Konsoloslara tehdit gibi mesaj

Dışişleri Bakanlığı’nın ‘paralel paranoyası’ nedeniyle 26 fahri konsolosun ismi internet sitesinden çıkarıldı. Yabancı ülke büyükelçiliklerine baskı yapıldığı belirlendi. Acil koduyla büyükelçiliklere çağrılan fahri konsoloslara “Başınıza bir şey gelmesin diye istifa edin” uyarısı yapıldığı ortaya çıktı.

Konsoloslara tehdit gibi mesaj

Türkiye’ye önemli hizmetlerde bulunan 26 fahri konsolosun görev süresi yenilenmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "MİT'ten aldığımız bilgiler ışığında bazı ülkelerin Türkiye'deki fahri konsoloslarının belgelerini yenilemedik” ifadelerini kullanmıştı. Açıklamanın ardından 26 fahri konsolosun bilgileri Dışişleri’nin internet sitesinden kaldırıldı.

BAŞINIZA BİR ŞEY GELMESİN

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, ismini vermek istemeyen ve fahri konsolosluk yapan bir işadamı, sürecin aylar önce başladığını açıkladı. Geçtiğimiz aylarda kendilerinin temsil ettikleri ülke büyükelçileri tarafından ‘acil koduyla’ çağrıldığını belirtti. Büyükelçilerin, “Türk Dışişleri Bakanlığı sizin görevinize son vermemiz için bize baskı uyguluyor. Ama biz sizin ayrılmanızı istemiyoruz” dediğini aktardı. Birçok büyükelçiliğin fahri konsoloslara “Başınıza bir şey gelmesin diye istifa edin” ifadelerini kullandığını aktardı.

SİZDEN MEMNUNUZ AMA

Büyükelçiliklerin durumdan çok rahatsız olduğunu dile getiren işadamı, “Sizden çok memnunuz, ama durum ortada” diye konuştuklarını aktardı. Bazı büyükelçiliklerin de “Şimdilik istifa edebilirsiniz. Bu süreç geçsin sizi tekrar fahri konsolosluk görevine getireceğiz” dediğini kaydetti. Kurulan gönül köprülerini yaşanan sürecin yıkamayacağını dile getirildi.

BÜYÜKELÇİLİK GÖREVİ YAPIYORLAR

Dışişleri Bakanlığı'nın İnternet sitesinde verilen bilgiye göre, fahri konsolosluklar, büyükelçilik ve benzeri bir diplomatik ofis açılmayan ülkelerde, bu birimlerin görevlerini yerine getirmek için oluşturuluyor. Bakanlık sitesinde, fahri konsolosluklara ihtiyaç duyulduğunu ve sayılarının artırıldığını ifade ediyor. Temsilciliklerin az sayıda olduğu dönemlerde, konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ülkelerarası ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla fahri konsolosluklar açılıyor.

SİTEDEN İSMİ ÇIKARILAN KONSOLOSLAR

Avusturya Gaziantep Fahri Kons. Taner Nakıboğlu

Benin İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Artuna Aysun

Etiyopya Gaziantep Fahri Kons. Osman Nakıboğlu

Etiyopya İstanbul Fahri Kons. İsmail Hakkı Kısacık

Etiyopya İstanbul Fahri Konsolosu Güner Kısacık

Etiyopya İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Küçükbay

Etiyopya Kayseri Fahri Konsolosu Şükrü Boydak

Filipinler İstanbul Fahri Başkonsolosu Ersin Karaoğlan

Gabon İstanbul Fahri Konsolosu Murat Sönmez

Gana İstanbul Fahri Başkonsolosu Ünal Kabaca

Gine-Bissau Ankara Fahri Konsolosu Namık Tanık

Japonya Kayseri Fahri Konsolosu Memduh Boydak

Kazakistan Kayseri Fahri Konsolosu Hacı Boydak

Kenya İstanbul Fahri Konsolosu Dr. Bilal Alkoç

Kenya İstanbul Fahri Konsolosu Esra Alkoç

Kırgızistan İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Özkara

Kırgızistan Bursa Fahri Konsolosu Ahmet Nuri Ekiz

Macaristan Gaziantep Fahri Kons. Bahaeddin Nakıboğlu

Makedonya Gaziantep Fahri Kons. Mehmet Ali Mutafoğlu

Malavi İstanbul Fahri Konsolosu Mehmet Fatih Baltacı

Malavi İzmir Fahri Konsolosu İbrahim Oktay Üstüngör

Malavi Ankara Fahri Konsolosu Mehmet Bayraktar

Malavi Gaziantep Fahri Konsolosu Emre Erturhan

Nijer İzmir Fahri Konsolosu Yakup Gözel

Tanzanya Ankara Fahri Kons. Mustafa Çıkrıkçıoğlu

Uganda İstanbul Fahri Konsol. Mustafa Günay

GÜVENİLİR İNSANLAR

İtalya Bursa Fahri Konsolosu Oya İzmirli de konsolosluğu severek yaptığını belirtti. Çok zor eleme şartlarından geçen konsolosların oldukça güvenilir insanlar olduğunu vurguladı. Konsolosluğun fedakârlık gerektirdiğinin altını çizdi.

GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURUYORLAR

Benin Fahri Konsolosu Prof. Dr. Orhan Kural, fahri konsolosların en önemli görevinin, o ülkenin konsoloslarının olmadığı yerlerde gerekli temsil işlerinin yürütülmesi olduğunu belirtti. Kural tüm fahri konsoloslukların vize verme yetkisi olmadığını dile getirdi. Temsil edilen ülkeyle ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için çalışmalar yapıldığını aktaran Kural, “Bu sayede iki ülke arasında köprü görevi kurularak karşılıklı kazanımlar sağlanır” dedi. Fahri konsolosluk görevinde bulunanların herhangi bir ücret almadığını ifade etti.

SAHİP?ÇIKILMALI

Kural, “Hatta biz, o ülke vatandaşlarıyla ilgili her sorunda yardımlarına koşuyoruz. Aslında bu yüzden kendi işlerimize bile bakamıyoruz” diye konuştu. Fahri konsolosluğun tamamen gönüllülük esasına dayalı olduğunu kaydetti. Bu işi yapanlara sahip çıkılması uyarısında bulundu. “Konsolos olmanın tek faydası ülkemiz için iyi işler yapmaktır” diyen Kural, bu sayede hem ticari hem kültür hem de gönül köprüsü kurulduğunu vurguladı.

KONSOLOSLUK ONURDUR

Güney Afrika Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve İşadamı İsmail Tamer Taşkın, fahri konsolosların, ülkeler arasında güzel ilişkiler kurulması için çalıştığını belirtti. Ülke vatandaşlarının gerçekleştirdiği aktivitelerde aktif rol aldıklarını dile getirdi.

AMAÇ?ÜLKE?GELİŞİMİ

Taşkın, “Kültür, spor, ticaret ilişkileri düzenlenerek ileriye götürülür. Amaç ülkemizin gelişmesini sağlamaktır” dedi. Temsil edilen ülkelere gittiklerini, orada tanıtımlar yaptıklarını ve ticari anlaşmalara imza attıklarını açıkladı. Konsolosların, ülkeler için bir onur olduğunu vurguladı.

<< Önceki Haber Konsoloslara tehdit gibi mesaj Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER