KPSS'de skandal üstüne skandal

2010 KPSS'de, Abdullah Çavuşoğlu’nun aynı sınavın güvenliğinden sorumlu ÖSYM yetkilisi olduğu ortaya çıktı.

KPSS'de skandal üstüne skandal

2010 yılındaki KPSS ile ilgili skandallar bitmiyor. ‘Sorular çalındı’ diyerek suçu hayali ‘paralel yapı’ya atan Abdullah Çavuşoğlu’nun aynı sınavın güvenliğinden sorumlu ÖSYM yetkilisi olduğu ortaya çıktı. Açılan soruşturmada Çavuşoğlu’nun sınav ihalelerinden haksız ve anormal kazanç sağladığı tespit edildi. Buna rağmen önce rektör yardımcılığı ardından TÜBİTAK başkan yardımcılığı ile ödüllendirildi.
YOLSUZLUK İDDİALARINA RAĞMEN TERFİ ETTİ
2010 yılındaki KPSS sorularının sözde ‘paralel yapı’ tarafından sızdırıldığını iddia edenlerin başında TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuşoğlu geliyor. Ancak Çavuşoğlu’nun şaibe gerekçesiyle iptal edilen KPSS’nin güvenliğinden sorumlu isim olduğu anlaşıldı. Soruşturma raporlarına göre, skandal patlak verdiğinde ÖSYM Yürütme Kurulu üyesi olan Çavuşoğlu, sınavdaki sorumluluğu sebebiyle şüpheli olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan tarafından sorgulandı. Çavuşoğlu’nun karıştığı skandallar bununla sınırlı değil. Kopya soruşturması kapsamında ÖSYM’nin METEKSAN’a verdiği ihalelerde haksız ve anormal kazanç elde etmekle suçlandı. Çavuşoğlu dâhil 5 ÖSYM yöneticisinin ÖSS, ALES, ÜDS gibi 20 sınavda 157 milyon liralık yolsuzluk yaptığı iddia edildi. Bunlara rağmen Çavuşoğlu her soruşturma sonrası terfi ettirildi. KPSS skandalının ardından 2011’de ÖSYM’deki görevinin yanı sıra Yıldırım Beyazıt Üniversitesi rektör yardımcılığına atandı. Hesaplarındaki artışla ilgili bilirkişi raporunun tamamlandığı Nisan 2013’ten sonra TÜBİTAK üyeliğine, Nisan 2014’te de kurumun başkan yardımcılığına getirildi.

Kopya iddiaları üzerine iptal edilen ve 5 yıldır sonuçlanmayan 2010 KPSS sınavındaki skandalın Hizmet’e yıkma yönündeki haberler, gözleri yeniden şaibeli hale getiren sınava çevirdi. Algı operasyonunun başaktörü ise, böcek soruşturmasında raporda tahrifat yapmayı reddettiği için TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı’ndan alınan Hasan Palaz’ın yerine atanan Abdullah Çavuşoğlu oldu. KPSS skandalının sorumlusu olarak Hizmet’i göstermeye çabalayan Çavuşoğlu’nun, 2010 KPSS soruşturmasında sorgulanan isimlerden biri olduğu ortaya çıktı.
'6 YILDA CİDDİ GELİR ARTIŞI'
Soruları sızdığı gerekçesiyle iptal edilen KPSS’nin güvenliğinden sorumlu olan Çavuşoğlu, bu sebeple Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade verdi. Savcılık sorgusunun ardından serbest kaldı. Savcılık, soruşturmayı genişleterek ÖSYM’nin sınav kitapçıklarını basan METEKSAN’la, ÖSYM yöneticileri arasındaki ilişkiyi de dahil etti. Soruşturma kapsamında Çavuşoğlu da dahil ÖSYM’deki 9 üst düzey yöneticinin hesapları incelemeye alındı. Hesap ve bilişim uzmanlarının da aralarında bulunduğu beş kişilik bilirkişi heyeti, yaklaşık iki ay boyunca kurumun güvenlik sistemleri, bilgisayar ağları ve personelin 2005-2010 yılları arasındaki hesap hareketlerini mercek altına aldı. İncelemelerde, ÖSYM yöneticilerinin ÖSS, ALES, ÜDS gibi 20 farklı sınavda yaklaşık 157 milyon liralık yolsuzluk yaptıkları tespit edildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü KOM şubesine sunulan raporda, 2004-2010 yılları arasında ÖSYM yönetiminde görev yapan Çavuşoğlu dahil 5 yöneticinin hesabında ciddi artışların yaşandığı tespit edildi. Ancak Çavuşoğlu’nun adının karıştığı her soruşturma sonrası terfi ettirildiği dikkatlerden kaçmadı. KPSS skandalının ardından 2011’de ÖSYM’deki görevinin yanı sıra Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin rektör yardımcılığına getiriliyor. Çavuşoğlu ve 4 ÖSYM üyesinin hesaplarındaki artışla ilgili bilirkişi raporu Nisan 2013’te tamamlanıyor. Raporun medyada da haber olmasından bir ay sonra Mayıs 2013’te Çavuşoğlu, TÜBİTAK üyeliğine getiriliyor.

TAPU KAYITLARINI AÇIKLAYAMADI

Söz konusu idarecilerin üzerlerine kayıtlı tapu kayıtlarının belirlenmesi amacıyla da savcılık bir çalışma başlattı. Milli Emlak uzmanları tarafından yapılan araştırmalarda dönemin ÖSYM yönetiminin tapu kayıtlarında önemli oranda değişimlerin olduğu belirlendi. Tapu kayıtları incelenen kişiler arasında Abdullah Çavuşoğlu da vardı. Hesabındaki anormal artış sebebiyle savcılık tarafından sorgulanan Çavuşoğlu ile birlikte aralarında dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünal Yarımağan’ın da bulunduğu yaklaşık 33 kişinin gelir ve giderleri incelenme kapsamına alınmıştı.

SORUMLU OLDUĞU SINAVIN SORUŞTURMASINI YÜRÜTÜYOR

İlk olarak dönemin başbakanı Erdoğan tarafından işareti verilen operasyon en son Fuatavni tarafından sosyal medyada gündeme getirilmişti. 5 yıl sonra başlatılması planlanan algı operasyonunun son bilirkişi raporu, Çavuşoğlu’nun sorumluluğunda yazılıyor.

ÇAVUŞOĞLU: BAKIN YAKLAŞIYOR YAKLAŞMAKTA OLAN

Sosyal medyadaki hesabından ve hükümet yanlısı medyaya yaptığı açıklamalarla KPSS soruşturması üzerinden Hizmet’e yönelik bir operasyon yapılacağını açıkça ifade eden Çavuşoğlu, sadece soruşturma savcısının bileceği ayrıntıları da Twitter hesabından paylaştı. Twitter’da ‘HırsızlarlaDans’ etiketi açan Çavuşoğlu’nun ifadeleri siyasileri aratmadı: “KPSS’de çal, ardından dürüstlük twiti at. Bakın yaklaşıyor, yaklaşmakta olan… Söylediklerim konusunda belgesiz konuşmadığımı bilmenizi isterim. Devlet/yargı bu konuları irdeliyor. Bilgim olan 2010 KPSS konusunda ise ilerdeki gelişmelerden sonra yazacaklarım olacak. Epey ilginç konular var orada da.”

ZAMAN
<< Önceki Haber KPSS'de skandal üstüne skandal Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER