İran dün de böyleydi bugün de ama...

İran'ın politikaları yıllardır aynı çizgide sürerken, bir dönem ülkeye sempati duyan kesim şimdi tavrını değiştirdi çünkü...

İran dün de böyleydi bugün de ama...

Vatan Gazetesi yazarı Ruşen Çakır, bugünkü köşesinde "bazı kesimlerin İran politikasındaki değişimin sebebini" ele aldı. İran'ın yıllardır kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğine dikkat çeken Çakır, İran sempatisinin son birkaç yıldır yerini neden bir antipatiye bıraktığını sorguladı. İşte köşe yazısının ilgili bölümü...

"1980 ve 90'larda yaygın olan İran sempatisinin son birkaç yıldır yerini bir antipatiye bırakmakta olmasını Türkiye İslamcılarının değil de İran'ın değişimiyle açıklamaya kalkmanın herhangi bir anlamı olabilir mi? Örneğin birçok İslamcının İran'a Suriye nedeniyle kızdığını biliyoruz. Fakat aynı İran'ın, Başar'ın babası Hafız Esad'ın 1982 şubat ayında İslamcı ayaklanmayı bastırmak için Hama kentini dümdüz ettiğinde de (muhtemelen bugünküyle benzer stratejik nedenlerle) sessiz kaldığını ve Türkiyeli İslamcıların nedense bu konuyu fazla kurcalamadıklarını da biliyoruz.

İran'a yönelik bir başka İslamcı eleştiri de, Tahran rejiminin dünyanın dört bir köşesindeki cihat hareketlerine en azından kayıtsız kalması, "Arap baharı" diye adlandırılan süreçlerle arasına mesafe koyması üzerinden yöneltiliyor. Ancak İran'ın arası, ABD, Suudi Arabistan, Pakistan destekli Afgan cihadıyla da pek iyi olmamış, Taliban rejimini de hep düşman görmüştü. Çünkü İran'daki rejim, dün de dünyadaki İslami hareketlerin hemen tümüyle ilişkisini kendi milli stratejik hesapları üzerine inşa ediyordu, bugün de aynı çizgiyi sürdürüyor.

Dolayısıyla Türkiyeli İslamcıların bir bölümünün İran'a bakışındaki dönüşümün kabaca iki nedeni olabilir: Ya Tahran'ın geçmişte "milli" değil de “İslami” kaygılarla hareket ettiğini düşünecek kadar saftılar ya da bugün kendi stratejik bakışları ciddi değişikliğe uğradı. İkinci seçeneğin daha baskın ve bu olgunun sadece Türkiye’de değil dünyanın dört bir tarafındaki İslamcılar ve İslami hareketler için geçerli olduğu kanısındayım."
<< Önceki Haber İran dün de böyleydi bugün de ama... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER