Kuzguncuk Bostanı'nda gerginlik

Üsküdar Belediyesi'nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden kiraladığı tarihi Kuzguncuk Bostanı'nda ağaçların kesildiğini gören semt sakinleri ayaklandı.

Kuzguncuk Bostanı'nda gerginlik

Belediyenin hobi bahçesi yapmayı amaçladığı alanda 300 yıllık ağaçların da kesildiğini iddia eden Kuzguncuklular, çalışmaları durdurarak suç duyurusunda bulundu. 

Kuzguncukluların yıllardır yapılaşma tehdidine karşı koruduğu Bostan'ı Üsküdar Belediyesi, Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü’nden ayda 21 bin liraya bir yıllığına kiraladı. Bu sabah Park Bahçeler Müdürlüğü'nden gelen bir ekip bostana girerek 'budam' adı altında çalışma yaptı. Durumu haber alan bir grup Kuzguncuk sakini olay yerine gelerek belediye ekiplerine müdahale etti. Durumun sosyal medyaya yansıması üzerine bazı çevreciler de Kuzguncuk Bostanı'na gelerek ağaçları korumaya aldı. Beledi ekiplerinin çalışmasını durduran çevrecilere vatandaşlar da destek verdi. Bu sırada belediye ekiplerinin Bostan'dan çıkmasını isteyen çevreciler ile görevliler arasında tartışmalar yaşandı. Bazı Kuzguncuklular ile görevliler arasında da gerginlik çıkınca olay yerine polis ekipleri çağrıldı. Kesilen ve budanan ağaçlar çevreciler tarafından tek tek toplandı.Gerginliğin artması üzerine polis ekipleri de olay yeri ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. 

NAR AĞACINI KESTİLER

Bu arada Üsküdar Belediyesi'ne tepki gösteren Şafak Tanrıverdi isimli Kuzguncuk sakini, belediyenin 'budama' diyerek yaptığı çalışmada nar ağacını, ağaççıkları, bögürtlen, defne ve erguvanları kestiğini söyledi. Tanrıverdi, "Bostanı besleyen sistemin bir kısmını yok ettiler. Biz hemen müdahale etmesek devam edeceklerdi. Şimdi durdurduk ve nöbet tutuyoruz. Burayı sosyal tesis yapmak istediklerini tahmin ediyoruz. Burası ranta açılırsa ağaçlar ve yeşil alan yok olur. Buna izin vermeyeceğiz." dedi. Bostanın yeşil kalması için yıllardır mücadele yürüttüklerini söyleyen Ahmet Özdemir, ise “Budama adı altında ağaçların işlevini sonlandırıyorlar. Böylece bostan özelliğini yitirmeye başladığını düşündürecekler. Betonlaştırılması için atılan adımlardan birisi. A haberleri'>TEMA Vakfı’na kayıtlı 300 yıllık bir nar ağacını tamamen kestiler. Ağaçların kuruyarak yok olmasını sağlayacaklar. Bostanın yeşil kalması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mevsimde budama olmayacağını hepimiz biliyoruz.” dedi. 

Kuzguncuklular Derneği Başkanı Tülay Onat ise budamayı ağaç kesmeye çevrildiğini iddia etti. Onat  “Belediye ekipleri küçük çaplı budama niyetiyle geldiler ama işi abarttılar. Burası SİT alanı. Burası için geçmişte de yapılaşma girişimleri olmuştu ama mahkeme ve kurul kararlarıyla durdurduk. Belediye, budama diyerek nar ağacını, böğürtlen, defne ve erguvanları kesti.” şeklinde konuştu. 

Tapu kayıtları Sultan Mehmet Reşat dönemine ait olan  Kuzguncuk İlya’nın Bostanı'nda binlerce ağaç bulunuyor. 16,445 m2 yeşil alandan oluşan Kuzguncuk Bostanı’nın betonlaşmasını engellemek isteyen çevreciler yıllardır mücadele ediyor. 

Öte yandan olay yerinde bulunan belediye görevlileri, gazetecilerin konuyla ilgili sorularına cevap vermek istemedi. 

CİHAN
<< Önceki Haber Kuzguncuk Bostanı'nda gerginlik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER