Meclis vites büyüttü, tam iki katına çıkardı

Başbakan Davutoğlu geçen hafta kamuda israf yaşandığını ve kiralık araçlara üst sınır konulmasını istedi. Ancak Meclis'ten aksi bir karar çıktı.

Meclis vites büyüttü, tam iki katına çıkardı

Başbakan Davutoğlu geçen hafta kamuda israf yaşandığını ve kiralık araçlara üst sınır konulmasını istedi. Ancak Meclis bu uyarıya rağmen sıfır modelleriyle yenileyeceği kiralık araçları daha bir lüks sınıftan almaya karar verdi. Bu karar Meclis’in makam aracı giderini de ikiye katlayıp 3.9 milyon liraya çıkaracak.

Davutoğlu’nun Maliye Bakanlığı’ndaki brifingte “israf yaşandığını” belirterek üst sınır konulmasını istediği kiralık araçlarla ilgili Meclis vites büyüttü. Meclis Başkanlığı, gelecek yıl sıfır modelleriyle yenilenecek kırmızı plakalı 58 makam aracından 29’unu daha lüks sınıftan tercih etti. Meclis’in makam aracı gideri gelecek yıl iki katını aşarak 3 milyon 900 bin lirayı bulacak.

Meclis Başkanlık Divanı’nca gelecek haftalarda görüşülecek 2015 yılı bütçesi taslak olarak netleşti. Buna göre 747 milyon liralık bütçenin 216 milyon lirası milletvekili giderlerinden oluşuyor. Milletvekillerine ödenek ve yolluk olarak 116 milyon lira ödenecek. SGK prim ödemelerine 6 milyon 700 bin lira, harcırah olarak 2 milyon 862 bin lira, telefon ve ulaşım giderleri için 9 milyon 500 bin lira, tedavi ve cenaze giderlerine 9 milyon 500 bin lira aktarılacak.

ESKİLERİN TEDAVİSİ

Hürriyet'in haberine göre, 70 milyon lira da eski milletvekilleri ve yakınlarının sağlık giderleri için kullanılacak. TBMM, mevcut 536 milletvekili, bakmakla yükümlü oldukları bin 451 kişi, 2 bin 218 eski milletvekili ve bakmakla yükümlü oldukları 3 bin 912 kişi olmak üzere toplam 8 bin 117 kişinin sağlık giderlerini karşılıyor. Kırmızı plakalı kiralık 58 makam aracı sıfır modellerle değiştirilecek. 29 araç Audi A6 model, 29’u da Volkswagen Passat olacak. Üst sınıf olan A6 araçlar Başkanlık Divanı üyeleri ile partilerin grup başkanvekillerine tahsis edilecek. Diğer araçlar komisyon başkanlarına verilecek.

AKARYAKIT DA BÜTÇEDEN

Meclis bu yıl 31 Ağustos’a kadar 58 makam aracı için toplam 1 milyon 243 bin lira kira ödemesi yaptı. Yıl sonuna kadar araçların kiralama gideri 1 milyon 865 bin lira olacak. Bu miktar yeni alınan lüks araçlarla iki katını geçecek. Yeni otomobillere bir yıl için 3 milyon 901 bin lira ödenecek. Şoför tahsis edilen araçların yakıt giderleri de sınır olmaksızın Meclis bütçesinden karşılanıyor. Meclis’in, akaryakıtı da kapsayan tüketime yönelik malzeme alımları ağustos sonu itibariyle 16 milyon 941 bin lira oldu. Yıl sonunda 27 milyon 600 bin lira olması beklenen bu kalem 2015 bütçesinde 29 milyon 800 bin liraya çıkarıldı.

İKİ SALONA 4 MİLYON LİRA

Gelecek yıl planlanan yatırımlara 31 milyon 302 bin lira harcanacak. Bu kaynaktan, arşiv ve kongre merkezi yapımı için 5 milyon lira, Genel Kurul robotik kamera sisteminin yenilenmesine 4 milyon lira, TBMM TV yayın kayıt sistemine 2 milyon 900 bin lira, IP telefon santraline 1,5 milyon lira, yazılım alımlarına 4 milyon 70 bin lira ayrılacak. Plan-bütçe ve KİT komisyonuna ait iki salonun yenilenmesi için üç ayrı proje yapıldı. İki salondaki görüntülü sunum sistemi, tefriş ve tadilat için toplam 4 milyon liralık harcama planlandı.

YENİ BİNA MALİYETİ 7 MİLYON LİRA  

Bu yıl tamamlanan bazı projelerin maliyetleri de bütçeyle netleşti. Kullanımına başlanan yeni Başkanlık Resmi Konutu için 6 milyon 942 bin 313 lira harcama yapıldı. Yeni Halkla İlişkiler Binası’nın inşaat maliyeti de 154 milyon 497 bin 198 lira oldu. Ancak binanın tefriş harcamaları bu kaleme dahil değil. 

<< Önceki Haber Meclis vites büyüttü, tam iki katına çıkardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER