İşte kötü muamelenin delilleri

Sahur operasyonu ile gözaltına alınan ve iki gündür Çağlayan Adliyesi nezarethanesinde hukuksuz şekilde alı konan 49 polis ve polis müdürlerine kötü muamelenin delilleri ortaya çıktı.

İşte kötü muamelenin delilleri

Sandalyelerin üzerinde ve açıkta yatan polislerin adliyenin 7 kat altında kaldığı öğrenildi. 49 polisin nezaret şartlarının insan haklarına aykırı olduğu açık şekilde görülüyor. Polisler hücrelerde nöbetleşe uyuyor. Duş imkanları bulunmuyor, tuvalet şartlarının da yetersiz olduğu belirtiliyor. Polisler 6 gündür duş alamıyor, uyutulmuyor. Bu durum, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve evrensel hukuka aykırı. AİHM daha önce tutukluluk şartları ve gözaltında kötü muameleden dolayı Türkiye'ye defalarca ceza vermişti.

İstanbul Adliyesi'ndeki yargılamalar devam ediyor. Polisler, yasal gözaltı süresinin dolmasına rağmen Anayasa ihlali yapılarak gözaltında alıkonuluyor. Savcılık sorgusu ve duruşmalarda yaşanan hak ihlallerine bir de nezarethanedeki insan hakkı ihlalleri eklendi. Polislerin aileleri ile görüşmesine, bayramda dahi izin verilmedi. Avukatların bayram için verdikleri dilekçe komik bir şekilde, bayram henüz gelmedi denilerek reddedildi.

Geçtiğimiz Salı sabahı sahur sofralarından kaldırılarak gözaltına alınan polisler 5 gündür hukuksuzca alıkonuluyor. Polisler, Gerek İstanbul Emniyeti, gerekse İstanbul Adliyesi nezarethanesinde pek çok insan hakkı ihlaline maruz kaldılar. İftar ve sahur yaptırılmadan oruç tutmak zorunda bırakıldı, saldırgan birer terör suçlusu gibi kelepçelenerek sağlık kontrollerine götürüldü, her fırsatta kelepçeli olarak görüntü alınmak üzere basının önüne atıldılar.

BAYRAMLAŞMALARI ENGELLENMEK İSTENİYOR
Şimdi ise aileleri ile bayramlaşmaları dahi engellenmek isteniyor. Avukatlar Başsavcı Vekili Orhan Yapıcı ile görüştü. Aileler; evlat, eş ve yakınları ile bayramlaşarak hasret gidermeyi, kamuoyu ise bu en temel insani hakkın teslim edilmesini bekliyordu. Ancak avukatların verdiği dilekçe savcı Mehmet Düzgün tarafından, "Henüz bayram gelmedi." denilerek reddedildi. Oysaki bayram gelmedi denilerek reddedilen izin zaten gelecek bayram için istenilmişti.




Bu da Rıza Sarraf'ın tatil keyfi...

17 Aralık Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan Rıza Sarraf'ın Bodrum'da tatil yaparken; yolsuzluk operasyonunu yapan polislerin, gözaltına alınması polis yakınlarını isyan ettirdi.



Hukuksuzca alıkonulan polislere 72 saattir duş dahi aldırılmadı

72 saattir İstanbul Adliyesi'nde hukuksuzca nezarethanede alıkonulan polisler, 3 gündür insanlık dışı bir şekilde; aileleriyle görüştürülmekten, duş almaktan, hatta kimi zaman avukatlarıyla dahi görüştürülmekten men ediliyor. Nezarethanenin oldukça havasız ortamı sıcak ile de birleşince rehin tutulan polisler, gayriinsani bir gözaltı atmosferini yaşamak zorunda bırakılıyor. Polis avukatları, konu ile alakalı olarak bugün saat 12.00 itibariyle sorgu hakimliğine durumu dilekçe ile ilettiler. Hakim, başsavcı vekili ile görüştüğünü ve konuya bir çözüm getirmeye çalışacaklarını avukatlara bildirdi. Fakat hakimin bu beyanına rağmen en temel insani ihtiyaçların giderilmesini temin etmek gibi bir durum, bir insan hakkı ihlali sorunu hala çözülemedi. Avukatlar bu hukuk ve insanlık dışı uygulamaya bir an önce son verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
<< Önceki Haber İşte kötü muamelenin delilleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER