İstifa ettiren 'Kıyım kararnamesinin' içeriği belli oldu

HSYK Birinci Daire Üyesi Teoman Gökçe’nin ‘kıyım kararnamesi’ tepkisini göstererek istifasına sebep olan 2014 yaz kararnamesinin içeriği belli oldu.

İstifa ettiren 'Kıyım kararnamesinin' içeriği belli oldu

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sonra hükümetin beklentilerine cevap verenlerin yükseltildiği, aksini yapanların adeta tenzil-i rütbe ve sürgünle cezalandırıldığı kararnameyle 2 bin 517 yargı mensubunun görev yeri değiştirildi. 24 ilin başsavcıları, tenzil-i rütbe ile savcı olarak değişik illere atandı.

Kararnameyle, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılardan Mehmet Yüzgeç Kahramanmaraş savcılığına, 25 Aralık operasyonunda gözaltı kararını veren hakim Süleyman Karaçöl de Kütahya hakimliğine atandı. Böylece yolsuzluk operasyonunda görev alan bütün isimler İstanbul Adliyesi’nden sürülmüş oldu. MİT’e ait TIR’ları durduran Aziz Takcı Zonguldak’ta görevlendirilirken, TIR’ları ihbar eden askerlere dava açan Adana Başsavcı Vekili Ali Doğan İstanbul başsavcı vekilliğine getirildi. Kararnameyle yeri değişen yargı mensupları şöyle:

YOLSUZLUK SORUŞTURMALARINI YÜRÜTEN BÜTÜN İSİMLER ADLİYEDEN SÜRÜLDÜ: 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının savcısı Mehmet Yüzgeç, Kahramanmaraş savcılığına; 25 Aralık operasyonunda gözaltı kararını veren hakim Süleyman Karaçöl de Kütahya hakimliğine atandı. Yolsuzluk soruşturmasında ilk gözaltıların yaşandığı tarihte tutuklama kararı veren hakim Cemil Gedikli de Erzurum’a gönderildi. Daha önce yaşanan tasfiyelerle de Turan Çolakkadı, Fikret Seçen, Zekeriya Öz, Ercan Şafak, Cihan Kansız ve Muammer Akkaş pasif görevlere atanmıştı.

‘BÖCEK’ SAVCISINA TERFİ: 17 Aralık’tan sonra Başbakan Erdoğan’ın Çalışma Ofisi’ne konulduğu ileri sürülen böcek (dinleme cihazı) soruşturmasında görevlendirilen Ankara savcısı Hüseyin Şahin, başsavcı vekilliğine getirildi. ODTÜ’de başörtülü öğrencilere yapılan saldırının ardından takipsizlik kararı vererek dosyayı kapatan Mehtap Öğeç ile İlhan Ayaz da, Ankara başsavcı vekili yapıldı.

YASA DIŞI DİNLEME İDDİASINA TAKİPSİZLİĞE TASFİYE: Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili 320 sayfalık takipsizlik kararı yazan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nuri Yiğit, düz savcı oldu.

MAVİ MARMARA HAKİMİNE TENZİL-İ RÜTBE: Mavi Marmara davasında İsrailli komutanlar hakkında yakalama kararı çıkaran İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Kaptan, düz hâkim olarak Bakırköy Adliyesi’ne gönderildi.

YAZICIOĞLU DOSYASINA TAKİPSİZLİK KARARI TERFİ GETİRDİ: Merhum BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’yla birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili takipsizlik kararı veren savcı Habib Korkmaz, Çorlu’ya cumhuriyet başsavcısı olarak gönderildi.

BALYOZ, ŞİKE VE DİNK DAVALARI: Şike soruşturmasına bakan Küçükçekmece Başsavcı Vekili Mehmet Berk, Bakırköy’e düz savcı oldu. Balyoz soruşturmasını yürüten, daha sonra Bakırköy’e başsavcı vekili olarak atanan Hüseyin Ayar da Küçükçekmece Başsavcılığı’na düz savcı olarak gönderildi. Hrant Dink davasında örgüt olduğunu belirterek mahkemenin kararına itiraz eden ve ‘sahte çürük raporu’ soruşturmasını yürüten Hikmet Usta da Bakırköy Başsavcı Vekilliği’nden Büyükçekmece Başsavcılığı’na düz savcı olarak atandı.

AYDIN DOĞAN’A BERAAT VEREN HAKİM GÖREViNDEN ALINDI: İşadamı Aydın Doğan ve kızı Vasfiye Doğan Boyner’in de aralarında bulunduğu 4 kişinin ‘Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet’ suçundan yargılandığı davada ilk beraat kararını veren hakim Sabri İge, İstanbul Adliyesi’ndeki görevinden alınarak Bakırköy hakimliğine atandı. Geçtiğimiz aylarda internete düşen bir ses kaydına göre, Başbakan Erdoğan olduğu iddia edilen kişi, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den davanın yakından takip edilmesini istiyordu.

YARSAV’IN DÖNÜŞÜ: Balyoz tutukluları emekli Org.neral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu birçok sanığın tahliyesine karar veren ve özel yetkisi kaldırılarak Eskişehir’e atanan hakim Oktay Kuban, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda hakim olarak görevlendirildi. YARSAV üyesi bazı isimler de yeniden etkin görevlere getirildi. Bu durum, HSYK seçimleriyle ilişkilendirildi.

BERKİN ELVAN’IN SORUŞTURMASINI YÜRÜTEN SAVCI HAKİM OLDU: Kararnameyle daha önce hakim olan bazı isimler savcılığa geçiş yaparken, bazı savcılar da hakim oldu. Gezi eylemlerinde başına isabet eden gaz kapsülü sebebiyle hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Faruk Bildirici, İstanbul cumhuriyet savcılığı görevinden alınarak Antalya hakimliğine atandı. İstanbul hakimleri Alev Menteş ve Osman Hancıoğlu da İstanbul cumhuriyet başsavcı vekili oldu.

BAKANLIKTA BÜROKRAT TASFİYESİ: Adalet Bakanlığı’ndaki 23 bürokrat da görevlerinden alınarak hakim ve savcı olarak görevlendirildi. Bunlardan Kanunlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcıları Yüksel Erdoğan, Ankara savcısı olurken, Yusuf Solmaz Balo Yargıtay savcılığına atandı.

-Adalet.org’da Gökçe’ye övgü, kıyıma tepki yağdı-

Yaz kararnamesine yargı mensuplarından tepki geldi. Hakim ve savcıların sitesi adalet.org'da görüşlerini paylaşan yargı mensupları, 'kıyım' dediği kararnameye tepki olarak istifa eden HSYK Birinci Daire Üyesi Dr. Teoman Gökçe'ye de övgü yağdırdı. Hakim M.İ. kararname için “Jurnali bol, ödülü ve cezası bol, ilkesi az bir kararnamede; iyi bir tayine bile -mesleğe ve meslektaşa layık görülen muamele karşısında- sevinemeden, bunun da yapılmış yanlışları örtmeye matuf bürokratik bir taktik olduğunu bilerek, yine de kerhen de olsa kararnamenin olumsuzluklarına rağmen meslektaşlara hayırlı olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı. Yargı mensuplarının kararnameyle ilgili yorumları şöyle:

“Kararnamede dikkatimi çeken hususlar; Bilebildiğim ve hatırlayabildiğim kadarıyla bu kararname, bulunduğu yerde unvansız iken bulunduğu yere unvanlı yapılan kişi sayısı itibarıyla birinci sırada geliyor. Bunun doğru bir uygulama olup olmadığını empati yaparak değerlendirin. Bulunduğu yerde unvanlı iken bulunduğu yere unvansız atananlar var. Bunun vahametini anlamak için ise empati yapmaya da gerek yok. Daha neler, daha neler...”

“Bu vesileyle Teoman Bey'i onurlu duruşundan dolayı kutluyorum.”

“Kararnamenin içeriğini inceleyince Sayın Teoman Gökçe'nin istifasını anlamlı buluyorum...”

“Kararnameye dikkatli bakılırsa birçok cumhuriyet savcısı meslektaşımız hakim olarak atanmış, hakimliğe geçiş yapanların çoğu meslekte 5 yılını doldurmuş meslektaşlar, bildiğim kadarıyla savcılıktan hakimliğe geçişlere pek izin verilmiyordu, ne oldu da böyle bir tasarrufta bulunuldu?”

“Kararnamede emeği olan tüm görevlilere (1. daire başkanı, 1. daire üyeleri, genel sekreter, genel sekreter yardımcıları ve tetkik hakimleri) malum şahsa çakmış oldukları selam (başka emirlerinizi de seve seve yerine getirmeye hazırız mesajını da vererek) sebebiyle kendilerini kutluyorum.”

“Bu kararnamenin kıyım kararnamesi olduğu hususu doğrudur. Ancak talebi olmadığı ve durumları ilke kararlarına uymadığı halde unvanlı görevlerine son verilen veya görev yerleri değiştirilen meslektaşlarımız açısından bir kıyım olmaktan ziyade, karar vericilerin hak ve adalete kıymış olmalarından söz edilebilir. Zira zilletle yaşamaktansa izzetle ölmek evladır."


<< Önceki Haber İstifa ettiren 'Kıyım kararnamesinin' içeriği belli oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER