İllegal dinleme kayıtlarında oynama yapılmış, gözler MİT'te

28 Şubat sürecinde sıkça yaşanan telekulak skandallarına yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra yenileri ekleniyor

İllegal dinleme kayıtlarında oynama yapılmış, gözler MİT'te

  • İnternette yayılan yeni ses kayıtları yasadışı dinlemenin ürünü
  • Ses bilimcilere göre kayıtlarla oynanmış, dijital ortamda eklemeler yapılmış
  • Gözler MİT'te, zira yurtdışı görüşmelerini kaydetme teknolojisi sadece MİT'te var

Geçtiğimiz günlerde telefonu yasadışı yollarla dinlenip görüşmeleri servis edilen Fethullah Gülen Hocaefendi’nin önceki gün internet sitelerinde bir ses kaydı daha yayınlandı. Ses uzmanları tarafından analiz edilen kaydın, montajlanan seslerden birleştirilerek yapıldığı anlaşıldı. Akustik matematikçi ve ses bilimci Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Sürat, Hocaefendi’ye ait olduğu söylenen kayıtların tümünde oynama yapıldığını, dijital ortamda eklemelerin söz konusu olduğunu belirtti. Sürat, analiz sonuçlarını şöyle açıkladı: “Sadece bu son kayıt değil, daha önce de medyaya servis edilen ve internette dolaşan, Hizmet Hareketi aleyhine çıkan ses kayıtlarının tamamı dijital tahrifata uğramış. Bazı heceler çıkarılmış yerine başkaları konulmuş. Bunlar saniye saniye tespit edildiğinde ne denli bir çarpıtmanın olduğu görülür.”

Önceki gün bazı internet sitelerinin ve hükümete yakın medya kuruluşlarının duyurduğu çarpıtma ses kayıtlarını sosyal medyada yayma görevini ise Twitter’da @esatreis, @WUattack, @Bey__Efendi, @gizliarsiv ve @AKKULIS gibi hesaplar üstlendi. Sosyal medyada algı oluşturmaya çalışan odaklar, Hocaefendi’nin yasa dışı yollarla elde edilen telefon görüşmelerini çarpıtmaya devam etti. Geçtiğimiz günlerde yaşanan telekulak skandalının ardından yurtdışı dinlemelerinin sadece MİT’te olan teknoloji ile yapılabileceği kamuoyuna yansımış, TİB’in başına da MİT’ten bir başkan atanması tepkilere neden olmuştu.

Ses kayıtlarında Hocaefendi ile konuşan ismin işadamları Mustafa Koç, Ali Sabancı ve Ferit Şahenk ile alakalı değerlendirmeleri yer aldı. 23 Kasım’da konuşulduğu söylenen telefon görüşmesinde Hocaefendi’nin Burdur milletvekili ile alakalı İdris Bal gibi istifa etsin dediği ileri sürülüyor. Ancak İdris Bal’ın 30 Kasım tarihinde istifa etmiş olması yapılan çarpıtma ve ses kayıtları üzerindeki çirkin oyunu gözler önüne seriyor.

Ses, iki ayrı kişiye ait

Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Sürat, ses kayıtları üzerinde yapılan tahrifatla alakalı, “Burada bırakın montajı her noktayla oynanmış. Dijital kayıtlarda noktalarla oynamak mümkündür. Yani kelimeler uzatılabilir kesip başka bir yere monte edilebilir. Burada da noktalar üzerinde oynamalar yapılmış. Bu kayıtlar orijinal değil.” dedi.  Süleyman 2 isimli kayıt üzerindeki yapılan oynamalara ses kaydının 17. saniyesinde başlandığı belirtiliyor. Belli noktalar anahtar olarak seçiliyor. Cımbızlama 00.19’da başlıyor. İlerleyen saniyelerde seslere müdahale ediliyor. Hocaefendi’nin sesinin yer aldığı söylenen fg1 ve fg2 kayıtlarında ise hem sesler üzerinde oynama hem de ses benzerliği yöntemiyle kayıtlarda tahrifat ve çarpıtma olduğu tespit edildi. 
Prof. Dr. Sürat, “Bu rüya işinde bir kurgu yapılmış sonra kayıt edilmiş. Metin iki ayrı kişiye okutulmuş. Seslerin gerçek sahipleriyle hiçbir ilgisi yok.” diyor.
<< Önceki Haber İllegal dinleme kayıtlarında oynama yapılmış, gözler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER