Bu hızla giderse 1 ayı bulabilir

Ermenek’te kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları ağır aksak ilerliyor. Facianın meydana geldiği ocakta ilk su tahliyesi olaydan 20 saat sonra gerçekleştirildi. Bu hızla giderse 137 metresi suyla dolan maden ocağındaki suyun tahliyesinin bir ayı bulacağı belirtiliyor.

Bu hızla giderse 1 ayı bulabilir

 Ermenek’te su patlamasının olduğu maden ocağında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarında üçüncü güne gelindi. 350 metre derinliği bulunan maden ocağının 137 metresinin su ile dolu olduğu belirtiliyor. Felaketin yaşandığı maden ocağından iki günde yalnızca 16 metrelik su tahliyesi gerçekleştirilebildi.

Maden ocağında ‘su patlaması’ olarak nitelendirilen olay, geçtiğimiz salı günü saat 12.15 sularında gerçekleşti. Kurtarma çalışmalarına ilk olarak maden ocağına dışarıdan temiz hava verilerek başlandı. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için ocağa dolan suyun tahliye edilmesi gerekiyordu. Bunun için gerekli pompa ve hortumlardan oluşan sistem kuruldu. Maden ocağından dışarıya ilk su tahliyesi olaydan yaklaşık 20 saat sonra gerçekleştirildi. Ancak hortumun tahliye kapasitesi çok düşüktü. Bu sebeple İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden iki adet ‘Ahtapot’ isimli makine bölgeye gönderildi. İki Ahtapot’tan biri önceki gün sabah saatlerinde olay yerine yaklaşık 5 kilometre kala talihsiz bir kaza geçirdi. İkinci Ahtapot’un maden ocağına indirilerek sistemin kurulması ise saatler sürdü. Aynı günün akşam saatlerinde nihayet Ahtapot su tahliyesine başladı. Ancak Ahtapot’un su tahliyesi yalnızca 10-15 dakika sürdü ve bir anda hortumdan çıkan kömür renkli su akmaz oldu. Alınan bilgiye göre, ocaktaki balçık hortumu tıkadığı için Ahtapot arızalandı. Dün öğle saatlerinde Ahtapot yeniden çalışmaya başladı.

Ermenek’teki ocakta daha önce çalışan Ali Biber, yaşanan su patlamaları nedeniyle işi bıraktığını anlatıyor. Biber, madendeki su tahliyesinin bir ay sürebileceğini öngörüyor. Kazanın olduğu ocakta zaman zaman küçük çaplı su patlamaları yaşandığını söyleyen Biber, “50-60 metrelik bacaları doldurduğunda suyu boşaltmak 20 günü buluyordu. Bu olaya iki defa şahit oldum. İleride büyük bir su patlamasının olacağını sezerek çalışmayı bıraktım. Daha sonra oğlum başlamış. Ben oğluma işi bıraktırdım. Şirket sahipleri bu tehlikeyi görüyordu. Bu olayın yaşanacağı yüzde 99 belliydi. Görünen köy kılavuz istemez.” diye konuştu. Bu olayın yaşanmaması için işletme sahibinin yeterli önlemi almadığını aktaran Biber şunları söyledi: “Madende zaman zaman su sızıntıları, damlamalar olur. Bu tarz durumlarda su baskınlarına tedbir amaçlı hemen o bölgede sondaj yapılır. Eğer sondaj yapılsaydı o büyüklükteki bir su mutlaka anlaşılırdı.”

AHTAPOT 350 METRE AŞAĞIDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden maden ocağına zor şartlar altında ulaşan Ahtapot, yaklaşık 350 metre aşağıya konuşlandırılarak su tahliyesine başlandı. Kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye teknik ekip gönderen İSKİ de, yer altında 450 metre derinlikten görüntü aktarabilen robot kamera mobil aracını bölgeye sevk etti. Dört uzman personel maden ocağında kamera ile arama yapacak ve görüntüler mobil araçtan izlenerek arama kurtarma çalışmalarına destek verilecek. ZAMAN
<< Önceki Haber Bu hızla giderse 1 ayı bulabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER