İşte Gezi Parkı'nın tarihçesi

Türkiye son bir haftadır Taksim Gezi Parkı'nı konuşuyor.Peki Gezi Parkı bugüne nasıl geldi?

İşte Gezi Parkı'nın tarihçesi

Türkiye'nin gündeminde belki de en üst sıraya oturan Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu İlçesi'nde bulunan ve Taksim Meydanı ile Elmadağ semtleri arasında yer alan şehir parkının adı.  Gezi Parkının bulunduğu yerde 1806 yılında Halil Paşa Topçu Kışlası adıyla Osmanlı, Rus ve Hint mimarisinden izler taşıyan büyük ve ihtişamlı bir topçu kışlası yapıldı. Kışla binası pek çok savaş gördü.

31 MART İSYANINDA HASAR GÖRDÜ

Özellikle, 31 Mart Olayları'ndan sonra önemli hasarlar aldı ve onarım bekledi. Ancak mimari ve tarihi açıdan önemine rağmen kışla, 1940 yılında dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından, Henri Prost'un hazırladığı imar planı çerçevesinde yıktırıldı.

TAKSİM STADI OLDU

Kışla yıkılmadan önceki yıllarında, içindeki alan düzenlenerek Taksim Stadı olarak spora açıldı. Türkiye Milli Futbol Takımı ilk resmi futbol maçını Romanya ile, Gezi Parkı'nın bugün bulunduğu, bu stadda 26 Ekim 1923'de oynadı ve maç 2-2 berabere sonuçlandı.

EN ÖNEMLİ DİNLENME ALANLARINDAN BİRİ

Kışlanının yıkılması sonrası, çevrede yapılan otellere tahsis edilen alanlar ve düzenlemeler ile parkın kapladığı alan zaman içinde küçüldü. Buna rağmen İstanbul'un merkezinde önemli bir dinlenme alanı oldu ve sık sık düzenlemelerle görünümü değişti.
<< Önceki Haber İşte Gezi Parkı'nın tarihçesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER