Kandilli Rasathanesi'nin hiç bilinmeyen görevi ortaya çıktı

İşte şimdiye kadar deprem araştırmalarıyla gündeme gelen Kandilli Rasathanesi’nin çok bilinmeyen görevi...

Kandilli Rasathanesi'nin hiç bilinmeyen görevi ortaya çıktı

Şimdiye kadar deprem araştırmalarıyla gündeme gelen Kandilli Rasathanesi’nin çok bilinmeyen bir görevi daha var: Zaman Servisi! Servis, dini günlerin belirlenmesinin yanı sıra Adalet Bakanlığı’na, adli araştırmalarda bilirkişi hizmeti de sunuyor.

Bo­ğa­zi­çi Üni­ver­si­te­si Kan­dil­li Ra­sat­ha­ne­si bün­ye­sin­de­ki  “Za­man Ser­vi­si­” ku­rum­da­ki Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’na bi­lir­ki­şi­lik hiz­me­ti su­nu­yor.

Gü­neş te­les­ko­pu­nu kul­la­nan “ad­li as­tro­nom­la­r” çe­şit­li so­ruş­tur­ma dos­ya­la­rı­na de­ğer­len­dir­me ya­pı­yor. Me­se­la bir so­ruş­tur­ma dos­ya­sın­da “O ge­ce gök­yü­zün­de ay var­dı. Et­raf ay­dın­lık­tı­” di­yen bir zan­lı­nın söz­le­ri­nin doğ­ru­lu­ğu “ad­li as­tro­no­m”­lar­ca te­yit edi­li­yor.

Ada­let Ba­kan­lı­ğı UYAP sis­te­mi­ne gü­ne­şin ba­tış ve do­ğu­nu gös­te­ren sis­tem ku­rul­muş fa­kat bu sis­te­mi kul­lan­ma­yan mah­ke­me­ler yi­ne ‘Za­man Ser­vi­si­’ne ta­lep­te bu­lu­nu­yor.

AYDA 10 BAŞVURU

Bugün'ün haberine göre, mah­ke­me­ler­den ay­da 10’dan faz­la ad­li bi­lir­ki­şi­lik baş­vu­ru­su ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ser­vis şe­fi Hül­ya Ye­şil­yap­rak, “26 Ara­lık 1925’te 698 Sa­yı­lı Ka­nun’­la Hic­ri-Ka­me­ri ay ­baş­la­rı he­sa­bı­nın ya­nı sı­ra ‘ad­li as­tro­no­mi­’ ko­nu­sun­da bi­lir­ki­şi­lik ça­lış­ma­la­rı­nı 1970’e ka­dar sür­dür­dü. 1970’te ‘ad­li as­tro­no­mi­’ per­so­ne­li­nin kad­ro­su, ye­ni ku­ru­lan Ad­li Tıp Ku­ru­mu­’na da­hil edil­di. 2004’te Ada­let Ba­kan­lı­ğı, Za­man Ser­vi­si­’ne da­va­lar­da ye­ni­den ad­li bi­lir­ki­şi­lik yap­ma yet­ki­si ver­di­” di­ye ko­nuş­tu.

<< Önceki Haber Kandilli Rasathanesi'nin hiç bilinmeyen görevi ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER