf­la­tıl­ma­sı ve yok edil­me­si­ni amaç­la­yan İç­sel Çö­züm ad­lı ope­ras­yo­na des­tek ama­cıy­la ya­pıl­dı­ğı be­lir­ti­ldi.

Elde edilen bilgilere göre silahlar Kobani’nin batısına atıldı. Antitank mayını, keskin nişancı tüfekleri, roketatar, doçka, BKC gibi ağır silahların gönderildiği belirtildi.

Türkiye bilgilendirildi

Ha­ber ajans­la­rı­nın Ame­ri­ka­lı yet­ki­li­le­re da­yan­dır­dı­ğı bil­gi­ler­de yar­dım hak­kın­da ABD Baş­ka­nı Ba­rack Oba­ma'nın Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan'ı bil­gi­len­dir­di­ği id­di­ası da yer al­dı.

Peşmerge, uçaklara karşı füze istedi

Ku­zey Irak Kürt Böl­ge­si Peş­mer­ge Ba­kan­lı­ğı, IŞİ­D’­in sa­vaş uçak­la­rı ele ge­çir­me­si id­di­ala­rı üze­ri­ne koa­lis­yon güç­le­rin­den uçak­la­ra kar­şı fü­ze is­te­dik­le­ri­ni açık­la­dı. IŞİ­D’­in Su­ri­ye­’de­ki Ha­lep, De­re­zor ve El­bu­ke­mal ha­va­alan­la­rı­nı ele ge­çir­me­sinin ar­dın­dan ör­gü­tün sa­vaş uçak­la­rı­na sa­hip ol­du­ğu id­di­ası gün­de­me gel­miş­ti. Su­ri­ye İn­san Hak­la­rı Göz­le­me­vi ise, 3 sa­vaş uça­ğı­nın IŞİ­D’­in eli­ne geç­ti­ği­ni ve ör­gü­tün üye­le­ri­ne Ha­lep Ha­vaala­nı’n­da uçuş eği­ti­mi ver­di­ği­ni du­yur­muş­tu.

10 GÜNLÜK ÇABA

Kürt Yö­ne­ti­mi İs­tih­ba­rat ve Sa­vun­ma Ajan­sı So­rum­lu­su La­hor Ceng Ta­la­ba­ni şu bil­gi­le­ri ver­di: "10 gün sü­ren bü­yük uğ­raş ve ça­ba­lar­dan son­ra dün ge­ce sa­at 02.35'te ABD Ha­va Kuv­vet­le­ri­ne ait üç adet  C-130 ti­pi kar­go uça­ğıy­la yak­la­şık 24 ton­luk si­lah ve mü­him­mat ile 10 ton­luk tıb­bi yar­dı­mı YPG’ye ulaş­tır­dık."  BUGÜN


BUGÜN
<< Önceki Haber Hükümetten şaşırtan üç adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER