Kurbanlık seçerken bunlara dikkat edin

Kurban Bayramı'na az bir zaman kala, hayvan pazarları kurbanlıklarla dolmaya başladı

Kurbanlık seçerken bunlara dikkat edin


Kurban Bayramı'na az bir zaman kala, hayvan pazarları kurbanlıklarla dolmaya başladı. İstatistiklere göre, Türkiye'de Kurban Bayramları'nda her yıl yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet büyükbaş hayvan kesiliyor. Uzmanlar, hayvanın dini vecibeye uygunluğuna, sağlıklı olup olmadığına ve etinin fazla olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kurbanlık alacak kişinin öncelikle seçim yaparken dini vecibelere dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bilmesi gereken şeyler vardır. Hayvanın boynuzu eksik, kör, kulağı kesik olmayacak. Kesik derken komle kesik olmayacak. Organ eksikliği olmamalı." dedi.

Kurban olarak seçilecek olan hayvanın sağlıklı olup olmadığının dış görünüşünden anlaşılabileceğini kaydeden Yıldız, şunları söyledi: "Sağlık kısmında hayvan hastaysa veteriner olmasına gerek yok. Baktığı zaman hasta hayvanın gözleri iltihaplıdır. Çapak içindedir. Burnu ıslak olması gerekiyor. Sağlıklı bir hayvanın burnu ıslaktır. Islaklığı gayet sağlıklı olduğunu gösterir. Eğer kuruysa enfeksiyon geçiriyordur. Ancak hangi enfeksiyon olduğu bilinmeyebilir. Enfeksiyon geçiriyorsa belki tedavi görüyordur. O tip bir hayvanı almamaları gerekiyor. Hayvanın topallayıp topallamadığı kontrol edilmeli. Derisinde derin yaralar var mı? Buna bakılmalı. Ayrıca önünde ki yem duruyor mu? Durmuyor mu? Buna da dikkat edilmeli. Eğer duruyorsa bu sindirim sistemi ya da başka bir sağlık sorunu olduğunu gösterir. Bunlara Yaklaştığınızda sizinle ilgileniyor mu? O da önemli. Bu da sağlık göstergesidir."

Hayvanın çok etli olması istenirken çok kemikli olmasının da istenmediğini anlatan Yıldız; "Kemik kalınlığının fazla olması etin az olduğunun göstergesidir. Hayvanın arka kısmında butların olduğu kısım dizlerine kadar kare şeklinde olması gerekiyor. Dikdörtgen ya da üçgen şeklindeyse etinin az olduğunu gösterir. Karın bölgesi bol miktarda büyükse onda da et azdır. Basküle koyduğunuz zaman boyut olarak büyük görünür ama hiç bir anlamı yok.
Omuz kısmının en üst seviyesi oldukça gelişmiş ve tümsek şeklinde olması etli olduğuna işaret eder.Dışarıdan bakıldığında kaburgalar görünmemeli." diye konuştu.

Yıldız, kayıt altına alınmamış ve kendileri için belge düzenlenmemiş hayvanların kurbanlık için satın alınmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
<< Önceki Haber Kurbanlık seçerken bunlara dikkat edin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER