İran'dan peş peşe gelen haberler Reza Zarrab'ın huzurunu kaçırdı

Zaman Gazetesi yazarı Bülent Korucu bugünkü yazısında, "17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında zaman şüphelilerin aleyhine işliyor." diyerek Reza Zarrab İran’dan neden korktuğunu anlattı.

İran'dan peş peşe gelen haberler Reza Zarrab'ın huzurunu kaçırdı

Zaman Gazetesi yazarı Bülent Korucu bugünkü yazısında, "17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında zaman şüphelilerin aleyhine işliyor."diyerek başta Reza Zarrab olmak üzere yolsuzlukla suçlananların gözünü İran’a diktiğini ve oradaki gelişmeleri tedirginlikle takip ettiklerini anlattı.

İŞTE O YAZI

"REZA, İRAN'DAN NEDEN KORKUYOR"

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında zaman şüphelilerin aleyhine işliyor. Savcının takipsizlik kararına ve Meclis’in AK Parti’nin oylarıyla Yüce Divan’ın önünü kesmesine rağmen rahat uyuyabildiklerini sanmıyorum.

Rüşvet suçlamasına muhatap bakanlardan Egemen Bağış’ın CHP’li Ali Özgündüz’e söylediği gibi bu işin eninde sonunda mahkemede biteceğini biliyorlar. Ama bir umut çabalıyorlar. Tam biraz rahat nefes alacaklardı, İran’dan peşpeşe gelen haberler huzurlarını kaçırdı.

Ülkemizin önemli ceza hukukçularından Prof. Dr. İzzet Özgenç’e kulak verdiğinizde ‘İran’dan bize ne’ itirazının beyhude olduğu anlaşılıyor. Şöyle diyordu Özgenç: “Türkiye, ABD ve müttefiklerine karşı taahhütlerine rağmen bu petrol parasını İran’ın istifadesine sunma yönünde bir yol izlemiştir. Türkiye sadece taahhütlerine aykırı bir yol izlemekle iktifa etmemiş; bu yolun izlenmesi sürecinde bir kirli çıkar ilişkisi ortaya çıkmıştır.” Özgenç “Bu kirli çıkar ilişkisi, cumhuriyet savcılarının verdiği ve sulh hâkimlerinin ‘tahkim’ ettiği ‘takipsizlik kararları’yla, adli vak’a olma özelliğini kaybetmemiştir.” tezini yakın tarihte sonradan açılan dosya örnekleriyle delillendiriyor.

Başta Reza Zarrab (Rıza Sarraf) olmak üzere suçlananların gözünü İran’a diktiğini ve oradaki gelişmeleri tedirginlikle takip ettiklerini gösteren başka örnekler de var. Zarrab, kendisine ‘şarlatan’ diyen MHP lideri Devlet Bahçeli ve yardımcısı Semih Yalçın aleyhine açtığı tazminat davalarından niye vazgeçti? MHP, mahkemeden İran’da yürütülen soruşturmanın belgelerini talep etmişti. Operasyonu haber alarak İran’a kaçtığı ileri sürülen Babek Zencani’yle ilişkisini ispat edeceği düşünülen belgeler yüzünden Zarrab mahkemeye bir gün kala davayı geri çekti.

MHP ayrıca, 2008’de MASAK tarafından hazırlanan Kara Para Aklama Raporu ile dönemin Başbakanı Erdoğan’a sunulduğu söylenen 18 Nisan 2013 tarihli MİT raporu ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi tarafından hazırlanan soruşturma raporunun da delil olarak istenmesini talep etmişti. Zarrab kendi açtığı davanın altında kalacağını anlayınca geri adım atmak zorunda kaldı.

Şimdi gelelim İran’daki son gelişmelere: İran’da eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın birinci yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, görevi sırasında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 5 yıl 91 gün hapis ve 290 bin dolar para cezasına çaptırıldı. Ayrıca yaklaşık 826 bin dolar değerindeki bir meblağı da geri ödeyecek. Rahimi, Aralık 2013’ten beri tutuklu bulunan ve mal varlığına el konulan Zencani’nin suç ortağı olmakla itham ediliyordu. Daha bu kararın mürekkebi kurumadan Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi, Zencani soruşturması çerçevesinde eski Merkez Bankası Başkanı ve bazı eski bakanların ifadesinin alındığını açıkladı. Bu arada İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad döneminde petrol satışından elde edilen 22 milyar doların 17 ay içinde İstanbul ve Dubai’ye transfer edildiğini öne sürdü. Ve bütün bunlar bir hafta içinde yaşandı. Daha önce de, İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, önceki hükümetten üst düzey bürokratların da bulunduğu 20 kişinin gözaltına alındığını, 3’ünün tutuklandığını açıklamıştı. Rezagillerin İran’dan korkması için yeterince sebep var anlayacağınız.

Geçen haftadan söz açılmışken Prof. Dr. Hayrettin Karaman’ın “rüşvet, alan, veren ve aracı olan lânetlenmiştir.” Ve “İş başındakilere ve selâhiyet sahiplerine verilen hediyelerin de büyük bir kısmı rüşvet sayılmıştır.” ifadelerini kayıtlara geçirelim.
<< Önceki Haber İran'dan peş peşe gelen haberler Reza Zarrab'ın huzurunu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER