IŞİD'e operasyon öncesi ürküten gerçek

IŞİD'e karşı yapılacak operasyonlara karşı Türkiye tedbir almazsa, militanlar ülke içine yerleşebilir.

IŞİD'e operasyon öncesi ürküten gerçek

Koalisyon ülkelerinin bölgeyi IŞİD’den temizlemelerinin ardından büyük olasılıkla Türkiye’ye kaçacak olan militanların ülke içinde eylemlerde bulunma ihtimali Türkiye için çok büyük bir tehdit.. Dış politika uzmanları da Türkiye’yi IŞİD için bir kaçış noktası olarak görüyor. Uzmanlar özellikle ülke içerisinde Alevi ve Kürt vatandaşlara yönelik kanlı eylemlere de vurgu yapıyor çünkü Ankara başta olmak üzere İstanbul, Adana, Konya ve Gaziantep’te yapılanmaları bulunan IŞİD örgütünün ülke içinde tahminlere göre binlere varan destekçisi mevcut. IŞİD'in Türkiye’de örgütlü bir yapıda bulunduğu; Irak ve Suriye’den temizlenmesi durumunda hücresel yapılanmaya geri dönebileceği de konuşuluyor. Özellikle ABD ve Avrupa’dan IŞİD’e katılan militanların ülkelerine geri dönmelerinin mümkün görünmemesi, Türkiye içinde de ‘kanlı’ bir eylem ihtimalini artırıyor. 40’a yakın dünya ülkesinin bir araya geldiği koalisyona, IŞİD'in direnmesi zor görünüyor.  Operasyonlardan kaçan militanların kaçış noktasındaki Türkiye’yi gerekli önlemler alınmazsa büyük sorunlar bekliyor. Konuyla ilgili Birgün Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan akademisyen ve gazeteciler Türkiye'nin önündeki süreç hakkında şunları dile getirdiler:

‘ASIL TEHLİKE BURADAN SONRA BAŞLIYOR’

Habertürk Dış Haberler Müdürü - Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi Soli Özel, IŞİD'in Türkiye'ye sızması durumunda ABD'nin, Pakistan da olduğu gibi bir operasyon yapmayacağının altını çizdi ve şöyle devam etti "Önlem alınmazsa IŞİD militanları büyük ihtimalle Türkiye’ye doğru kaçacaklardır. Ben ABD’nin Pakistan’da olduğu gibi Türkiye sınırları içine bir hava saldırısı yapacağını düşünmüyorum. Durum Pakistan’dakinden biraz daha karışık. Afganistan ile Pakistan sınırı arasında tampon bir bölge var, ABD de buraya operasyon yapıyor. Eğer IŞİD militanları Türkiye’ye kaçarsa Türkiye’nin eli armut toplamayacaktır. 3-5 ay önceye kıyasla sınır güvenliği daha da artırılmış durumda. Bu militanların Türkiye’ye dağılmak için kaçacaklarını düşünüyorum. Asıl tehlike de buradan sonra başlıyor. Bu militanlar ailelerine mi dönecek yoksa hücre yapılanmasına mı geçecekler? Türkiye’de çok daha karmaşık sorunlar yaşanabilir. Ama kimse Türkiye’nin izni olmadan ülke içinde hava operasyonu düzenleyemez."

‘IŞİD'E KARŞI TÜRKİYE'NİN TAVRI DEĞİŞİR’

Uluslararası İlişkiler Profesörü İlter Turan "Bütün IŞİD militanlarının Türkiye’ye yöneleceğini düşünmüyorum. Bir kısmı Ürdün’e ve başka ülkelere geçeceklerdir. Türkiye böyle bir durumda kendi tedbirini alır. Zira bu durum iç barışı da tehdit edebilir. ABD’nin Türkiye topraklarında IŞİD’e karşı bir hava saldırısından ziyade Türkiye IŞİD’le en sonunda mücadeleye razı olur. Müttefiklerin desteğine görür. Türkiye topraklarının ABD tarafından bombalanması olasılık dahilinde yer almıyor. Böyle bir durumda IŞİD’e karşı Türkiye’nin kararsız tavrı da değişebilir. IŞİD militanları sadece Türkiye değil, dünyanın muhtelif yerlerinde eylem yapabilir. Zaten dağılacak olurlarsa hücresel bir yapılanma içine girebilirler. Ama elbette onlar için Türkiye’de eylem yapmak daha kolay olur."

‘TÜRKİYEYİ DÜŞMAN İLAN EDİP MİSİLLEME EYLEM YAPABİLİRLER’

Yazar Faik Bulut ise "Türkiye içinde, özellikle de büyük şehirlerde bağlantıları var. Örgütsel bir altyapıları olduğu da düşünülüyor. Elbette bu nedenle Türkiye’ye yönelebilirler. Bu nedenlerle de çeşitli tedbirler almak gerekecek. Buraya gelmeleri durumunda illegal örgütlenmeye giderler. Bu noktadan sonra işin içine ABD, Alman ve Fransız istihbarat örgütleri girebilir. Bunların dışında Türkiye’yi düşman olarak ilan edip misilleme eylemleri de yapabilirler. Bu eylemlerde Türkiye’deki kurumlar kadar Türkiye içindeki Batılı kurumlar da hedef alınabilir. Suriye ve Irak’ta yaptıkları gibi zayıf noktalara, özellikle de azınlıklara yönelebilirler. Bu olası eylemler hükümete karşı bir tepkiyi doğurabilir. Türkiye’nin nasıl tedbir alacağını kestiremiyorum ve böyle bir konuya hazır olduğunu da düşünmüyorum. Suriye ve Irak’ta olduğu gibi benzeri topluluklar arasında iç çatışmalar yaşanabilir."
<< Önceki Haber IŞİD'e operasyon öncesi ürküten gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER