Koruma altındaki çizgili sırtlandan kötü haber

Adıyaman'da nesli tükenme tehlikesindeki ve koruma altına alınan çizgili sırtlandan beklenmeyen haber..

Koruma altındaki çizgili sırtlandan kötü haber

Adıyaman'da nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınarak GPS cihazıyla takip edilen iki çizgili sırtlandan biri, bir otomobilin çarpması sonucu telef oldu. 

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde geçtiğimiz yıl foto kapan yöntemiyle görüntülenerek koruma altına alınan iki çizgili sırtlandan biri trafik kazası kurbanı oldu. GPS cihazıyla bağlanarak sürekli takip edilen hayvana Kahta Çayı Köprüsü yakınlarında bir araç çarptı. Yaralı sırtlana veteriner hekimler tarafından yapılan tüm müdahaleler sonuç vermedi. Nesli tükenmekte olan sırtlanlardan biri daha telef oldu. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, geçen yıl fotokapan yöntemiyle Kahta’ta iki çizgili sırtlan tespit edildiğini belirtti. Çizgili sırtlanlar için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa yürüttüğü ‘Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi Projesi’ çerçevesinde Türkiye'de ilk kez GPS vericili tasma takıldığını anlatan Deligöz, bu sırtlanlardan birinin Kahta ilçesinde bir aracın çarpması sonucu telef olduğunu açıkladı. Ölen çizgili sırtlandan alınan doku örneklerinin DNA çalışmaları için TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gönderildiğini dile getiren Deligöz, hayvanın derisinin tahnit yapılarak Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Tanıtım Merkezi’nde bilimsel amaçlı sergileneceğini açıkladı. 

Diğer sırtlanın Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi kırsalında dolaştığını gözlemlediklerini söyleyen Deligöz, yaban hayatının korunması için ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti. 

Yaban hayatının korunması için vatandaşların da duyarlı davranması gerektiğini vurgulayan Deligöz, kazalarda yaralanan hayvanların erken müdahalelerle kurtarılabileceğini kaydetti.

CİHAN

<< Önceki Haber Koruma altındaki çizgili sırtlandan kötü haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER