Kulislerdeki AKP'nin Köşk adayıyla ilgili çok çarpıcı bilgi!

Dün son Köşk senaryosunu yazarak Ankara kulislerini hareketlendiren Radikal Gazetesi Yazarı Eyüp Can, bugün Köşk senaryosunun detaylarını yazdı.

Kulislerdeki AKP'nin Köşk adayıyla ilgili çok çarpıcı bilgi!

"Çankaya için çatışma yok. Gül siyasete dönüyor. Dananın kuyruğu kongrede kopacak." diyen Can,  "Başbakan Erdoğan’ın, halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı olması durumunda fiili yarı başkanlık uygulamasına gitmek istediği sır değil. İşte bu noktada Gül ve Erdoğan ayrışıyor. Çünkü Gül, cumhurbaşkanı ilk defa halk tarafından seçiliyor olmasına rağmen parlamenter sisteme ve icracı başbakanlığa inanıyor. " ifadelerini kullandı.

İşte Eyüp Can'ın  bugünkü yazısı

Cumhurbaşkanı Gül Çankaya senaryosu için ne diyor?
Söylediğim şuydu: Çankaya için çatışma yok. Gül siyasete dönüyor. Dananın kuyruğu kongrede kopacak.

Dün Ankara’da konuşulan en son Çankaya senaryosunu yazdım. Gün boyu telefonum susmadı. 
Herkes Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında geçen hafta gerçekleşen görüşmenin ayrıntılarını merak ediyordu. Özetle söylediğim şuydu...

BİR: ÇANKAYA İÇİN ÇATIŞMA YOK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimi için karşı karşıya geleceğini bekleyenler hayal kuruyor. Çankaya konusunda bir çatışma yok. Çünkü Gül, Erdoğan’ın bu tercihine "hakkınız" diyerek destek veriyor. 

İKİ: GÜL, SİYASETE DÖNÜYOR

Abdullah Gül siyasete tekrar dönmek konusunda çok kararlı. 
Bu düşüncesini Başbakan Erdoğan’la da paylaştı. Kurucusu olduğu partiyi ve Türkiye’nin demokratikleşmesi adına başlattığı son zamanlarda hayli yara alan reform sürecini ortada bırakmaya hiç niyeti olmadığını açıkça söylüyor. Bu yüzden ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra görevi yeni seçilecek kişiye devretmeye ve eylül/ekim ayında yapılacak olağanüstü parti kongresinde AK Parti Genel Başkanlığı için mücadele etmeye hazırlanıyor. 
 
ÜÇ: ERDOĞAN ÇANKAYA’YA, GÜL KONGREYE

Tayyip Erdoğan, birinci ya da ikinci turda seçilirse hem başbakanlığı hem de parti genel başkanlığı son bulacak. Abdullah Gül milletvekili olmadığı için istese de hemen başbakan olamıyor. Zaten Gül de milletvekilliğinden önce AK Parti Genel Başkanı seçilmeyi daha çok önemsiyor. Çünkü Erdoğan’dan sonra bileğinin hakkıyla seçilerek AK Parti’nin başına geçmek ona ‘icracı’ başbakanlığın yolunu doğal olarak açacak. Bu yüzden Erdoğan bundan sonra Çankaya planları yaparken Gül, AK Parti Kongresi’ne odaklanacak. 

DÖRT: DANANIN KUYRUĞU KONGREDE KOPACAK

Çankaya konusunda Gül ile Erdoğan arasında bir çatışma yok, prensipte anlaştılar ama ‘terleyen cumhurbaşkanı’ ‘icracı başbakan’ gerilimi henüz çözülebilmiş değil. Başbakan Erdoğan’ın, halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı olması durumunda fiili yarı başkanlık uygulamasına gitmek istediği sır değil. İşte bu noktada Gül ve Erdoğan ayrışıyor. Çünkü Gül, cumhurbaşkanı ilk defa halk tarafından seçiliyor olmasına rağmen parlamenter sisteme ve icracı başbakanlığa inanıyor. 

Bu yüzden Erdoğan’ın, Çankaya’ya çıkarsa AK Parti’yi ‘perde arkasından’ kendisine rağmen dizayn etme projesine hiç sıcak bakmıyor. Beklentisi herhangi bir pazarlık ya da çatışmaya girmeden Çankaya yolunu açtığı Erdoğan’ın, eğer cumhurbaşkanı olursa resmi sınırları içinde yani partisiyle hiçbir ilişkisi olmadan Çankaya’ya çıkması.

Yok eğer olmazsa Abdullah Gül AK Parti’nin olağanüstü kongresinde genel başkanlık için karşısına kim çıkarsa çıksın bayrak açmaya, mücadele etmeye kararlı. 

Şimdilik Ankara’dan görünen senaryo bu.

Dün bu senaryoyu yazdıktan sonra arayanlar arasında Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever de vardı. 
Haklı olarak yazımı okuyunca ciddiye alıp hemen Cumhurbaşkanı ile görüşmüş. 

Abdullah Bey de Sever’e Başbakan'la geçen hafta buluştuklarında bir ön görüşme yaptıklarını ama henüz benim yazdığım gibi detaylı bir konuşma yapmadıklarını, muhtemelen haftaya Başbakan Erdoğan’la buluşup bu konuları detaylı konuşacaklarını söylemiş. Resmi açıklama aynen şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Başbakan arasında cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve sonrasıyla ilgili konular şu ana kadar kesinlikle görüşülmemiştir. Yakın bir süreçte bu konuların ele alınacağı bir görüşme gerçekleşecektir."

Ahmet Sever’e de söyledim, ben kaynaklarıma güveniyorum ama şu noktada Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamayı cevap hakkına saygı gereği esas kabul ediyorum. 

Nasılsa bir ya da iki haftaya Çankaya ve seçim sürecine dair yazdıklarım daha net ortaya çıkacak.
<< Önceki Haber Kulislerdeki AKP'nin Köşk adayıyla ilgili çok çarpıcı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER