İran'ın ‘doğalgaz’ oyununu deşifre etti

Doç. Dr. Levent Aydın, İran'ın Türkiye üzerindeki ‘doğalgaz’ oyununu deşifre etti.

İran'ın ‘doğalgaz’ oyununu deşifre etti

Ankara Strateji Enstitüsü uzmanlarından Doç. Dr. Levent Aydın, bölgede yaşananların “enerji politikalarına” yansımalarını anlattı. “Ukrayna enerji krizinin, Türkiye’ye hem arz hem de fiyat olarak olumsuz yansıması kaçınılmaz” diyen Aydın, İran'ın ‘doğalgaz’ planını deşifre etti. Aydın, İran'ın Türkmenistan ve Irak'tan ucuza alıp Türkiye'ye pahalı sattığını söyledi.

İşte o röportajın ilgili bölümü:

"IRAK GAZINDAKİ İRAN OYUNU

Böl­ge­de İran ile il­gi­li ge­liş­me­ler na­sıl de­ğer­len­di­ril­me­li?

İran, Rus­ya­’dan son­ra dün­ya­nın en bü­yük ikin­ci re­zerv­le­ri­ne sa­hip ül­ke. Rus­ya­’ya al­ter­na­tif ara­yış­la­rı, Ru­ha­ni­’nin se­çil­me­si, Ba­tı­’nın İra­n’­a yö­ne­lik po­li­ti­ka­sı­nı ye­ni­den di­zayn et­me­si­ne yol aç­tı. İran, ener­ji po­tan­si­ye­li­ni bir dış po­li­ti­ka ar­gü­ma­nı ola­rak kul­lan­ma­ya baş­la­dı. Komşularına yö­ne­lik do­ğal gaz ih­ra­ca­tı­nı ar­tır­mak ama­cıy­la 15 bo­ru hat­tı pro­je­si ge­liş­tir­di. 
 
Tür­ki­ye, Hin­dis­tan, Pa­kis­tan, Er­me­nis­tan, Um­man, Ku­veyt ve Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri ile bo­ru hat­tı in­şa­sıy­la il­gi­li gö­rüş­me­ler yap­tı­lar. Tür­ki­ye ve Er­me­nis­tan'da ha­ya­ta ge­çi­ri­le­bil­di. 
 
Do­ğalga­zı­nı Av­ru­pa'ya ulaş­tır­ma he­ve­si ve gay­re­ti için­de. İran'ın ga­zı­nı bo­ru hat­la­rıy­la Av­ru­pa'ya ulaş­tır­ma­sı­nın üç yo­lu var. Bun­lar­dan il­ki, Ese­d’­in des­tek­len­me ne­den­le­ri­nin ba­şın­da ge­li­yor, ga­zın Su­ri­ye­’den Ak­de­ni­z’­e ulaş­tı­rıl­ma­sı, ikin­ci­si Er­me­nis­tan ve Gür­cis­tan üze­rin­den, son ve en ko­lay yol ise Tür­ki­ye üze­rin­den ge­çi­ri­le­cek bir bo­ru hat­tı. İran sa­de­ce ken­di ener­ji po­tan­si­ye­li ile öne çık­mı­yor, Or­ta As­ya, Ha­zar De­ni­zi Hav­za­sı ve Or­ta Do­ğu üç­ge­ni­nin tam or­ta­sın­da. Ener­ji kay­nak­la­rı­nın bu­lun­du­ğu böl­ge­le­ri de­ğil, bun­la­rın ulus­la­ra­ra­sı pa­zar­la­ra ula­şım yollarını da kon­trol edi­yor.

DAHA PAHALIYA SATTI

İran, ken­di oyu­nu­nu mu ku­ru­yor?

Me­se­la, ken­di­si­nin ih­ti­ya­cı ol­ma­ma­sı­na rağ­men Irak ile an­laş­ma ya­pıp, Irak ga­zı­nı kâr ede­rek sat­mak için alı­yor. Kürt­le­r’­le ya­pı­lan anlaşmadan do­la­yı biz ala­ma­dı­ğı­mız için İran alı­yor, üze­ri­ne kâr ko­yup bi­ze sa­tı­yor, tıp­kı Türk­me­nis­tan ga­zı­nı ucu­za alıp, da­ha pa­ha­lı­ya Tür­ki­ye­’ye sat­tı­ğı gi­bi. 
 
So­nuç alı­cı ener­ji po­li­ti­ka­la­rı­nı ha­ya­ta ge­çi­ri­yor. Tür­ki­ye­’nin Ira­k’­ta pet­rol­den zi­ya­de do­ğalgaz ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­ma­sı önem­li.  Çün­kü Ira­k’­ın doğal­gaz ih­ra­ca­tı ol­ma­dı, İran üze­rin­den bu ih­ra­ca­tı yap­ma­sı Tür­ki­ye­’nin ka­çı­ra­ca­ğı bü­yük bir fır­sat olur.

TÜRKİYE KOZUNU İYİ OYNAMALI

Do­ğu Ak­de­ni­z’­de­ki ener­ji po­li­ti­ka­sıy­la il­gi­li Tür­ki­ye ne ya­pı­yor?

Böl­ge­de­ki dev­let­ler tek ta­raf­lı ola­rak ilan­la ve­ya an­laş­ma­lar­la Do­ğu Ak­de­ni­z’­de­ki yet­ki­le­ri­ni be­lir­le­me yo­lu­na gi­de­rek re­zerv­ler­den yararanmaya ça­lı­şı­yor. Do­ğu Ak­de­ni­z’­de en uzun kı­yı­ya sa­hip olan Tür­ki­ye ise et­ki­li bir po­li­ti­ka iz­le­mek­ten­se tep­ki­sel ol­ma­yı ter­cih et­ti. KKTC’­nin de hak id­di­a et­ti­ği par­sel­de Gü­ney Kıb­rı­s’­ın Nob­le Ener­ji­’ye ara­ma ve iş­let­me ruh­sa­tı ver­me­si ve Nob­le Ener­ji'nin 2011'de son­da­ja başlanacağını açık­la­ma­sı böl­ge­de gü­ven­lik kri­zi­nin pat­lak ver­me­si­ne ne­den ol­muş­tu. Er­te­le­nen kriz ye­ni­den pat­lak ve­re­cek­tir.

Tür­ki­ye Do­ğu Ak­de­ni­z’­de fır­sa­tı ka­çı­rı­yor mu?

Do­ğu Ak­de-­ni­z’­de­ki do­ğal ga­zın AB’­ye ta­şın­ma­sı için bir­den faz­la se­çe­nek söz ko­nu­su. Ga­zın sı­vı­laş­tı­rı­la­rak ta­şın­ma­sı, doğ­ru­dan bo­ru hat­tı ile ulaş­tı­rıl­ma­sı ve­ya do­ğal ga­zın elek­trik ener­ji­si­ne dö­nüş­tü­rü­le­rek Av­ru­pa pa­za­rı­na ta­şın­ma­sı gi­bi. Bun­lar ara­sın­da en uy­gun ve ma­li­ye­ti en dü­şük çö­züm, ga­zın Tür­ki­ye üze­rin­den bo­ru hat­tıy­la ta­şın­ma­sı an­cak bu gün­ler­de İs­ra­il ga­zı­nı Mı­sır üze­rin­den ge­çir­me­yi plan­lı­yor.

Ya­ni Tür­ki­ye hâ­lâ denk­lem­de­ki ye­ri­ni ko­ru­yor mu?

Av­ru­pa­’ya Ak­de­ni­z’­den ulaş­tı­rı­la­cak ener­ji­nin gü­ven­li­ği açı­sın­dan Tür­ki­ye ki­lit nok­ta­da. Do­ğu Ak­de­ni­z’­de­ki hid­ro­kar­bon re­zerv­le­ri­nin Av­ru­pa­’ya ulaş­tı­rıl­ma­sın­da ma­li­yet ve gü­ven­lik açı­sın­dan en ter­cih edi­le­bi­lir se­çe­nek olan Tür­ki­ye ile an­la­şıl­ma­sı ya­kın dö­nem­de gün­de­me ge­le­bi­lir. Tür­ki­ye­’nin Av­ru­pa­’nın ener­ji gü­ven­li­ği­ne ya­pa­ca­ğı kat­kı­nın kar­şı­lı­ğın­da Kıb­rıs so­ru­nun da­ha adil bir şe­kil­de çö­zül­me­si muh­te­mel, Tür­ki­ye elin­de­ki stra­te­jik bu ko­zu iyi oy­na­ma­lı.

UKRAYNA KRİZİ DOĞALGAZ FATURASINA YANSIYABİLİR

Uk­ray­na­’da ya­şa­nan­lar, Tür­ki­ye­’den çok Av­ru­pa­’da tar­tı­şı­lı­yor.

Uk­ray­na, Po­lon­ya, Gür­cis­tan hat­tı Rus­ya kar­şı­sın­da NA­TO için çok stra­te­jik bir hat. Tür­ki­ye'nin bü­tün ener­ji po­li­ti­ka­la­rı­nı ta­şı­ma mer­ke­zi ko­nu­mu­nun sağ­la­ya­ca­ğı avan­taj­lar üze­ri­ne in­şa et­me­me­si ge­re­ki­yor. 
 
Tür­ki­ye­’nin ener­ji ko­ri­do­ru ol­ma­sı­nın ka­zan­cı, uzun va­de­de hat­tın geç­ti­ği böl­ge­ler­de­ki is­tik­ra­ra ve gü­ven or­ta­mı­na da bağ­lı. Uk­ray­na ener­ji kri­zi­nin, Tür­ki­ye­’ye hem arz hem de fi­yat ola­rak olum­suz yan­sı­ma­sı ka­çı­nıl­maz. Ba­tı Hat­tı­’n­da bir kar­ga­şa ha­lin­de Tür­ki­ye'nin Ba­tı Hat­tı'ndan ge­le­cek olan ga­zı te­la­fi ede­cek kı­sa va­de­li al­ter­na­ti­fi bu­lun­mu­yor. 
 
Kriz kay­nak­lı do­ğal gaz fi­yat­la­rın­da­ki ar­tış da Tür­ki­ye­’nin ener­ji fa­tu­ra­sı­na or­ta ve uzun va­de­de yan­sı­ya­bi­lir."

<< Önceki Haber İran'ın ‘doğalgaz’ oyununu deşifre etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER