İşte alenen işlenen suçlar ve ihlal edilen yasalar

Bank Asya'ya yapılan çeşitli karalama kampanyaları ve el koyma girişimleri Türkiye'deki hukuksuzluğu bir kez daha gözler önüne serdi. Cumhurbaşkanı dahi yasaları çiğnedi...

İşte alenen işlenen suçlar ve ihlal edilen yasalar

Devlet eliyle açık açık el koyulmaya çalışılan Bank Asya'nın dün KAP'a yaptığı açıklama ile hisseleri tekrar işleme açıldı. Dört bir koldan yapılan karalama kampanyalarına rağmen dik duran banka, son yaptığı açıklamayla da ödenmiş sermayesini 1 milyar 125 milyon TL'ye çıkaracağını belirtti. 

Tüm bunların yanında Bank Asya'ya yapılan kara propaganda ve devlet yönetimine geçirme girişimleri ile aleni bir şekilde suç işlenerek yasalar çiğnendi. Söz konusu hukuksuzluk karşısında ne adli merciler ne de BDDK bir müdahalede bulundu. Gerek Cumhurbaşkanı tarafından, gerekse Gizli Arşiv gibi sosyal medyadaki trol hesaplar üzerinden aylardır banka hakkında söylenen aleyhte sözler ve el koyma girişimleri ile işlenen suç göz ardı edildi. İtibar operasyonu ile devlet yönetimine geçirilmeye çalışılan Bank Asya hakkında yandaş medyadan devlet ajansı olan Anadolu Ajansında dahi çeşitli operasyonel haberler yayınlandı. Her defasında göz yumulan bu suç, BDDK'daki büyük yönetim otoritesi boşluğuna da işaret ederek bir çok yasa ihlalini gözler önüne serdi.  

İşte banka batırma çalışmaları ile açık açık işlenen suçlar ve ihlal edilen yasalar;

ANAYASA - 35.MADDE
 
MÜLKİYET HAKKI
 
Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. 
Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. 
Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz. 
 
SERMAYE PİYASASI KANUNU - 107.MADDE
 
Bilgi Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı (SPKn md. 107/2)
 
SPKn'nun 107 nci maddesinin ikinci fıkrasında (107/2), aynı maddenin birinci fıkrasında (107/1) öngörülen işlem bazlı piyasa dolandırıcılığına paralel olarak, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerini ve yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek bilgiye dayanan bazı fiiller cezai müeyyideye bağlanmıştır. Anılan düzenleme, "sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan" kişilerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağını hükme bağlamıştır.   
 
5411 sayılı BANKACILIK KANUNU
 
MADDE 74. 5187 sayılı Basın Kanununda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz.
 
Aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden ikibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
 
5411 sayılı BANKACILIK KANUNU
 
MADDE 82. BDDK, bu Kanunla ve mevzuatla kendisine verilen düzenleme ve denetlemeyle ilgili görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Kurumun kararları yerindelik denetimine tâbi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi Kurumun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.

<< Önceki Haber İşte alenen işlenen suçlar ve ihlal edilen yasalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER