MEB'deki korkunç ayrıcalık ortaya çıktı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 250 bin öğrenciye vereceği özel okul teşviğinde skandal bir ayrımcılık yapıldı.

MEB'deki korkunç ayrıcalık ortaya çıktı

Uluslararası olimpiyatlarda dünya şampiyonları çıkaran, Türkiye’deki sınavlarda neredeyse tüm dereceleri toplayan Fatih, Samanyolu ve Yamanlar’ın da aralarında bulunduğu bazı okullar, tüm kriterleri taşımasına rağmen teşvik verilecek kurumlar listesine alınmadı, listede olanlar da sonradan çıkarıldı. Siirt’te 190 öğrenci teşvik almaya hak kazandı ancak şehirdeki tek özel okul listeye dahil edilmedi. Yine İzmir, Konya, Kayseri, Gümüşhane, Tunceli gibi illerdeki bazı okullar da teşvikten yararlanamadı. Veliler yapılan ayrımcılığa ve hukuksuzluğa tepki gösterdi, haklarını arayacaklarını dile getirdi.

LİSTEDEN ÇIKARTILDILAR

İki haftadır liselere yerleştirme kriziyle gündeme gelen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir skandala daha imza attı. Özel okulda öğrenim görecek 250 bin öğrenciye verilecek teşvikte ayrımcılık yapıldı. Teşvik kriterlerine uymasına rağmen bazı okullara ‘Hizmet Hareketi ile irtibatlı’ diye destek verilmedi. Bu okullar, dün yapılan değişiklikle listeden çıkarıldı. Okullara yönelik ayrımcılık İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ile yansıdı. Ancak en çarpıcı örneği Siirt’te yaşandı. Şehirde, anaokuluna 25, ilkokula 63, ortaokula ise 102 olmak üzere toplam 190 öğrenci teşvik almaya hak kazandı. Fakat ildeki tek özel okul, teşvik verilen okullar listesinde yer almadı. Yine İzmir, Konya, Kayseri, Gümüşhane, Tunceli gibi illerde teşvik kriterlerini sağlamasına rağmen kimi okullar teşvikten yararlanamadı. Bakanlığın teşvikleri iptal kararı, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla 3 Eylül günü valiliklere gönderilen yazıyla ortaya çıktı.

VELİLER ŞOKTA

Özel okulda okuyabilmek için teşvik hakkı elde eden ancak tercih edecekleri okullar liste dışı kalan öğrenci ve velileri, duruma tepki gösterdi. Veliler şimdi ayrımcılık olarak gördükleri bu son müdahalenin şokunu atlatmaya çalışıyor. Çocuğu ortaokul için teşvik hakkı elde eden Bayram Kaya, tercih edecekleri okulun kapsam dışı bırakılmasını eleştirdi. Kaya, “Bugün tercihlerimizi yapacaktık. Ama tercih edeceğimiz okul teşvik listesinden kaldırılmış. Böyle hukuksuzluk olamaz. Bir an evvel bu hukuksuzluğun giderilmesini istiyoruz.” dedi. Haklarını arayacaklarını söyleyen veli, “Teşviki hak etmemize rağmen yararlanamamak üzücü. Başka okullar faydalanırken bu okullar neden kapsam dışı kalıyor?” diye sordu.

Yine çocuğu teşvik kazanan ancak okul listede yer almadığı için hakkını kullanamayan A.Z., uygulamada kasıt olduğunu savundu: “Tercih edeceğimiz okul listeden göz göre göre kaldırıldı. Çocukların resmen geleceği ile oynanıyor. Hiçbir gerekçe göstermeden yapılan bu haksızlığın art niyetli olduğunu düşünüyorum.” A.Z., “28 Şubat’ta insanlar nasıl zulüm görüyorsa aynı zulüm bugün de devam ediyor.” ifadelerini kullandı. İki çocuğu da teşvik alan ancak istediği okula kayıt yaptıramayacak olan başka veli ise tüm planlarının altüst olduğundan yakındı: “Teşvik ve kardeş indirimiyle birlikte toplam 10 bin liraya tekabül eden hakkımızı kullanamayacağımız için üzgünüz. Daha rahat bir şekilde özel okula gönderebileceğimizi düşünürken iptal kararı tüm planımızı altüst etti.”

İPTAL SİNYALİ YANDAŞ MEDYADAN

Milli Eğitim Bakanlığı, 180 bin öğrenci ve 4 bin 361 okulun teşvikten yararlandığını açıklamıştı. Ancak bu okullardan 360’ı listeden çıkarıldı. Star Gazetesi dünkü ‘Paralele teşvik darbesi’ başlıklı haberinde liste dışı kalan çoğu okulun Hizmet Hareketi’ne ait olduğunu öne sürdü. Bu okulların mali inceleme ve soruşturma geçirmelerinden ve özel okul standartlarını mali açıdan karşılayamadığından teşvik alamadığını iddia etti. Haberde, teşvik çıkan okulların ise mali yönden incelemeye alınacağı ve geçemeyenlerin hakkını kaybedeceği ifade edildi. Teşvik alan Hizmet Hareketi’ne yakın okulların dün kapsam dışı bırakılması ise haberle bu kurumların hedef gösterildiğini ortaya koydu.

Aynı okulu 100 öğrenci istedi, 2 kişi alınacak

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında tercih etmediği liseye yerleşen öğrencilerin umudu olan 2. nakil haftası dün sona erdi. Nakil sonucu yapılan yerleştirmeler ise bugün belli olacak. Ancak devlet liselerinde açılan sayılı kontenjanı değerlendirmek için seferber olan veriler, hayal kırıklığına uğruyor. Çünkü arz, talebi karşılamıyor. Sorunun en çarpıcı örneği Beylikdüzü’nde yaşanıyor. Gürpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bugüne kadar özel okula geçiş yapan sadece 2 öğrenci oldu. Dolayısıyla bu okulda sadece 2 kişilik kontenjan açıldı. Oysa aynı okula gelmek için nakil başvurusu yapan öğrenci sayısı en az 100. Yani nakil sorunu, yüzde 98 oranında devam ediyor. Ev adresinden kilometrelerce öteye yerleştirilen öğrenci ve velilerinin çilesi de çözüm bekliyor. Onlardan biri de S.A. İstanbul Sultanbeyli’de oturan öğrenci, Başakşehir’deki Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne yerleştirilmiş. Çocuğunun, okula gitmesi için 4 saatini yolda geçirmesi gerektiğini belirten veli, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Anadolu yakasında oturuyoruz. Bu çocukların İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna gönderilmesi tam bir skandal. Okula göndermem daha iyi.” Çocuğu, Esenyurt’tan Başakşehir’deki liseye kaydedilen Ö.Y. de aynı fikirde. “Asgari ücretle çalışıyorum. Servis parası verecek gücüm yok. Bu yanlış düzeltilmezse çocuğumu okuldan alacağım.” diyor. 

<< Önceki Haber MEB'deki korkunç ayrıcalık ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER