İlk yerli üretim helikopterde mutlu son

Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz tipi Atak helikopterinde mutlu sona gelindi. En geç bir hafta içinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş olacak.

İlk yerli üretim helikopterde mutlu son

Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz tipi Atak helikopterinde mutlu sona gelindi. Askeri kaynakların verdiği bilgilere göre, projede yaşanan gecikmenin ardından ilk helikopter en geç bir hafta içinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş olacak.

Şu ana kadar 9 helikopterin üretimi tamamlandı. Testler esnasında da 3 bin 200 saat uçuş gerçekleştirildi. Ayrıca helikopterin silah sisteminin denendiği uçuşlarda da 42 bin 20 mm top mermisi, 4 bin 800 70 mm roket ve 600 flare (füze yanıltıcı) atışı yapıldı.

Zaman'ın haberine göre, Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz tipi Atak helikopteri projesinin bütçesi toplamda 3 milyar doları buluyor. Dev projede AgustaWestland’ın yanı sıra TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan gibi milli savunma sanayii şirketleri de rol alıyor. T-129, İtalyan Agusta’nın daha önce ürettiği A-129’un geliştirilmiş ve Türkiye şartları için güncellenmiş versiyonu. İlk yerli üretim helikopter, Aselsan’ın geliştirdiği görev bilgisayarını kullanıyor. Yine gövdesindeki binin üzerindeki parçada Türk imzası yer alıyor. Şu anda genel itibarıyla kritik bölümler ve parçalar İtalya’dan geliyor. TUSAŞ tesislerinde montajı yapılıyor. Helikopterde daha önce yaşanan denge sorununun büyük ölçüde aşıldığı, zaman içerisinde de projede sorun kalmayacağı belirtiliyor.

<< Önceki Haber İlk yerli üretim helikopterde mutlu son Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER