İdare mahkemesi'nden '17-25 Aralık' kararı

İdare Mahkemesi düz polis memuru olarak atanan M.T.'nin 'yürütmeyi durdurma' talebini haklı buldu.

İdare mahkemesi'nden '17-25 Aralık' kararı

Eskişehir İdare Mahkemesi, Kütahya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'de görevli iken her hangi bir gerekçe gösterilmeden 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu sonrasında Diyarbakır Emniyetine düz polis memuru olarak atanan M.T.'nin 'yürütmeyi durdurma' talebini haklı buldu.

'GİTMESİ GEREKEN 100 POLİS MEMURU'

Mahkeme, önünde ikinci bölgeye gitmesi gereken 100 polis memuru varken, davacı M.T.'nin ikinci bölgeye gönderilmesinin hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Mahkeme kararında, "Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine uygun şekilde işlem tesis edilmesi halinde söz konusu 100 personel arasından karşılanması mümkün bulunmaktadır. Davacının Diyarbakır Emniyetine atanmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır." ifadesine yer verdi. Ayrıca mahkeme, bu şekilde atamayla davacı polisin evini eski görev yeri olan Kütahya'ya oldukça uzak olan yeni görev yeri Diyarbakır'a taşımak ve düzenini değiştirmek durumunda kalacağını, bu durumun davacı açısından telafisi güç sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

KIŞIN AİLECE YAŞADIĞI HUKUKSUZLUK İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU

Türkiye'de 17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu olarak bilinen olayın ardından illerde onlarca polis müdürü ve polis memurun görev yeri, her hangi bir gerekçe gösterilmeden veya basit gerekçelerle kış gününde değiştirildi. Kütahya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görevli polis memuru M.T., her hangi bir gerekçe gösterilmeden 20 yıllık istihbarat branşındaki görevinden alınarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü emrine düz polis memuru olarak atandı. İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde istihbarat branşlı olarak 3 farklı ilde 20 yıldan bu yana görev yapan M. T., bu süre içerisinde her hangi bir adli ve idari soruşturma bulunmamasına rağmen hakkındaki bu ani atama karşısında adeta şoke oldu. M.T. kış gününde eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı bu hukuksuzluk için avukatı İlyas Özkan aracılığıyla 'yürütmeyi durdurma' talebiyle Eskişehir İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Avukat Özkan, başvurusunda, müvekkilinin şahsi sicil dosyası incelendiğinde, kendisinden önce ikinci hizmet bölgesine atanması gereken onlarca personel varken, hiçbir gerekçe gösterilmeden ikinci bölgeye atanmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

BAKANLIK 3 TAKTİR BELGESİ, VALİLİK DE 2 KEZ BAŞARI BELGESİ VERMİŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü, Atama, Yer Değiştirme ve Görevlendirme yönetmeliği hükümlerine göre, müvekkilinin ikinci bölgeye atanmasının hiçbir hukuki gerekçesinin olmadığını kaydetti. Müvekkiline yapılan bu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Avukat Özkan, başvurusunda şu ifadeleri kullandı. "Müvekkilimin 20 yıllık görev süresi boyunca, gösterdiği olağanüstü gayret sonucu çok sayıda başarılı çalışması olmuş. Bakanlık makamınca günümüze kadar onaylı 3 taktir belgesi, valilik oluruyla da iki 2 kez başarı belgesi verilmiştir. Müvekkilimin 2013 yılı performans puanı ise '5' olarak en üst seviyeden verilmiştir. Ancak müvekkilimin tayin sırası gelmeden, kendisinden önce ikinci bölge hizmeti yapmayan pek çok polis memuru olduğu halde Diyarbakır'a atanmıştır. Bu hukuka aykırı durumun düzeltilmesini talep ediyoruz."

MAHKEME SEBEPSİZCE YAPILAN ATAMAYA 'YÜRÜTMEYİ DURDURMA' KARARI VERDİ

M.T.'nin avukatı Özkan aracılığıyla yaptığı başvuruyu değerlendiren mahkeme ise M.T. ile ilgili kış ortasında sebepsizce yapılan atamaya ilişkin 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.
Mahkeme, tayin sırası gelmeden, kendisinden önce ikinci bölge hizmeti yapmayan pek çok polis memuru olduğu halde her hangi bir gerekçe gösterilmeden M.T.'nin Diyarbakır'a atanmasını hukuka aykırı buldu.

'SIRASI GELENİN ATANMASI...'

Mahkeme kararında, 2014 yılı genel atama döneminde istihbarat branşında ikinci bölge görevine hiç gitmemiş yaklaşık 100 polis memurunun atanmasının bir yıl süreyle ertelendiğini, bu bağlamda sıra gelmeyen davacının yerine bu kişinin içinden sırası gelenin atanmasının mümkün olduğunu vurguladı. Mahkeme kararında, şu ifadeleri kullandı: "Davalı idarenin ikinci bölgede ihtiyaç duyduğu istihbarat branşlı personelin Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine uygun şekilde işlem tesis edilmesi durumunda daha önce tayin edilmeyen personel arasından karşılanması mümkün bulunduğundan; davacının Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne atanmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."

'TELAFİSİ GÜÇ SONUÇLAR DOĞURABİLİR'

Kararında davacının kış ortasında atama yapılarak ailesi ve çocuklarıyla birlikte yaşayacağı mağduriyeti de dikkate alan mahkeme, "Davacının, evini eski görev yerine oldukça uzak olan yeni görev yerine taşımak ve düzenini değiştirmek durumunda kalacağı dikkate alındığında, iptali istenilen işlemin yürütülmesinin davacı açısından telafisi güç sonuçlar doğurabileceği ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde yer alan şartların birlikte gerçekleştiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir." sözlerine yer verdi.

ADALET YERİNİ BULDU

M.T.'nin avukatı İlyas Özkan, adaletin yerini bulduğunu söyledi. Müvekkilinin 20 yıllık meslek hayatı boyunca görevini layıkıyla yerine getirdiğini ve hiçbir adli ve idari soruşturma geçirmediğini belirterek, "17 ve 25 Aralık sürecinden sonra bu tür hukuksuz atamalar yapılmıştır. Ancak adalet bu konuda kendini göstermiş ve bu şekilde hukuksuzluk yaşayan amir, polis ve müdürün eski görevlerine iade etmiştir." diye konuştu.

CHA
<< Önceki Haber İdare mahkemesi'nden '17-25 Aralık' kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER