İstanbul'u sarsacak şok gerçek ortaya çıktı

Marmara Depremi’nin 15’inci yılında ortaya çıkan gerçek: Bugün bir deprem olsa sığınacak yerimiz yok!

İstanbul'u sarsacak şok gerçek ortaya çıktı

Muhtemel İstanbul depreminde “toplanma alanı” olarak belirlenen 470 yer vardı. Bunlar tek tek imara açıldı. 300’üne gökdelen ya da AVM dikildi. Türkiye, 17 Ağus­tos 1999’da dep­rem­le yüz­leş­ti. Mar­ma­ra­’yı vu­ran 7.4’lük dep­re­min yıl­dö­nü­mün­de ise baş­ka bir ger­çek or­ta­ya çık­tı: İs­tan­bu­l’­da muhtemel bir dep­rem­de vatandaşların sığınabileceği boş alan kal­ma­dı!

GÖKDELEN DİKTİLER
Uz­man­lar, 17 Ağus­tos son­ra­sı ola­sı bir İs­tan­bul dep­re­mi için uya­rı­la­ra baş­la­dı: “Sı­ğın­ma alan­la­rı oluş­tu­run. Va­tan­da­şın ça­dır ku­rup ba­şı­nı so­ka­ca­ğı bir yer ol­sun.” Afet Ko­or­di­nas­yon Mer­ke­zi de 1999-2003 ara­sın­da İs­tan­bu­l’­da muhtemel bir dep­rem du­ru­mu için 470 top­lan­ma ala­nı be­lir­len­di. An­cak AKP dö­ne­min­de, o boş alan­la­rın 300’ü ima­ra açıl­dı. Buralara alış­ve­riş mer­kez­le­ri ve gök­de­len­ler in­şa edil­di.

“RANT UĞRUNA…”
Bu du­ru­ma tep­ki gös­te­ren İs­tan­bul Kent Sa­vun­ma­sı, yet­ki­li­le­re “İs­tan­bu­l’­un nü­fu­su 20 mil­yo­na yaklaştı. Bir dep­rem ol­sa bu in­san­lar ne­re­ye sı­ğı­na­ca­k” di­ye sor­du. Kent Sa­vun­ma­sı, Afet Ya­sa­sı kap­sa­mın­da ‘risk­li ala­n’ ilan edi­len ma­hal­le­ler­de­ki du­ru­ma da dik­kat çe­ke­rek şöy­le de­di: “İs­tan­bu­l’­un on­lar­ca ma­hal­le­si­ni, bu­na me­zar­lık­lar da­hil hiç­bir bi­lim­sel ge­rek­çe­ye da­yan­dır­ma­dan risk­li alan ilan ettiler. Bu­ra­la­ra rant uğ­ru­na el koy­ma­nın ba­ha­ne­si­ni dep­rem gi­bi bir do­ğal afet kul­la­na­rak yarattılar. Bunun ta­kip­çi­siyiz.”

FELAKETİN ADI 17 AĞUSTOS
Tür­ki­ye, 17 Ağus­tos 1999 Mar­ma­ra Dep­re­mi ile fe­la­ke­ti ya­şa­dı. 15 yıl ön­ce, Ko­ca­eli’­nin Göl­cük İl­çe­si­’n­de sa­at 03.02’de 7.4 bü­yük­lü­ğün­de bir dep­rem mey­da­na gel­di. Res­mi ra­kam­la­ra gö­re; Mar­ma­ra Dep­re­mi­’n­de 18 bin ki­şi ya­şa­mı­nı yi­tir­di, 33 bin ki­şi ya­ra­lan­dı, 285 bin ko­nut ve 42 bin iş­ye­ri ha­sar gör­dü. Yüz­bin­ler­ce ki­şi­nin ev­siz kal­dı­ğı dep­rem, An­ka­ra­’dan İz­mi­r’­e ka­dar bir­çok şe­hir­de hiss­se­dil­di. An­cak Tür­ki­ye dep­rem­den ge­re­ken der­si al­ma­dı.

‘15 YIL ÖNCESİNDEN DAHA BETER HALDEYİZ’
Marmara Depremi sonrası gözler Türkiye’deki yapı stoğuna çevrildi. Hasarlı binalar yıkılacak, depreme dayanıklı konutlar yapılacaktı. Ancak verilen sözler tutulmadı. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, İstanbul’daki binaların deprem güvenliğinin olmadığını vurguladı. Sözcü'nün haberine göre Gökçe, “Bu yapıların deprem yükünü kaldırma şansı yok. Güçlendirme ve onarımda sınıfta kaldık. Geldiğimiz noktada İstanbul 1999 yılından daha iç açıcı durumda değil” dedi.

<< Önceki Haber İstanbul'u sarsacak şok gerçek ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER