Kuraklık çiftçiyi fena vurdu

Kuraklık, barajlardaki su seviyesini düştü, hasat yapamayan çiftçiler yetkililerden destek istedi.

Kuraklık çiftçiyi fena vurdu

Kış mevsiminde kar ve yağmurun yeterince yağmaması tüm Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep'te de kendisini hissettirdi. Güneydoğu Bölgesi'nde de etkili olan kuraklık, barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden oldu. Ürünlerini sulayamadıkları için hasat yapamayacaklarını dile getiren Gaziantepli çiftçiler yetkililerden destek istedi.

Tüm Türkiye'de etkili olan kuraklık, Gaziantep'teki barajlarda da kendisini hissettirdi. Hancağız ve Kayacık barajlarında su seviyesinde ciddi derece azalma yaşanırken, çiftçiler zor durumda olduklarını söyledi. Bu kuraklığın bölgedeki bütün barajlarda yaşandığını dile getiren Kayacık Sulama Birliği Müdürü Hakan Özdal, kışın yeterince yağış olmadığı için bölgedeki barajların su seviyesinin düşük olduğunu ifade etti. Özdal, Kayacık Sulama Barajı'nda su seviyesinin olması gerekenden yüzde 27 daha az olduğunu açıkladı.

Bu senenin kurak geçtiğini söyleyen Sevindi köyünden Salih Polat isimli bir vatandaş, “Baraj sularımız çok düşüktür. Her seneye göre bu sene düşüktür. Biz çiftçi olarak çok perişan bir haldeyiz. Ekinlerimiz zayıf. Kış kurak geçtiğinden dolayı buğdaylar gelişmedi.” dedi. Her sene ikinci ürün ektiklerini ancak bu sene kuraklıktan dolayı ekmeyeceklerini dile getiren Polat, “Buğdaylarımızı her sene 2 sefer suluyorduk, bu sene bir sefer suladık. İkincisine ise suyumuz yetersizdir. Çiftçi olarak perişan bir haldeyiz.” diye konuştu.

Barajlarda sular düşük olduğu için sulama yapamadıklarını belirten Sevindi Köyü Muhtarı Mehmet Polat, çiftçi olarak sıkıntı içerisinde olduklarını ifade etti. Devlet büyüklerinden yardım beklediklerini söyleyen muhtar Polat, “Şu anda zeytin ağaçlarımızda kuruma var. Şu anda mahsulümüz sıfır. Ektiğimiz ürünün masrafını alma şansımızın mümkünü yok. Mahsulümüzün biçere gelme şansı sıfır. Şu anda bu bölgede insanlar hayvanlarına saman bulamaz hale geldi.” şeklinde açıklamalara yer verdi.

Nizip'in Bozalioğlu köyü sakinlerinden Turgut Adak isimli bir vatandaş, “Barajda suyumuz kalmadı. Kurak yani, köylünün işi çok fena yani. Ekinler kurudu.” şeklinde konuştu. Bozalioğlu köyü sakinlerinden Rüstem Özel ise yağmur yağmadığından ekinlerinin büyümediğini ve hasat yapılamaz bir durumda olduğunu kaydetti. Özel, yağış olmadığından dolayı baraj sularının da çekildiğini ifade etti.

CİHAN

<< Önceki Haber Kuraklık çiftçiyi fena vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER