Kuraklık tehlikesi derken Türkiye'yi bu sefer sel aldı

Kuraklık tehdidi altındaki Türkiye sel felaketiyle karşı karşıya kaldı; Adana, Ankara,Çankırı, Düzce ve Zonguldak selden en çok etkilenen ve maddi hasar yaşayan illerden.

Kuraklık tehlikesi derken Türkiye'yi bu sefer sel aldı

Kuralıklık tehdidi altında olan Türkiye son günlerde aşırı yağışların yol açtığı sel felaketiyle karşı karşıya.

Zonguldak'ta, bir belde ve 5 köy sular altında kalırken, Adana'da birçok ev ve iş yerini su bastı. Çankırı'da ise, sele kapılan 9 yaşındaki çocuk boğularak hayatını kaybetti.

ZONGULDAK'TA BİR BELDE VE 5 KÖY SULAR ALTINDA

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu köyünde gece saatlerinde etkili olan kuvvetli sağanak yağış sonrasında Güneşli Deresi taştı. Ereğli'nin Ormanlı beldesi ve 5 köy sular altında kaldı. Diğer yandan yolda meydana gelen göçükler nedeniyle de 16 köye ulaşım sağlanamıyor.

Gece saatlerinde başlayan ve sabaha karşı şiddetini arttıran sağanak yağış Güneşli Deresi'nin taşmasına neden oldu. Ormanlı Beldesi ile Çaylıoğlu, Hasbeyler, Ortaköy, Çay Köyü ve Süleymanbeyler köyü sular altında kalırken, bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi.

Köy sakinlerinden Serdar Acar (30), Çaylıoğlu ile birlikte bir çok köyün sular altında kaldığını, ulaşımın sağlanamadığını ve köylerde insanların çatılarda kurtarılmayı beklediğini söyledi. İtfaiye ekiplerinin başlattığı kurtarma çalışması sonrasında 70 yaşında ki Zeynep Erol isimli yaşlı kadın mahsur kaldığı evden kurtarıldı.



ANKARA YOLU ULAŞIMA KAPANDI, YOL ÇÖKTÜ

Ankara'yı dün etkisi altına alan sağanak yağışın ardından Batıkent metro istasyonunu su bastı. İstasyonu su basmasının nedeni belli oldu. 

Batıkent İlkyerleşim Mahallesindeki 1237 sokakta çökme meydana geldiği ve bu nedenle istasyonun su altında kaldığı anlaşıldı.

İstasyonun tavanının su alması nedeniyle platform üzerindeki yolcular zor anlar yaşadı. Metro istasyonunda beklerken şemsiye açan vatandaşların fotoğrafları Twitter'da da paylaşıldı.

Metro istasyonunun sular altında kalmasına neyin neden olduğu da bugün anlaşıldı.

ankara-batikent.jpg


Başkent'teki sağanak yağış hayatı olumsuz etkilerken, Batıkent İlkyerleşim Mahallesindeki 1237 sokakta çökme meydana geldi.

Zonguldak'ta, dün akşamdan bu yana etkili olan şiddetli yağışla Asma ve Çaydamar derelerinin birleştiği Acılık Deresi'nin taşma noktasına geldiği kent merkezinde vatandaşlar büyük korku yaşadı. Asma Deresi'nin taşması sonucu Zonguldak - Ankara karayolu ulaşıma kapandı. Trafik ekipleri, Zonguldak-Ankara karayolu su altında kaldığı için araçların geçişine izin vermiyor.

DÜZCE'DE DERELER TAŞTI EVLER SU ALTINDA 

Sel suları nedeniyle Düzce'de Akçakoca - Alaplı karayolu ulaşıma kapandı. Karayolunun Çayağzı mevkiinde taşan sel suları nedeniyle ulaşım durdu, sürücüler zor anlar yaşadı. İş makineleri orta refüjde kanallar açarak suyu tahliyeye çalışıyor. Yolda kalan araçlar ise itfaiye ekipleri tarafından çekilerek kurtarılıyor.

Bu arada Akçakoca'nın Akkaya köyünden geçen aynı isimli derede taştı. Dere kenarındaki evlerin bodrum katlarını su bastı. Sel suları köprü seviyesine ulaşırken, köye giriş kapandı. Köprüyü tıkayan ve suyun akışını engelleyen molozlar iş makineleri yardımı ile açılmaya çalışılıyor.



ADANA’DA EV VE İŞYERLERİNİ SU BASTI

Adana'da sabah saatlerinde başlayan ve aralıksız devam eden şiddetli yağış sele döndü, yüzlerce araç yolda kaldı, ev ve işyerlerini su bastı.

Sabah saat 08.00 sıralarında Adana kent merkezinde başlayan şiddetli sağanak yağış yaşamı felç etti. Kentin her noktasında etkili olağan sağanak yağış caddelerde sele döndü. Bazı yollarda yağmur suyu yarım metreye kadar yükselince yüzlerce araç yolda kaldı. Trafik akışı kilitlenirken sürücüler ise araçlarda mahsur kaldı. Yağmura yakalanan yayalar ise durak ve işyerlerine sığındı. Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri de caddelerde anons yaparak araçta mahsur kalan olup olmadığını araştırdı. Kentin kenar semtlerinde ise yüzlerce ev ve işyerini su bastı. Meteoroloji yetkilileri Adana'da yağışların 3 gün süreceğini belirterek sel baskınlarına karşı uyarıda bulundu.



ÇANKIRI'DA SELE KAPILAN 9 YAŞINDAKİ ÇOCUK BOĞULDU

Çankırı'nın Atkaracalar İlçesi'nde şiddetli yağışlarla birlikte sele kapılan bir çocuk öldü.

Şanlıurfa'dan Atkaracalar'ın İlker Mahallesi'nde gelerek çobanlık yapan Salih Kılıç, kızı ve oğlu ile birlikte Karadere Mevkii'nde bastıran şiddetli yağmur ve sele yakalandı. Azgın sulardan bir ağaca tutunarak kurtulan baba Salih Kılıç, 7 yaşındaki kızı Hülya'yı elinden tutarak sel sularından korurken, tüm çabalarına rağmen 9 yaşındaki oğlu Ali Kılıç'ı kurtaramadı. Sel bölgesine gönderilen kepçe, Salih Kılıç ve kızını tutundukları ağaçtan kurtarırken, 2 kilometrelik alanda yaptılan çalışmalar sonucu Ali Kılıç'ın cesedine Karadere'nin alt bölgelerinde çalılara takılmış halde ulaşıldı.

Şanlıurfalı olan ve Adana'da yaşayan ailenin, bir süre önce Atkaracalar'a gelerek çobanlık yaptığı ifade edildi. Atkaracalar Belediye Başkanı Rıfat Altıntop, akşam yaklaşık 2 saat süren şiddetli yağmurda ilçenin büyük hasar gördüğünü belirterek, "Dumanlı bölgesinden gelen sel suları maalesef böyle bir acının yaşanmasına neden oldu. Çoban ve çocukları Karadere Mevkii'nde sel sularına kapıldı. Baba ve kızını ekiplerimiz kurtardı, ancak oğlunu maalesef kaybettik" dedi.

Başkan Altıntop, aileninin Ankara'ya gönderildiğini, Keçiören Adli Tıp Kurumu'nda cenaze işlemleri ile ilgilendiğini, Adana'ya gönderilmesi için destek olduklarını belirtti. Altıntop, şöyle dedi:

"İlçenin Ilıpınar Köyü ve Hoş İslamlar bölgesine ulaşımı sağlayan Karadere Köprüsü yıkıldı. Buranın acilen yapılması lazım. Ekili alanlarda ciddi zararlar var. Maddi zararları elbette zaman içinde telafi ederiz, ancak küçük bir çocuğun selde hayatını kaybetmesi hepimizi derinden yaraladı. Çok üzgünüz."



<< Önceki Haber Kuraklık tehlikesi derken Türkiye'yi bu sefer sel aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER